epidoma-paidioy

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αγρότισσες

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αγρότισσες.

Το επίδομα που αφορά ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό (830 €) χορηγείται για 9 μήνες. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις είναι ήδη σε λειτουργία.

Ωστόσο η απόφαση κρύβει παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν από την απόρριψη της αίτησης, έως την απώλειά του από την μάνα αγρότισσα.

Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής τους επιδόματος προστασίας της μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες, αναφέρει 3 λόγους για τους οποίους η παροχή διακόπτεται.

Συγκεκριμένα το επίδομα διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια χορήγησης της επαροχής η ασφαλισμένη:

α) απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα, ή

β) δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη, ή

γ) αναλάβει μισθωτή εργασία.

Ο τέταρτος λόγος διακοπής – απώλειας είναι ότι μπαίνει ημερομηνία λήξης όταν υπάρχουν χρέη που πρέπει πρώτα να εξοφληθούν για να δοθεί η παροχή.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ σε περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, δύναται να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

Ωστόσο η μάνα δεν θα λάβει μόνο τα 830 ευρώ αλλά μαζί με το επίδομα γέννησης το συνολικό όφελος που προκύπτει είναι μεγαλύτερο. Για παράδειγμα οι μητέρες θα λάβουν τα 830 ευρώ για 9 μήνες (δηλαδή θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ) επιπλέον θα εισπράξουν άλλα 2.400 ευρώ για επίδομα γέννησης για το πρώτο παιδί, δηλαδή η συνολική ενίσχυση θα φτάσει τα 9.870 ευρώ.

Η αίτηση για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται από τις ασφαλισμένες μητέρες του e-ΕΦΚΑ που εργάζονται ως αγρότισσες, οι οποίες υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, υπό τις ιδιότητες αυτές, για παροχές σε χρήμα. Η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.ΥΠ.Α. οποτεδήποτε εντός δύο (2) μηνών, από την επομένη της καταβολής του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας του e-ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση (πατήστε εδώ)

Διαβάστε το ΔΕΚ (εδώ)

Πηγή:agrotypos.gr (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Η εκδρομή  του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. στην Αν. Μακεδονία και Θράκη

(Λαχανάς – Οχυρό Ρούπελ – λ. Κερκίνη – Σέρρες -Σπήλαια Αλιστράτης –…