1o GEL (1)

Της Αργυροπούλου Ευαγγελίας, μαθήτριας της Α΄τάξης του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων 

Τα παιδιά της Α΄ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων περάσαμε ένα πολύ όμορφο τριήμερο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το οποίο αποκομίσαμε πάρα πολλά δημιουργώντας αξέχαστες αναμνήσεις. 

Η πρώτη στάση αυτού του ταξιδιού ήταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης στο οποίο είδαμε πολλά αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα και άλλα ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι  και τη βυζαντινή περίοδο, που καλύπτουν 2500 χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Η Αμφίπολη ιδρύθηκε σαν αποικία της πόλης κράτους της Αθήνας το 437 π.Χ. και υπήρξε ακμαίο εμπορικό κέντρο. του μακεδονικού κράτους Η ξενάγησή μας έγινε από μια έμπειρη ξεναγό με πάθος για την δουλειά της η οποία μας ενημέρωσε για την ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής της, προβάλλοντας πτυχές της ζωής και του πολιτισμού που αναπτύχθηκαν εκεί. Επισκεφτήκαμε και τον τάφο που πιθανολογείται ότι είναι του στρατηγού Βρασίδα, ο οποίος τάφηκε εκτός των τειχών από τους Αμφιπολίτες το 422 π.Χ.

Η δεύτερη στάση ήταν το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων το οποίο βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. στην περιοχή που παλαιότερα λεγόταν Κρηνίδες. Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π.Χ. Ο Φίλιππος Β΄ την κατέλαβε το 356 π.Χ. Η πόλη των Φιλίππων εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας. Η διέλευση της Εγνατίας οδού μέσα από τους Φιλίππους συνέβαλε στην ανάπτυξη της πόλης και στην επαναφορά της στο προσκήνιο της ιστορίας. Από εδώ πέρασε το 49-50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην εποχή αυτή ανάγεται η πρώτη φάση του αρχαίου θεάτρου, όπου η ορχήστρα, (ο υπαίθριος κεντρικός χώρος όπου παίζουν οι ηθοποιοί), είχε σχήμα πετάλου. Το θέατρο αυτό, εξακολούθησε να χρησιμοποιείται και από τους Ρωμαίους αποίκους, αφού διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στα νέα θεάματα της ρωμαϊκής κοινωνίας και για να δεχθεί πολυάριθμους θεατές. Τον 2ο αι. μ.Χ., το θέατρο απέκτησε τυπική ρωμαϊκή μορφή. Τον 3ο αι. μ.Χ. το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα για τις θηριομαχίες. Στα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5ος-6ος μ.Χ. αι.) το θέατρο σταμάτησε να λειτουργεί ως χώρος παραστάσεων. 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετά την άφιξή μας στο ξενοδοχείο για χαλάρωση και ξεκούραση βγήκαμε για περιήγηση στην παλιά πόλη της Ξάνθης όπου και επισκεφτήκαμε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζηδάκης, το παλιό Δημαρχείο και το λαογραφικό Μουσείο. 

1o GEL (3)

Η ξενάγηση ξεκίνησε από την πλατεία Δημοκρατίας, όπου δεσπόζει το παλιό ρολόι. Ανηφορίσαμε το καλντερίμι που οδηγεί στην παλιά πόλη.  Η παλιά πόλη χτίστηκε το 1829 από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες και είναι γεμάτη από χάνια, μαγαζιά, κατοικίες μακεδονικού τύπου και νεοκλασικά αρχοντικά όπου κατοικούσαν οι καπνέμποροι. Το 1976 η πόλη ανακηρύχθηκε σε προστατευμένο οικισμό. Σε ένα από αυτά τα αρχοντικά, αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής, στεγάζεται το λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, 

Ύστερα το βραδάκι πήγαμε σε μία έξοχη ταβέρνα με ζωντανή μουσική. Μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι με το φαγητό και η ώρα κύλησε όμορφα με πολύ χορό και γέλιο. 

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με προορισμό την Αλεξανδρούπολη. Πολύ εντυπωσιακή πόλη με το λιμάνι της και τον φάρο που είναι χτισμένος πάνω σ’ αυτό. Από εκεί θα μας μείνει η επίσκεψή μας στο νεοκλασικό εθνολογικό μουσείο από το οποίο κερδίσαμε πολλά με έναν δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε την πόλη και λίγο αργότερα ξεκινήσαμε να πάμε στην Κομοτηνή. Απαραίτητο ήταν να πάρουμε μια ιδέα μιας και είναι φοιτητούπολη και σε δύο χρόνια πολλοί από εμάς μπορεί να περάσουμε εκεί. Κερδοφόρα αποτέλεσε και η επίσκεψή μας στο μουσείο του Καραθεοδωρή όπου είδαμε φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και αρχεία του μεγάλου αυτού μαθηματικού και νιώσαμε περήφανοι μαθαίνοντας πως βοήθησε πολύτιμα τον Einstein να επιτελέσει το έργο του. Στο τέλος της ημέρας επιστρέψαμε στην Ξάνθη όπου καθίσαμε για φαγητό σε μια εξαιρετική ταβέρνα με πολύ καλή εξυπηρέτηση και υπέροχο φαγητό.

Την τελευταία μέρα της εκδρομής επισκεφτήκαμε το Πολυθεματικό Ενεργειακό Πάρκο ‘’Ήρων’’ στο πανεπιστήμιο Ξάνθης, όπου ξεναγηθήκαμε από τον κο Παντελή Μπότσαρη, καθηγητή του Πολυτεχνείου Ξάνθης, και τον συνεργάτη του, κο Πασχάλη Καλίτση. Ενημερωθήκαμε για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, .με τις οποίες καλύπτουν τις ανάγκες της κοινότητας. Αποκομίσαμε πολλά με ευχάριστο τρόπο καθώς δεν μας έδιναν απλές πληροφορίες και θεωρία αλλά η ξενάγησή περιλάμβανε και πειράματα.

Αργότερα κινηθήκαμε προς την εντυπωσιακή πόλη της Καβάλας. Εκεί παρόλο που δεν είχαμε πολύ χρόνο προλάβαμε να την θαυμάσουμε και σίγουρα τη συμπεριλάβαμε ως έναν ιδιαίτερο προορισμό για τις διακοπές τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι. Τέλος ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Ήταν ένα πολύ όμορφο και ήσυχο τριήμερο και παρά την ταλαιπωρία του ταξιδιού γυρίσαμε στα Τρίκαλα γεμάτοι νέες εμπειρίες και στιγμές που θα μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή . 

1o GEL (2)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Μαθήματα Πολιτικής Προστασίας στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων δράση  σε θέματα πολιτικής προστασίας με τη συνε…