floga (1)

Μπροστά σε πλήθος τρικαλινών, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, η Ολυμπιακή Φλόγα διήλθε από την πόλη του Ασκληπιού, του θεού της Ιατρικής. Τα Τρίκαλα υποδέχθηκαν το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκο Σακκά, να τονίζει:

«Η Φλόγα είναι το έναυσμα για να ενισχύσουμε ξανά την άμιλλα, να ενδυναμώσουμε κάθε αθλητή και κάθε αθλήτρια που τώρα ξεκινά, που ονειρεύεται και επιδιώκει, που αγωνίζεται και ελπίζει. (…) Ως Ελληνες και Ελληνίδες, ως χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οφείλουμε να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση και να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Οι Αγώνες φέτος να είναι οι Αγώνες της Ειρήνης».

Και επεσήμανε ότι «η άμιλλα, η συμμετοχή χωρίς διαχωρισμούς, με πνεύμα ισότητας και “ευ αγωνίζεσθαι”, πρέπει να είναι το μήνυμα για κάθε αθλητή και αθλήτρια, διαπερνώντας ολόκληρη την κοινωνία.
Από τα Τρίκαλα, φέτος, το 2024, στον δρόμο προς το Παρίσι, ας μας συντροφεύουν αυτές οι δύο λέξεις, αυτοί οι δύο στόχοι, Ειρήνη και Αμιλλα”.

Τον βωμό άναψε με τιμή, ο Χρήστος Παπανικολάου, ο τρικαλινός που ήταν ο πρώτος Ελληνας με παγκόσμιο ρεκόρ (στο άλμα επί κοντώ το 1970), έχοντας υποδεχθεί το φως της δάδα από την επίσης με παγκόσμιο ρεκόρ τρικαλινή (το 1982 στον ακοντισμό), πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα. Μία ημέρα πριν, εξάλλου, οι δυο τους τιμήθηκαν από τον Δήμο Τρικκαίων, καθώς τα ονόματά τους δόθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων.

Η σεμνή τελετή στην πεζογέφυρα περιελάμβανε ανάκρουση των τριών ύμνων: του Ολυμπιακού, σε στίχους Κωστή Παλαμά, της Γαλλίας (η γνωστή «Μασσαλιώτιδα»)

Στον βωμό που στήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων μπροστά από το άγαλμα του Ασκληπιού, στην ομώνυμη πεζογέφυρα, μίλησε επίσης, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Paris 2004» κ. Jean Luc Lavaud, τονίζοντας πως «Τίποτε δε θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές (αρχαία και σύγχρονη) και τα δύο έθνη (Ελλάδα και Γαλλία), από τις τρεις κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:

  • Ισότητα, που χαρακτηρίζει την ισότητα των φύλων και συμπερίληψη 
  • Νερό, καθώς με τον διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια λαμπαδηδρομία (μέχρι την Ταϊτή) συμβολίζεται η περιβαλλοντική διάσταση
  • Κατευνασμό, που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλλουν οι Αγώνες».

Ο κ. Lavaud έδωσε έμφαση, επίσης, σε «τρεις λέξεις – κλειδιά που ακτινοβολούν το πνεύμα των Αγώνων: γιορτή, δέσμευση, κληρονομιά».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Θεόδωρος Βασιλειάδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ταξίδι της Φλόγας από την αρχαία Ολυμπία στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. «Αυτή η φλόγα που εκπέμπει διαχρονικά πολλά μηνύματα, ειρήνης, αγάπης και συμφιλίωσης μεταξύ των λαών. Εμείς οι Έλληνες, έχοντας αυτή την παγκόσμια κληρονομιά, είμαστε υποχρεωμένοι να μεταλαμπαδεύουμε σε όλους τους λαούς, αυτό που πρεσβεύουμε», τόνισε, ευχαριστώντας τους τρικαλινούς πολίτες για τη συμμετοχή, τον Δήμο Τρικκαίων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές, για τη διοργάνωση.

 

Η λαμπαδηδρομία στα Τρίκαλα

Η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας στα Τρίκαλα, ερχόμενη από τη Λάρισα ξεκίνησε από τον χώρο μπροστά στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών. 

Πρώτη λαμπαδηδρόμος: Μαρία Καραγιαννοπούλου
(5η ολυμπιονίκης στο τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, τρικαλινής καταγωγής)
Συνοδοί
1. Κική Παγδάτογλου
(ιατρός πνευμονολόγος, προϊσταμένη στο ΤΕΠ του ΓΝ Τρικάλων, για την προσφορά των γιατρών την περίοδο της πανδημίας)
2. Δημήτρης Θάνος
(πρωταθλητής της πάλης)
3. Λουκία Καραγιάννη
(πρωταθλήτρια της πάλης)
4. Μάριος Καΐκης
(πρωταθλητής της κολύμβησης)

Δεύτερη λαμπαδηδρόμος: Φανή Τζέλη
(7η Ολυμπιονίκης στο τάε κβο ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 (2021) στο Τόκιο)

