Arxiki

Το γεωλογικό φαινόμενο καθίζησης εδαφών με καταστροφές οικιών στην Πιαλεία, αλλά & οι καταστροφές που προκλήθηκαν από πλημμύρες & κατολισθήσεις σε Τ.Κ.  του Δ. Πύλης, τα κεντρικά θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. του Δ. Πύλης κατά την χθεσινή του συνεδρίαση.

Αρχικά έλαβε χώρα «μίνι» έκτακτη συνεδρίαση με δύο θέματα, με σημαντικότερο αυτό που αφορούσε στα «Μέτρα στήριξης πληγέντων, στο κατολισθητικό φαινόμενο στην Τ.Κ. Πιαλείας» & 2)Ψήφιση πίστωσης, για κάλυψη δαπάνης εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Θέματα τα οποία ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Σώμα.

Για το θέμα των πληγέντων της Πιαλείας προτάθηκε στο Σώμα από την δημ. Αρχή, ως  οικονομική ενίσχυση από πλευράς Δήμου σε κάθε οικογένεια, (εννέα το σύνολο), το ποσό των 1.000€, πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στην αρχική τοποθέτησε ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας είπε πως ύστερα & από την κήρυξη του Δ. Πύλης σε «Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης», διεκδικείται το ποσό των 3.200.000€, μέσω της χρηματοδότησης που θα λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για αποκαταστάσεις ζημιών, από το ειδικό πρόγραμμα καταστροφών, μετά από απόφαση του αναπλ. Υπουργού κ. Α. Χαρίτση και αίτημα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού με 67,4 εκατ. Ευρώ.

Εν συνεχεία & στις τοποθετήσεις των δημ. συμβούλων, σε θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, τον λόγο πήρε ο δημ. σύμβουλος της αξ/κής αντ/σης κ. Δ. Καλλαντζής, ο οποίος τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονούν από το φαινόμενο της καθίζησης στην Τ.Κ. Πιαλείας & ζήτησε άμεσους ελέγχους από εμπειρογνώμονες, που θα προβούν σε ασφαλή συμπεράσματα, για ενδεδειγμένες λύσεις.

Επί του θέματος των κατολισθήσεων τοποθετήθηκε & ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Νίκος Λεμονάς, ο οποίος ζήτησε την συνδρομή του Δήμου, για την επίσπευση των διαδικασιών γνωμάτευσης του φαινομένου, ώστε να προχωρήσουν το δυνατόν συντομότερο οι αποζημιώσεις των πληγέντων, αλλά & το τι μέλλει γενέσθαι περεταίρω για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καθίζησης στην εν λόγω περιοχή.

Ο δημ. σύμβουλος της Αξ/κής Αντ/σης κ. Γ. Παλλαντζάς έθιξε το τεράστιο & χρονίζον πρόβλημα των αδέσποτων, στο οποίο ο Δήμαρχος είπε πως σε κοινή συνάντηση των τεσσάρων Δήμων υπό της Π.Ε. Τρικάλων, αποφασίστηκε η δημιουργία δύο κοινοκομείων, το ένα στην Φαρκαδόνα & το 2ο στον Δ. Πύλης, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου, έθιξε δύο θέματα, με το πρώτο να αφορά στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Περτουλίου, εκφράζοντας την απορία του γιατί αυτό δεν τέθηκε ως θέμα στα εντός ημερήσιας διάταξης για να συζητηθεί διεξοδικά & το δεύτερο αφορούσε σε αμμοληψίες από τον Πορταϊκό & κατά πόσο αυτές είναι νόμιμες.

Θέματα στα οποία απάντησε ο Δήμαρχος & αναφορικά με το πρώτο είπε πως με το πέρας της σεζόν οι αρμόδιοι του Χιονοδρομικού θα παραστούν σε έτερη συνεδρίαση, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ για το θέμα της αμμοληψίας, είπε πως μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί ένα πλαίσιο, μέσω του οποίου ο Δήμος θα επωφελείτο οικονομικά, αφού δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένο μέρος αμμοληψίας & με την σύνταξη νέας περιβαλλοντικής μελέτης που ετοιμάζεται, το θέμα θα διευθετηθεί.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης(βλέπε εδώ), εκ των είκοσι τριών, τα 22 πέρασαν ομόφωνα, εκτός ενός(8), το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία.

IMG_5336 IMG_5337 IMG_5338 IMG_5339

 

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …