Στιγμιότυπο οθόνης 2023-10-30 085243

(φωτό:: epa- ΑΠΕ)

Ο ισραηλινός στρατός διαμηνύει πως στόχος είναι η διάλυση της Χαμάς.

Διευρύνεται η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να διαμηνύει πως στόχος είναι η διάλυση της Χαμάς. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βλέπουν αυξημένο κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή και μεταφέρει πεζοναύτες στη Μεσόγειο, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.

Το βράδυ της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός διαμήνυσε ότι η έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους της Πόλης της Γάζας να εκκενώσουν την πόλη κατευθυνόμενοι προς τα νότια είναι πλέον «επείγουσα».

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καλούμε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και της Πόλης της Γάζας να μετεγκατασταθούν προσωρινά στα νότια. Η μετακίνηση προς τα νότια γίνεται για την προσωπική τους ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Σήμερα τονίζουμε ότι πρόκειται για επείγουσα έκκληση», πρόσθεσε, στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαγκάρι ανέφερε εξάλλου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος ανήλθε στους 239.

 «Αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή «βλέπουν» οι ΗΠΑ και στέλνουν πεζοναύτες στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, για μία πιθανή εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με την εμπλοκή ισχυρότερων δυνάμεων, όπως η Χεζμπολάχ και ενδεχομένως το Ιράν, προετοιμάζονται οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν στο CBS, η Ουάσινγκτον βλέπει «αυξημένο κίνδυνο» επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, κάτι που, αν συμβεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το CNN, για τον λόγο Αμερικανοί πεζοναύτες της δύναμης ταχείας επέμβασης μεταφέρονται στην περιοχή της Μεσογείου, με την εντολή να αναμένουν οδηγίες.

«Είμαστε σε εγρήγορση, γιατί βλέπουμε αυξημένες απειλές κατά των δυνάμεών μας σε όλη την περιοχή και αυξημένο κίνδυνο να επεκταθεί αυτή η σύγκρουση σε άλλα μέρη της περιοχής. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το αποτρέψουμε» τόνισε ο Τζέικ Σάλιβαν στην εκπομπή «Face the Nation».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο δύο εγκαταστάσεις που συνδέονται με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία μετά από μια σειρά επιθέσεων με drone και ρουκέτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ερωτηθείς για τα πλήγματα των ΗΠΑ σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή, ο Σάλιβαν είπε: «Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα απαντήσουμε και νομίζω ότι οι Ιρανοί κατανοούν το μήνυμά μας».

«Φυσικά, λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας, να αυξήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή για να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ και τη Γάζα να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση», πρόσθεσε ο Σάλιβαν.

«Αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός, και ως εκ τούτου, η επαγρύπνηση είναι υψηλή και τα μέτρα που λαμβάνουμε για να το αποτρέψουμε είναι σοβαρά, συστηματικά και συνεχόμενα», δήλωσε.

Πηγή:newpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…