d2d0eee708e8babf73cd5d969c2f56af_XL

Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι (6) χρόνια μετά, νεαρός ηλικιακά καταναλωτής ανακάλυψε χρέη που είχαν μεταβιβαστεί σε αυτόν μετά την απώλεια του γονέα του.

Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ αναζητήθηκαν συστηματικά ενδεχόμενα χρέη σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα με τη ρύθμισή τους, αναζήτηση κατά την οποία αποκαλύφθηκαν ακόμη τέσσερις δανειακές υποχρεώσεις από τις χώρες της ΕΕΚΕ κατάφερε τη διαγραφή ποσού ύψους 5.953, 00 €. .

Υπενθυμίζουμε ότι διαπιστώσαμε πως μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου και εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών (οπότε μετά επέρχεται η σιωπηρή αποδοχή της κληρονομιάς), ο κληρονόμος πρέπει να ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση του θανάτου και ιδίως να μην υπάρχουν οφειλές σε Δημόσιο, ΕΦΚΑ, πιστωτικά ιδρύματα (δάνεια κ.λπ.). Κι αυτό γιατί, σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς, θα ευθύνεται για τη χρέη του κληρονομούμενου και με την προσωπική του περιουσία.

Αν παρά ταύτα, δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης, είναι σκόπιμο να γίνει αποδοχή κληρονομιών με το ευεργέτημα της απογραφής. Αυτή η δήλωση γίνεται στο Ειρηνοδικείο εντός της προθεσμίας απαλλαγής και το αποτέλεσμα έχει τον περιορισμό της ευθύνης του για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομίας και όχι με την προσωπική του περιουσία.

Ακολουθεί (με απόφαση της Ειρηνοδίκης) η απογραφή της κληρονομιάς η οποία ενσωματώνεται σε έκθεση και αποτελεί επίσημο συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ο κληρονόμος, λοιπόν, που αποδέχθηκε την κληρονομία με το ευεργέτημα της απογραφής, δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη του για τα χρέη της κληρονομίας, αλλά δεν ευθύνεται για αυτά, έως το ενεργητικό της κληρονομίας, χωρίς δηλαδή να ευθύνεται και με την ατομική του περιουσία. . Οι πιστοί δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από την απογραφή της περιουσίας.

Η ΕΕΚΕ παρέχει από το 2010 στην υποστήριξη και τη συμβουλευτική για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Καλούνται οι αποφάσεις που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη ρύθμιση των οφειλετών τους, να επικοινωνούν με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στα στοιχεία επικοινωνίας:

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για την Α’ τάξη του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων

Της Αργυροπούλου Ευαγγελίας, μαθήτριας της Α΄τάξης του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων  Τα παιδιά της Α΄ …