Psifiakoi ydrometrites

Οι συνεχώς αυξανόμενες υδρευτικές ανάγκες των Δήμων σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό απωλειών, είτε λόγω του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης είτε λόγω παράνομης χρήσης, καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του μετρητικού εξοπλισμού και στην ΔΕΥΑ Πύλης, με το «Σύστημα Τηλεμέτρησης».

Το Σύστημα Τηλεμέτρησης Καταναλώσεων Νερού, βασίζεται σε «έξυπνους» μετρητές νερού και δίνει στην κάθε υπηρεσία ύδρευσης την δυνατότητα απομακρυσμένης και συνεχούς λήψης μετρήσεων, άμεσης αναγνώρισης προβλημάτων διαρροών, καλύτερη επίβλεψη του δικτύου διανομής.

Λαβαίνοντας υπόψιν της όλα αυτά και ιεραρχώντας τις προκύπτουσες, κάθε φορά ανάγκες, η παρούσα Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Μαράβα, αποφασισμένο να βάλει τάξη σε κάθε τι πεπαλαιωμένο, αλλάζοντας άρδην την λειτουργία του Δήμου, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, αλλά και κάθε είδους χρηματοδοτικά εργαλεία, που με μεθοδικότητα εκμεταλλεύεται, έδωσε εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του την σύνταξη μελέτης, μέσω της οποίας, ο σχεδιασμός θα γίνει τελικά πράξη.

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο υπόσχεται να εκσυγχρονίσει τον μετρητικό εξοπλισμό και όχι μόνο της ΔΕΥΑΠ, έχει τον κωδικό τίτλο: «Βελτίωση υδροδότησης οικισμών Δήμου Πύλης», συνολικού προϋπολογισμού 1.919.000,00 €, με κύριο του έργου την ΔΕΥΑ Πύλης & Φορέα Υλοποίησης την Δ/νση Περιβάλλοντος – Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύλης.

Για την συγκεκριμένη μελέτη από πλευράς Δ. Πύλης, υπεβλήθη Αίτηση ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αξίζει όμως εδώ να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη πράξη με τον παραπάνω τίτλο, αφορά σε δύο Υποέργα…:

  • Υποέργο 1: Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία αυτόματου συστήματος απομακρυσμένων μετρήσεων υδρομετρητών και ελέγχου διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Πύλης

Προϋπολογισμός: 1.644.000,00 € πλέον ΦΠΑ (24%) 394.560,00 €, ήτοι 2.038.560,00 €., και

  • ΥΠΟΕΡΓΟ 2 : Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Δέσης

Προϋπολογισμός : 275.000,00 €, και αφορά σε αντικατάσταση ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του οικισμού για την υδροδότηση των κατοίκων, συνολικού μήκους 3Km.

Υποέργο 1

Πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν 6.000 ψηφιακοί υδρομετρητές, στους καταναλωτές, σε όλους τους οικισμούς ων Δ.Ε. Γόμφων & Δ.Ε. Πιαλείας καθώς  και στις κοινότητες Πύλης και Αγ. Βησσαρίωνα. Θα τοποθετηθούν επίσης διατάξεις υδρομετρητών για τον έλεγχο των διαρροών σε διάφορα σημεία των δικτύων ύδρευσης καθώς και στις θέσεις των δεξαμενών.

Όλα τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται στα γραφεία της ΔΕΥΑΠ με κατάλληλα συστήματα , όπως παρουσιάζονται αναλυτικά στον προϋπολογισμό της μελέτης.

Το αυτόματο σύστημα απομακρυσμένων μετρήσεων υδρομετρητών (AMI) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα υδρομετρητών, δικτύων επικοινωνίας και συστημάτων διαχείρισης δεδομένων που θα επιτρέπει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ τελικών σημείων μετρητών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Θα παρέχει υπηρεσίες με πρωτοποριακή τεχνολογία κατασκευής που θα καθιστά τη διαδικασία συλλογής δεδομένων υδρομετρητή εύκολη, αξιόπιστη και με πολλές δυνατότητες.

Θα προσφέρει τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας (two way) σε πραγματικό χρόνο με τον υδρομετρητή για την ανάκτηση αποθηκευμένων δεδομένων κατανάλωσης, αποστολή εντολών και αλλαγή παραμέτρων λειτουργίας. Εκτός από την αυτόματη συλλογή προγραμματισμένων ενδείξεων, το αμφίδρομο σύστημα θα υποστηρίζει τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων κατά απαίτηση (on demand) με το πάτημα ενός κουμπιού, θα έχει την δυνατότητα απομακρυσμένης αποσύνδεσης και επανασύνδεσης για οικιακούς μετρητές, ανίχνευσης χρήσης συγκεκριμένων πελατών και πλήρη διαμορφώσιμο προγραμματισμό συναγερμών.

