mousiko

Μια  πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία αποτέλεσε  για το  Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, η  διδακτική επίσκεψη στην πανέμορφη Πύλη.

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας (Περιγραφή Μνημείων-Αρχαιολογικών Χώρων), η Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων πραγματοποίησε διδακτική-εκπαιδευτική επίσκεψη στα Μνημεία της γειτονικής μας Πύλης: στο Βυζαντινό Ναό της Παναγίας των Μεγάλων Πυλών (Πόρτα Παναγιά) και στο πέτρινο, τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα.

Σκοπός  αυτής της επίσκεψης, ήταν η επαφή των μαθητών με τα ιστορικά μνημεία της Βυζαντινής  εποχής  και της λαϊκής αρχιτεκτονικής, τέχνης και παράδοσης.  Στην ευόδωση αυτής της φιλόδοξης διδακτικής στοχοθεσίας, συνέβαλε, ως πολύτιμος οδηγός-ξεναγός στα μονοπάτια της τοπικής μας ιστορίας  ο κ. Βασίλειος Πανάγος, εκπαιδευτικός και  διευθυντής του Γυμνασίου Πύλης.  Ο κ. Πανάγος, ερευνητής και γνώστης της τοπικής μας ιστορίας,  είναι και ο συγγραφέας ενός εξαιρετικού βιβλίου για την Πύλη και την ευρύτερη περιοχή της, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Τρικάλων με τους συνοδούς καθηγητές τους  συναντήθηκαν με τον κ. Πανάγο στο Δημαρχείο Πύλης στις 9:00 το πρωί. Στη συνέχεια, περπάτησαν πάνω από την πεζογέφυρα της Πύλης και βρέθηκαν απέναντι στον ιστορικό οικισμό της Πόρτας Παναγιάς.  Εκεί, έγινε η πρώτη ξενάγηση για τη γεωγραφική θέση της Πύλης, και για το απείρου κάλλους φυσικό περιβάλλον  με τα εντυπωσιακά βουνά του Κόζιακα και του Ιτάμου και το μαγευτικό φαράγγι της Πόρτας  που το διαρρέει ο ορμητικός Πορταϊκός ποταμός.

Ακολούθησε μια σύντομη αναφορά  για την  ιστορία της περιοχής από τους αρχαίους μέχρι τους νεότερους χρόνους. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαχρονική σημασία που είχε το πανάρχαιο οδικό δίκτυο των μεγάλων Πυλών. Ένας σημαντικός αρχαίος δρόμος  για την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής, που ήταν αδιαλείπτως σε χρήση μέχρι και τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Έγινε αναφορά για τους χώρους και τα μνημεία όπου υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον,  για το βυζαντινό άρωμα που εκπέμπει η Πόρτα Παναγιά  (παλιότερα Μεγάλη Πόρτα). Ένα σημαντικό κεφαλοχώρι γεμάτο ζωντάνια  με πλούσια ιστορία και παραδόσεις.  Ακολούθησε η ξενάγηση στον χώρο της βυζαντινής εκκλησίας. Έγινε λόγος για την ιστορία του μνημείου, για την αρχιτεκτονική κατασκευή για τον εσωτερικό διάκοσμο με τα θαυμάσια ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του. Στη βυζαντινή εκκλησία, παρευρέθη και ο ιερομόναχος  π. Βησσαρίωνα, ο οποίος με τον μεστό του λόγο και τις βαθυστόχαστες σκέψεις αναφέρθηκε στην υψηλή σημασία του Βυζαντινού μας πολιτισμού, της Ελληνικής μας γλώσσας και της βαριάς πολιτιστικής μας κληρονομιάς .

Στη συνέχεια, μαθητές και συνοδοί ανηφόρησαν το παλιό καλντερίμι της Πόρτα Παναγιάς και βρέθηκαν μπροστά στην λιθόχτιστη  Οθωμανική βρύση με το τρεχούμενο δροσερό νερό της. Από εκεί, ακολουθώντας την κοίτη του Πορταϊκού ποταμού και την  βλαχόστρατα που επί αιώνες  διάβαιναν άνθρωποι και ζώα, φτάνουν στο στενότερο σημείου του φαραγγιού.  Η πανέμορφη  διαδρομή προκαλεί τον θαυμασμό των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τεράστιοι κάθετοι βράχοι, πανύψηλα δέντρα και μικροί καταρράκτες στολίζουν το επιβλητικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πόρτας, που δεσπόζει επιβλητικά στο στενότερο σημείο της  χαράδρας .

Οι μαθητές με αμείωτο ενδιαφέρον άκουγαν την ξενάγηση γύρω από την ιστορία της γέφυρας και τον σημαντικό ρόλο που είχε ανέκαθεν το στρατηγικό πέρασμα των Μεγάλων Πυλών. Η πολιτιστική περιήγηση ολοκληρώθηκε απολαμβάνοντας το αναψυκτικό ή το καφεδάκι με θέα το γεφύρι της Καμάρας και το επιβλητικό σε ομορφιά τοπίο. Μαθητές και συνοδοί αποβιβάστηκαν στις 12:30 στα λεωφορεία για την επιστροφή τους στα Τρίκαλα.  Την πολύτιμη αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη για του μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Τρικάλων,  συνόδευσαν οι καθηγήτριες  και καθηγητές : Ηλιάδη Αμαλία (ΠΕ02), Αγναντή Μαρία (ΠΕ02), Κωστάκης Χρήστος (ΠΕ04), Βαγενάς Αθανάσιος (ΠΕ04), Τσουκνίδας Αθανάσιος (ΠΕ02) & Βαναργιώτη Βάια (ΠΕ02).

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …