γαλαξίες
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που έκανε χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Εντοπίστηκαν περίπου χίλιοι σπειροειδείς γαλαξίες παρόμοιοι με το δικό μας γαλαξία η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα δέκα δισ. έτη.

Η ανακάλυψη προκαλεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα αφού σύμφωνα με τα κοσμολογικά μοντέλα εκείνη την χρονική περίοδο που το Σύμπαν βρισκόταν ακόμη σε νεαρή ηλικία υπήρχε σχετικά μικρός αριθμός γαλαξιών και συνέβαιναν συνεχώς βίαιες γαλαξιακές συγκρούσεις γεγονός που δεν επέτρεπε την ύπαρξη των μεγάλων σπειροειδών γαλαξιών όπως ο δικός μας τους οποίους οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ευαίσθητους» και «εύθραυστους» και άρα δεν θα μπορούσαν να έχουν παρουσία πόσο μάλλον μαζική στο βίαιο γαλαξιακό περιβάλλον εκείνης της περιόδου.

Όπως φαίνεται οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν το δικό μας ήταν δέκα φορές πιο συνηθισμένοι στο πρώιμο Σύμπαν από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι δημιουργώντας από τη μια πλευρά ένα μυστήριο που καλούνται οι επιστήμονες να λύσουν ενώ από την άλλη μπορεί να πέσει νέο φως στο πώς οι μεγάλοι γαλαξίες και μαζί τους η δυνατότητα για ζωή έκαναν την εμφάνιση της για πρώτη φορά στο Σύμπαν.

 «Για περισσότερα από 30 χρόνια πιστευόταν ότι αυτοί μεγάλοι σπειροειδείς γαλαξίες ήταν σπάνιοι στο πρώιμο Σύμπαν λόγω των βίαιων γαλαξιακών συγκρούσεων. Το γεγονός ότι το James Webb βρίσκει τόσο πολλούς τέτοιου είδους γαλαξίες είναι μια ακόμη απόδειξη της ικανότητας του τηλεσκοπίου που αποκαλύπτει ότι οι γαλαξίες άρχισαν να σχηματίζουν δομές όπως οι σπείρες πολύ νωρίτερα από όσο πιστευόταν μέχρι τώρα» λέει ο Λεονάρντο Φερέιρα, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας στον Καναδά, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Πηγή:hellas-now.com
Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πωλούνται Δύο Loft/Μονοκατοικίες Στη Γελανθη Καρδίτσας

Διατίθενται προς πώληση 2 Loft / Μονοκατοικίες σε οικόπεδο 1100 τ.μ στη Γελάνθη του Δήμου …