Ειδικότερα, η ανάκτηση δεδομένων κατά απαίτηση (on demand), θα δίνει την δυνατότητα στο προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών να μπορεί να διαβάσει απομακρυσμένα και να επαληθεύσει την μέτρηση από έναν ή πολλούς υδρομετρητές σε πραγματικό χρόνο, με ένα μόνο κλικ του ποντικιού, επιλύοντας γρήγορα προβλήματα και παράπονα πελατών.

Επίσης, θα προσφέρει την δυνατότητα ενσωμάτωσης ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας στην διάταξη του υδρομετρητή η οποία θα μπορεί να ανοιγοκλείνει απομακρυσμένα κατά εντολή του προσωπικού για χρήση σε λογαριασμούς π.χ. με ιστορικό καθυστερημένων ή μη πληρωμών.

Το σύστημα μέτρησης και αποστολής των ενδείξεων θα είναι ενεργειακά αυτόνομο με την χρήση ενσωματωμένης μπαταρίας με διάρκεια ζωής περισσότερο από 10 έτη

Η μετάδοση των δεδομένων θα πραγματοποιείται με την χρήση αδειοδοτημένων  ραδιοσυχνοτήτων (RF) τηλεμετρίας/τηλεχειρισμού και η ακτίνα κάλυψης του δικτύου θα είναι της τάξης χιλιομέτρων.

Οι καταγεγραμμένες ενδείξεις θα αποθηκεύονται στον κεντρικό υπολογιστή και τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία στο λογισμικό τιμολόγησης των καταναλωτών

Η αρχιτεκτονική του συστήματος θα είναι ανοιχτή και θα μπορεί να δεχτεί μεγάλο αριθμό υδρομετρητών με πομπό μετάδοσης μόλις αυτοί βρεθούν εντός ακτίνας μετάδοσης, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες προγραμματισμού.

Η συγκεκριμένη περιοχή μελέτης επιλέχθηκε διότι…

η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενιαία και ομοιογενής και θα εξυπηρετηθεί το 75% του μόνιμου πληθυσμού του Δήμου,

το κόστος άντλησης από γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές είναι τεράστιο & επιβάλλεται η μείωσή του, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Υπάρχει μεγάλη χρήση νερού, λόγω παλαιότητας και πολυχρησίας των μετρητών και λόγω των φαινομένων υδατοκλοπής,

Λαβαίνοντας λοιπόν υπόψιν του όλα τα παραπάνω ο καθένας, εύκολα μπορεί να καταλάβει την σημαντικότητα του εν λόγω έργου, καθώς με την προμήθεια και εγκατάσταση ενός ασφαλούς και σύγχρονου συστήματος καταγραφής από ψηφιακούς υδρομετρητές και μεταφοράς δεδομένων…,

  • αναβαθμίζεται η καταμέτρηση του καταναλισκόμενου από τους χρήστες νερού,
  • αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των υδατοκλοπών,
  • μειώνεται το μη τιμολογούμενο νερό  και μπορεί να εφαρμοστεί αξιόπιστα η ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΠ, σε εφαρμογή της ΚΥΑ 135275/2017, η εφαρμογή της οποίας προϋποθέτει έγκαιρη και αξιόπιστη καταμέτρηση.
  • επιτυγχάνεται διαρκής & ποσοτική παρακολούθηση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών, ενεργή παρακολούθηση του υδατικού ισοζυγίου, και πλήρη γνώση της λειτουργίας των δικτύων, ώστε να περιοριστούν οι διαρροές και να βελτιωθεί η επάρκεια του νερού.

Έτσι είναι δεδομένο πως το«Σύστημα Τηλεμέτρησης», συμβάλει στην αναβάθμιση και στον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των υποδομών μέσω καινοτόμων ψηφιακών συστημάτων (ψηφιακός μετασχηματισμός).

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Τρεις αθλητές του ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ, σε προετοιμασία με την Εθνική, ενόψει του Πανευρωπαϊκού

Τρεις αθλητές του ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ κλήθηκαν σε προετοιμασία με την Εθνική ομάδα, ενόψει του Παν…