erdogan_0

(Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν… καταλαβαίνει από διεθνείς συνθήκες, Presidential Press Service)

Με κλείσιμο δύο στρατιωτικών βάσεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία απειλεί ευθέως ο Ερντογάν, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον της επιβάλει κυρώσεις για την αγορά των S-400.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιουρετζίκ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια περίοδο που βρίσκεται αντιμέτωπος με ανοιχτά μέτωπα σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται στη νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Η βάση του Κιουρετζίκ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση του Ιντσιρλίκ οι Αμερικανοί φυλάσσουν περίπου 50 πυρηνικές βόμβες, οι οποίες δεν έχουν επιστραφεί σε αμερικανικό έδαφος, παρότι υποτίθεται ότι το Πεντάγωνο είχε καταστρώσει σχέδια για τη μετεγκατάστασή τους, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν.

«Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων είναι κενή περιεχομένου για την Τουρκία. Σε περίπτωση κυρώσεων, μπορούμε να κάνουμε βήματα για να κλείσουμε το Ιντσιρλίκ και το Κιουρετζίκ. Αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έτσι, έχουμε και εμείς μέτρα να λάβουμε», είπε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος ειδικά στο ψήφισμα για τη γενοκτονία είπε πως το νομοσχέδιο ήταν «εντελώς πολιτικό» και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για τις δύο πλευρές οι ΗΠΑ να μην κάνουν μη επανορθώσιμα βήματα στις μεταξύ μας σχέσεις».

«Λυπούμαστε που η πόλωση στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρνητικές συνέπειες για εμάς», είπε ακόμα και έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων να πλήξουν τη χώρα του για τα δικά τους συμφέροντα αλλά και προκειμένου να αποδυναμωθεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου, υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στη Συρία.

«Έτοιμος» για στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη

Στη συνέντευξή του, που μεταδόθηκε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε, στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ο Ερτογάν αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε και υπογράμμισε: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης…και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σαράτζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία αυτή, που είχε υπογραφεί στα τέλη Νοεμβρίου, περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

«Το κοινοβούλιο θα την θέσει σε ισχύ μετά την έγκρισή της», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε άκυρες εκ νέου, τις συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας και κυβέρνησης του Σαράτζ, ενώ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Egypt Today, θα θέσει θέμα άρσης της αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Σάρατζ, κατά τη σύνοδο του Αραβικού Κοινοβουλίου στις 15 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε πως θα υπάρξουν ανάλογες εκκλήσεις προς όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Σάλεχ η κυβέρνηση του Σαράτζ δεν έχει καμιά νόμιμη εξουσιοδότηση να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες.

Πηγή:

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…