Hmerida Pigis (1)

Με έντονο τοπικό, ιστορικό και λαογραφικό περιεχόμενο, αλλά και σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, διεξήχθη σήμερα Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 η Ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέων της Πηγήςστις 11:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης με τίτλο «Μεγάλης Πουλιάνης Μνήμες» .

Την Ημερίδα διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, ο Τομέας Πολιτιστικών Θεμάτων & Δράσεων του Συλλόγου Νέων Πηγής, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλης.

Για πρώτη φορά στα πλαίσια Ημερίδας, μέσα από ανέκδοτο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό ο Σύλλογος Νέων Πηγής, ανέδειξε την ιστορική πορεία και την λαογραφική παράδοση της «Μεγάλης Πουλιάνας».

Το πρόγραμμα της Ημερίδας, με σημαντικές εισηγήσεις έντονου ενδιαφέροντος και ομιλητές από όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα, παρουσίασε όλη την ιστορική διαδρομή της Πηγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και έχουν έως τώρα αναλυθεί, από τις απαρχές της σύστασης του οικισμού έως σήμερα.

Επίσης, από τον Χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου κ. Κ. Τζιμούρτο, παρουσιάστηκε και η ενδυματολογική πορεία της Λαϊκής φορεσιάς της Μ. Πουλιάνας και η σημασία της στο χρόνο.

Παρουσιάστρια Ημερίδας, η κα Έρη-Γλυκερία Μαυρογιάννη, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος, ενώ το Προεδρείο αποτελούντο, από τον κ. Ρήγα Νικόλαο, Ιστορικό, Μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Νέων Πηγής, τον κ.  Τζιμούρτο Κων/νο, Χοροδιδάσκαλο & Αντιπρόεδρο Συλλόγου και την καΚαραΐσκου Παρασκευή, Ταμία Συλλόγου.

Ομιλητές ο κ. Σπανός Κωνσταντίνος, Εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου Συγγραφέας-Ερευνητής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Πηγή, πρώην Μεγάλη Πουλιάνα των Τρικάλων»

ο κ. Ρήγας Νικόλαος, Ιστορικός,  ο οποίος αναφέρθηκε στη «Μεγάλη Πουλιάνα: Η Ιστορική πορεία του χωριού από την Οθωμανική Κυριαρχία έως σήμερα»

η κα  Διαγουμά Ανδριανή, Πολιτικός Μηχανικός, Υπηρεσία Νεότερών Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, η οποία μίλησε για το «Κονάκι Τσιτσόπουλου-Ζαβιτσιάνου: Τα Αρχιτεκτονικά και Δομικά Χαρακτηριστικά του Μνημείου».

Ακόμη ο κ. Φιρφιρής Απόστολος, πρ. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, Πρόεδρος Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων, ο οποίος αναφέρθηκε «Καραγκούνηδες Θεσσαλίας: Ιστορική Πορεία -Ήθη & Έθιμα», ενώ ο κ. Τζιμούρτος Κων/νος, Αντιπρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος Συλλόγου Νέων Πηγής Τρικάλων,  παρουσίασε την «Ενδυματολογική Πορεία και ύπαρξη της Λαϊκής Φορεσιάς της Μεγάλης Πουλιάνας».

Από τις γυναίκες του χωριού πραγματοποιήθηκε ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΕΘΙΜΟΥ«Τα “Κλήδονα” στην Μεγάλη Πουλιάνα», ενώ παρουσίασαν και παραδοσιακούς χορούς της Θεσσαλίας .

Η εκδήλωση  έκλεισε Βραβεύσεις & Απονομή Αναμνηστικών, στους ομιλητές, αλλά και ανθρώπους της Πηγής, που στο διάβα τους σε αυτή τη ζωή, βοήθησαν ο καθένας από το μετερίζι του και με όποιο τρόπο μπορούσε το χωριό. Ιδιαίτερη συγκίνηση επικράτησε τη στιγμή που ο Γραμματέας του Συλλόγου κάλεσε στο Βήμα για να βραβεύσει τον υπερήλικα συγχωριανό του κ. Λιάκο, ο οποίος επί 35χρόνια, υπηρέτησε το χωριό και τους συγχωριανούς από την θέση του Γραμματέας της Κοινότητας.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, ο περι/κός σύμβουλος κ. Ντ. Μπάρδας, επικεφαλής της Αξ/κής Αντ/σης κ. Θ. Χήρας και ο πρόεδρος της ΤΚ Πηγής Χρ. Μαυρογιάννης.

Συγχαρητήριες επιστολές απέστειλαν ο Υπουργός Ενέργειας/Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας & η βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων κα Κατ. Παπακώστα.

Στην σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερομένων ο Δ/ντής του ΚΥ Πύλης κ. Ιωάν. Κουτσονάσιος, ο βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων κ. Θαν. Λιούτας, ο περ. σύμβουλος κ. Χρ. Γακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κα Χαρά Καλιώρα και Χρ. Ζιάκας, ο επικεφαλής  της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Βαλ. Τσιούτσιας, οι δημ. σύμβουλοι Χρ. Νάκος, Κ. Ζούρτος, Έφη Μπλατζώνη, ο πρώην βουλευτής & Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης, η Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Μουζακίου κα Παν. Μανταλιά, αλλά και σύζυγος του Υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα,  κα Ειρήνη Σκρέκα.

Hmerida Pigis (2)

Hmerida Pigis (3)

Hmerida Pigis (4)

Hmerida Pigis (5)

Hmerida Pigis (7)

Hmerida Pigis (8)

Hmerida Pigis (9)

Hmerida Pigis (10)

Hmerida Pigis (11)

Hmerida Pigis (12)

Hmerida Pigis (14)

Hmerida Pigis (15)

Hmerida Pigis (17)

Hmerida Pigis (18)

Hmerida Pigis (19)

Hmerida Pigis (20)

Hmerida Pigis (21)

Hmerida Pigis (22)

Hmerida Pigis (23)

Hmerida Pigis (27)

Hmerida Pigis (28)

Hmerida Pigis (30)

Hmerida Pigis (31)

Hmerida Pigis (40)

Hmerida Pigis (44)

Hmerida Pigis (45)

Hmerida Pigis (46)

Hmerida Pigis (47)

Hmerida Pigis (48)

Hmerida Pigis (49)

Hmerida Pigis (50)

Hmerida Pigis (51)

Hmerida Pigis (52)

Hmerida Pigis (53)

Hmerida Pigis (54)

Hmerida Pigis (55)

Hmerida Pigis (61)

Hmerida Pigis (56)

Hmerida Pigis (57)

Hmerida Pigis (58)

Hmerida Pigis (65)

Hmerida Pigis (64)

Hmerida Pigis (63)

Hmerida Pigis (62)

Hmerida Pigis (66)

Hmerida Pigis (67)

Hmerida Pigis (68)

Hmerida Pigis (70)

Hmerida Pigis (71)

Hmerida Pigis (72)

Hmerida Pigis (74)

Hmerida Pigis (75)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Βγήκε μαχαίρι σε ΤΚ του Δ. Πύλης…

Για άγνωστες προσωπικές διαφορές, ήρθαν σε συμπλοκή δύο νεαρά άτομα 40 & 35 χρονών περ…