Οικονόμου

(φωτό:ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS)

Τι ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Από το βήμα της Βουλής μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την παραβατικότητα και τη βία ανηλίκων.

Μέσα σε όσα υποστήριξε, τόνισε ότι το θέμα δεν αποτελεί μέρος της αστυνομικής διαχείρισης, ενώ κρίνεται απαραίτητη η πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

 Παράλληλα, σημαντική κρίνεται η διακομματική συνεργασία για την επίτευξη ενός προστατευμένου περιβάλλοντος για τους νέους και την αποδόμηση της κουλτούρας της βίας από όπου κι αν προέχεται.

Τι ανέφερε

«Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, τα όσα έχουμε δει αυτό το διάστημα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε σχέση με τη νεανική παραβατικότητα, σε πολλές περιπτώσεις είναι σοκαριστικά. Θα κάνω μια σύντομη περιγραφή γιατί το ζήτημα δεν είναι τόσο αστυνομικής διαχείρισης, τουλάχιστον στο κομμάτι της πρόληψης και της αποτροπής, τουλάχιστον εκεί. Αναφέρω ενδεικτικά:

Συμμαθητές συμπλέκονται μέσα σε σχολικούς χώρους, μέσα σε προαύλια, και η εκπαιδευτική κοινότητα να αδυνατεί να διευθετήσει το ζήτημα, όχι κατασταλτικά, μέσα στην κοινωνία του σχολείου. Εξαναγκασμό σε σεξουαλικές πράξεις μικρών ανηλίκων παιδιών, συμμαθητών, που όχι σπάνια βιντεοσκοπούνται και χρησιμοποιούνται και κάποιοι να κομπάζουν ή να εκβιάζουν. Πριν από κάποιους μήνες πληροφορηθήκαμε για ένα περιστατικό που κάποιοι μαθητές μίσθωσαν, αγόρασαν δίκην μπράβων υπηρεσίες συνομηλίκων τους για να πάνε σε σχολείο μέσα να κυνηγήσουν άλλους μαθητές εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 «Περιγράφω μια σειρά από πράγματα για να σας δώσω να καταλάβετε ότι το ζήτημα δεν είναι η πρόληψη ή η αστυνομία. Ποιος μπορεί να φανταστεί έναν αστυνομικό σε κάθε προαύλιο; Ποιος μπορεί να φανταστεί έναν αστυνομικό σε κάθε χώρο συναναστροφής παιδιών που κάνουν παρέα, που μοιράζονται τα ίδια θρανία, τα ίδια προαύλια, τα ίδια μέσα συγκοινωνίας, τις ίδιες γειτονιές για να κινηθούν, και κάνουν το ένα στο άλλο αυτού του είδους τα πράγματα;»

Πρόληψη

«Η μαγική λέξη φυσικά είναι η λέξη πρόληψη. Όταν η παραβατική συμπεριφορά εκδηλωθεί, προφανώς και πρέπει να υπάρχει καταστολή, πρέπει να υπάρχει αντιμετώπιση. Μεγάλη κουβέντα πώς και τι πρέπει να γίνει εκεί. Και εκεί πρέπει να κάνουμε μια ολόκληρη συζήτηση. Δεν αφορά μόνο την Αστυνομία. Αφορά και τη δικαιοσύνη. Αλλά από την ώρα που μιλάμε για παιδιά, πρέπει να γνωρίζουμε και να συμφωνούμε ότι όταν φτάνουμε στην καταστολή και στην εξιχνίαση έχουμε ήδη αποτύχει, έχουμε αποτύχει ως κοινωνία που κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Απαιτείται λοιπόν μια ολιστική προσέγγιση και επιτρέψτε μου να πω -και χάρηκα που το άκουσα- ότι απαιτείται και μια διακομματική συνεργασία όλων μας, σε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος αυτού, να παρέμβουμε ενεργά για να δημιουργήσουμε ένα προστατευμένο περιβάλλον για τα παιδιά μας, να αποδομήσουμε δηλαδή συνολικά την κουλτούρα βίας που δηλητηριάζει τα μυαλά τους, είτε αυτή έρχεται από τις συνέπειες του εγκλεισμού, είτε από την ενδοοικογενειακή βία, είτε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίζουν ορισμένοι, είτε έρχεται από τον τρόπο της ψυχαγωγίας, από τα τραγούδια που ακούν, από τα παιχνίδια που παίζουν, είτε έρχεται από ορισμένες ακραίες, εξτρεμιστικές πολιτικές ομάδες που δηλητηριάζουν τα μυαλά τους, προκειμένου να τους σαγηνεύσουν. Από όπου και αν έρχεται, δημιουργούν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα που βλέπουμε και πρέπει συνολικά να τα αντιμετωπίζουμε.»

Πηγή:alfavita.gr

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να το λάβουν οι δικαιούχοι

Για να πάρει ένας ασφαλισμένος επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ χρειάζεται να έχει απολυθεί απ…