SheepGoats

Έχουμε επιβεβαίωση εστιών ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 2023, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκαν μεταξύ άλλων, μία πρωτογενής εστία Ευλογιάς προβάτων και αιγών στην περιοχή Τσανάκαλε (Çanakkale) της Τουρκίας, όπως επίσης, μία πρωτογενής εστία στην περιοχή Σμύρνης (Izmir) της Τουρκίας, πολύ κοντά στη νήσο Λέσβο.

Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ τονίζει ότι λόγω της εγγύτητας των εστιών και προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και να αποφευχθεί μια νέα επιζωοτία, εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παραπάνω σχετική εγκύκλιο. Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επισημαίνει σε όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού ότι προκειμένου να καταλάβουν εγκαίρως αν τα ζώα τους έχουν κολλήσει ευλογιά πρέπει να τα παρατηρούν καθημερινά για εκδήλωση αδιαθεσίας, ανορεξίας, πυρετό, ρινικό έκκριμα (μύξες) και δάκρυα, επιπλέον να εξετάζουν τακτικά τα ζώα τους (πρόβατα – αίγες) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, στο μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και να ψάχνουν στο δέρμα των ζώων τους για:

Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες)

Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβιθιού (βλατίδες)

Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες)

Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).

Αν παρατηρήσουν κάποιο κλινικό σύμπτωμα από τα παραπάνω οφείλουν να ειδοποιήσουν αμέσως την Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και τον υπεύθυνο κτηνίατρο της εκτροφής τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που θα τους δοθούν.

Η ευλογιά είναι νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως και η μη συμμόρφωση και συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Αρχές αποτελεί παράβαση της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, με  διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (Ν. 4235/ 2014).

Πηγή:agrotypos.gr (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ρεκόρ συμμετοχών στις «Λαζαρίνες 2024» στα Τρίκαλα 

Πάνω από 500 οι συμμετοχές από μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων είτε ομαδικά είτε ατομικά …