Συνοδοί
Γιώργος Βαριάμης
(πρωταθλητής του τάε κβο ντο)
Μαρία Τζέλη
(πρωταθλήτρια του τάε κβο ντο)
Κωνσταντίνα Τζέλη
(πρωταθλήτρια του τάε κβο ντο)
Εύα Παϊταρίδου
(πρωταθλήτρια του τάε κβο ντο)

Τρίτη λαμπαδηδρόμος: Σοφία Σακοράφα
(παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό, πρωταθλήτρια)

Συνοδοί
Κώστας Ζήκος
(πρωταθλητής στα 100 μ.)
Γιώργος Τρέμος
(πρωταθλητής στη δισκοβολία)
Κώστας Ζαλαγκίτης
(πρωταθλητής στο άλμα εις τριπλούν)
Βασιλική Μητσιούλη
(πρωταθλήτρια στα 400 μ. με εμπόδια)

 

Τέταρτος λαμπαδηδρόμος: Χρήστος Παπανικολάου
(παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, πρωταθλητής)

Συνοδοί
Δημήτρης Κουρέτας
(Περιφερειάρχης Θεσσαλίας)
Μιχάλης Λάππας
(αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού, παιδείας Δήμου Τρικκαίων)
Εφη Λεβέντη
(εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Τρικκαίων
Αποστόλης Γεροκώστας
(πρώην αθλητής στίβου ΑμεΑ)

 

Πέμπτος Λαμπαδηδρόμος: Δημήτρης Γεωργαλής
(4ος Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000)

Συνοδοί
Νίκος Ζέγκλης
(πρωταθλητής ποδηλασίας)
Αντώνης Σέιμαν
(πρωταθλητής πιγνκ πονγκ)
Γιώργος Μπούγλας
(πρωταθλητής ποδηλασίας, συμμετοχή στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού)
Δημήτρης Παπαβασιλείου
(πρωταθλητής πάλης)

 

Εκτος Λαμπαδηδρόμος: Στυλιανός Σαράντης

Συνοδοί

Αθανάσιος Ντιρογιάννης
(παραολυμπιονίκης στίβου)
Γιώργος Θέμελης
(υπερήλικας μαραθωνοδρόμος)
Ελένη Ντόβα
(πολύτεκνη γυμνάστρια – δρομέας)
Χριστίνα Λιάκου
(μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δ. Τρικκαίων – γυμνάστρια)

 

Εβδομη Λαμπαδηδρόμος: Ευαγγελία Κυμέρη

Συνοδοί
Απόστολος Τσιόβολος
(πρωταθλητής στην πάλη)
Δημήτρης Γάλλος
(εκπρόσωπος ΕΚΑΒ αεροδιακομιδών)
Δήμητρα Χατζηστρατή
(εκπρόσωπος Εθελοντών Τρικάλων)
Μαρία Στρίβα
(εκπρόσωπος Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»)

 Οι λαμπαδηδρόμοι και οι συνοδοί διήλθαν από την οδό Βασιλείου Τσιτσάνη προς την πεζογέφυρα του Ασκληπιού και από εκεί μέσω της οδού Στρατηγού Στέφανου Σαράφη, στα οχήματα της Ολυμπιακής επιτροπής, συνεχίζοντας τον δρόμο προς την Καλαμπάκα.

Παρέστησαν στον βωμό επίσης, ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Μετεώρων, αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Κανίνας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι βουλευτές Θανάσης Λιούτας και Μαρίνα Κοντοτόλη, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Σουλούκος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Τσιάρας και Δημήτρης Δαλαμάγκας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Τάκης Παζαΐτης, Σοφία Αλεστά, Δήμητρα Νάτσινα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων, Ζωή Παπαναστασίου, Θωμάς Μερτσιώτης, Χρήστος Ζαραμπούκας, Γεωργία Κοτρώνη, Βίβιαν Τέγου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο αστυνομικός διευθυντής, Α΄ Υποδιευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων κ. Αθαν. Καππάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων αντιπύραρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και τρικαλινοί/ες, που τίμησαν το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, τόσο στην πεζογέφυρα, όσο και στην κεντρική γέφυρα και στους γύρω δρόμους και σε όλη τη διαδρομή της εντός των Τρικάλων.

Τους Εθνικούς Υμνους παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικκαίων με υπεύθυνη τη μαέστρο κ. Μαίρη Μητσοπούλου, με τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων και μαέστρο την κ. Ελένη Ζιάκα να ψέλνει τους Υμνους. Την ανάγνωση του χαιρετισμού του Δημάρχου στα γαλλικά έκανε η καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας κ. Π. Ιακωβάκη, ενώ εκφωνήτρια της τελετής ήταν η προϊσταμένη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων κ. Π. Κυριακούλη. 

floga (4)

floga (3)

floga (2)

floga vomos20

floga vomos19

floga vomos18

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πάλης U20: Στα Τρίκαλα το μέλλον του αθλήματος

Με μεγάλη επιτυχία, τόσο οργανωτικά όσο και αγωνιστικά, άρχισε το Σάββατο 20 Απριλίου 2024…