EXPO Trikala (1)

Όλα τα στάδια και τα έργα για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις της ΕΕ, καθώς και συνολικά τα έργα για το περιβάλλον, παρουσίασε σε παγκόσμιο φόρουμ ο Δήμος Τρικκαίων.

Επρόκειτο για το Smart City EXPO World Congress 2023 (Διεθνές συνέδριο Εξυπνων Πόλεων 2023) που διεξήχθη το διάστημα 7-9 Νοεμβρίου 2023 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Ο μοναδικός Δήμος από τη χώρα μας μετείχε μαζί με άλλους 800 σε σειρά συζητήσεων, για θέματα που ουσιαστικά αφορούν στις δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος και στη συνδρομή της τεχνολογίας σε αυτές.

Εξάλλου η συμμετοχή του Δήμου στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις και η ύπαρξη περιπτέρου για αυτές, του έδωσε τη δυνατότητα να βρεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων και συζητήσεων, για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες στρατηγικές για το περιβάλλον.

Τον Δήμο Τρικκαίων εκπροσώπησε η ειδική συνεργάτιδα κ. Κωνσταντίνα Ζαχαρή, η οποία, μετέχοντας σε σειρά «τραπεζών εργασίας», παρουσίασε τα όσα έχει προγραμματίσει, σχεδιάσει ή υλοποιήσει ο Δήμος. 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε 4 άξονες

1. Εργα ύψους 2.000.000€ μέσω της Στρατηγικής Εξυπνης Πόλης (με τον διακριτικό τίτλο Restart mAI city), με τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 6,9 εκατ. € συνολικά να είναι σε εξέλιξη. Τα έργα για την κλιματική αλλαγή μέσα σε αυτή τη Στρατηγική, αφορούν σειρά παρεμβάσεων στην πόλη και τα χωριά, όπως ενδεικτικά είναι:

– Τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλε-έλεγχος οδοφωτισμού και pillars
– Μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια
– Καταγραφή – πληροφόρηση του ενεργειακού ισοζυγίου των Τρικάλων
– Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου
– Αειφορική διαχείριση αστικού πρασίνου
– Μετρητές κατανάλωσης και καταγραφής ποιότητας πόσιμου νερού
– Πλατφόρμα διαχείρισης αποβλήτων και εναλλακτική τους διαχείριση

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, θα εκκινήσει η υλοποίηση αυτών των δράσεων

  1. Πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση και εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και ενεργειακή αυτονόμηση 14 δημοτικών κτηρίων. Η σχετική πρόταση ύψους 11 εκατ. € έχει ήδη υποβληθεί από τον Δήμο Τρικκαίων στη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
  2. Φωτοβολταϊκό πάρκο ΔΕΥΑΤ, ισχύος 4,6MW για την ενεργειακή αυτονόμηση της δημοτικής επιχείρησης με επένδυση ύψους 4.686.518€, για πολύ μεγάλη μείωση των εξόδων της ΔΕΥΑΤ σε ρευματοδότηση, με παράλληλα οφέλη και για τους κατοίκους του Διαλεκτού. 
  3. Παρκάρω και Voltάρω, σε σχέση με τη σύνδεση κοινωνικής πολιτικής με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων, για πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, πολιτών από ευπαθείς ομάδες, με χρηματοδότηση μέρους των εσόδων από την ελεγχόμενη στάθμευση, κίνησε ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στις συζητήσεις με τον Δήμο Τρικκαίων. 

Επίσης τέθηκε επί τάπητος η συνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα των υποδομών. Για παράδειγμα, το πώς οι αισθητήρες δικτύου φωτισμού «επικοινωνούν» με το φως της ημέρας, μειώνοντας το κόστος και προσφέροντας δημοτικό φωτισμό ακριβώς την ώρα που τη χρειάζονται οι πολίτες.

EXPO Trikala (8)

EXPO Trikala (7)

EXPO Trikala (6)

EXPO Trikala (5)

EXPO Trikala (4)

EXPO Trikala (3)

EXPO Trikala (2)

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να το λάβουν οι δικαιούχοι

Για να πάρει ένας ασφαλισμένος επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ χρειάζεται να έχει απολυθεί απ…