Arxiki

Με κάθε τύπο & επισημότητα εγκαινιάσθηκε σήμερα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 το πρωί στις 11:00, το Ιστορικό-Λαογραφικό & Νομισματικό Μουσείο στην Τ.Κ. του Αγ. Βησσαρίωνα του Δήμου Πύλης.

Στο εν λόγω Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό & πέτρινης κατασκευής Δημ. Σχολείο, 150τ μέτρων, με άπλετη θέα στον τρικαλινό κάμπο & έναν αρκετά ευρύχωρο αύλειο χώρο, της Κοινότητας του Αγ. Βησσαρίωνα, φιλοξενούνται & θα εκτίθενται στο ευρύ κοινό  εκθέματα  ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας που αφορούν & αναβιώνουν στην ουσία τον, λαογραφικό, τεχνολογικό & όχι μόνο τομέα της καθημερινής ζωής της παραδοσιακής κοινωνίας του τόπου.

Εδώ να σημειώσουμε πως την την μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του συγκεκριμένου για την λειτουργία ως λαογραφικού Μουσείου, έγινε (δωρεάν) από τρία νεαρά παιδιά, φοιτητές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ Τρικάλων & συγκεκριμένα από τον συνδημότη μας  με καταγωγή μάλιστα από την Τ.Κ. του Αγ. Βησσαρίωνα, Αλέξανδρο Μανώλη, το Νίκο Κατσίκα και τον Βασίλη Ξένο.

Η συλλογή τώρα, του βασικού εκθέτη του Μουσείου Νίκου Μαρδάνη, δεν περιλαμβάνει απλά τα υλικά  & κινητά αντικείμενα & τα ήσσονος & ελάσσονος σημασίας τεχνουργήματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας, αλλά κάτι πιο ευρύ & άυλο…

…Περιλαμβάνει την πολιτισμική έκφραση της οικονομικής συμπεριφοράς, τις αξίες, τις σημασίες, τις λειτουργίες που εμπεριέχουν τα υλικά αυτά αντικείμενα(χρηστικές, αισθητικές, επικοινωνίας, συμβολικές, κλπ.), τις ιδέες, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, ήχους, ήθη & έθιμα, συνήθειες & εθιμικές πράξεις, που χαρακτηρίζουν την κοινωνική οργάνωση στο σύνολό της.

Την τελετή των εγκαινίων πραγματοποίησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλης π. Δημ. Κατσαρός συνεπικουρούμενος του π. Βασ. Πανάγου & του γέροντα Βησσαρίωνα τη Ι. Μονής Δουσίκου.

«Σημείο αναφοράς για το Δήμο Πύλης και στολίδι με μεγάλη αξία», χαρακτήρισε το εν λόγω Μουσείο ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας, «και αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει το «χθες» με το «σήμερα»», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Μαράβας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει την συνεισφορά στην λειτουργία του Μουσείου & του πρώην Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Κώστα Μπαλατσούκα, αλλά & του πρώην πρόεδρου της Κοινότητας κ. Γ. Τριχιά, που πίστεψαν & το στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Κ. Σκρέκας, οι βουλευτές της Ν,Δ, Τρικάλων κ.κ. Κατερίνα Παπακώστα & Θαν. Λιούτας, ο περ/κός σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας & ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγ. Βησσαρίωνα κ. Αντ. Πατσιαούρας.

Με το πέρας των χαιρετισμών & παρουσία πλήθους κόσμου, ο Δήμαρχος κ. Κ. Μαράβας, έκοψε την κορδέλα εγκαινιάζοντας έτσι το πρώτο ολοκληρωμένο & με πολλές περγαμηνές Ιστορικό-Λαογραφικό & Νομισματικό Μουσείο Δ. Πύλης, ύστερα & από το ήδη υπάρχων στην Τ.Κ. Πιαλείας.

Ο κ. Μαρδάνης μετά την κοπή της κορδέλας είχε τον κύριο λόγο, ξεναγώντας τον υφυπουργό & τους βουλευτές στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, δίνοντας πληθώρα πληροφοριών για τα μοναδικά του εκθέματα, ενώ σειρά είχε κι κόσμος, που έμεινε έκθαμβος από τον πλούτο & την ιστορική & λαογραφική αξία των εκθεμάτων.

Στο Μουσείο να πούμε ακόμη ότι φιλοξνούνται & Ομοιώματα τα οποία θα διαθέτουν & κίνηση, με ειδικό μοτέρ, το οποίο ενεργοποιείται με αισθητήρα κίνησης, όταν ένας επισκέπτης περνάει από μπροστά του, προσδίδοντας μια άλλη δυναμική στο θέμα που αυτά αναπαριστούν.

Το Ιστορικό-Λαογραφικό & Νομισματικό Μουσείο Δ. Πύλης στον Άγ. Βησσαρίωνα, εκτός του ότι αποτελεί πλέον έναν µικρό «θησαυρό» για την περιοχή μας, µιας και θα παράσχει σηµαντικές πληροφορίες, µέσω των εκθεµάτων του, για τον τρόπο ζωής ,τις ενδυµασίες και τα επαγγέλµατα των κατοίκων της περιοχής μας, αρκετά χρόνια πριν, θα αποτελέσει & έναν σηµαντικό πόλο έλξης τουριστών, μεταξύ αυτών & μαθητών Σχολείων, προβάλλοντας ταυτόχρονα & ευρέως διαφορετικές πτυχές του τοπικού μας πολιτισμού & παράδοσης, αναλαμβάνοντας παράλληλα & την διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, µε σκοπό να προσελκύσει(το Μουσείο) περισσότερο τους συντοπίτες του και να τους φέρει σε επαφή µε τον «πλούτο των προγόνων τους».

Εκτός του αρκετού κόσμου στην σημερινή τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν & οι επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δ. Πύλης, ο Δ/τής της Π.Υ. Τρικάλων κ. Αντ. Σπανός, ο προϊστάμενος του Π.Κ. Πύλης Βασ. Κούρεντας, κ. Λάμπρος Μπούζας εκπρόσωπος του Α.Τ. Πύλης, οι  κ.κ. Βαλ. Τσιούτσιας & Θ. Χήρας, Αντιδήμαρχοι, δημ. σύμβουλοι, καθώς & πρόεδροι Κοινοτήτων & πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Πύλης.

Mouseio Ag Vissarionas (1)

Mouseio Ag Vissarionas (2)

Mouseio Ag Vissarionas (3)

Mouseio Ag Vissarionas (4)

Mouseio Ag Vissarionas (5)

Mouseio Ag Vissarionas (6)

Mouseio Ag Vissarionas (7)

Mouseio Ag Vissarionas (8)

Mouseio Ag Vissarionas (9)

Mouseio Ag Vissarionas (10)

Mouseio Ag Vissarionas (11)

Mouseio Ag Vissarionas (12)

Mouseio Ag Vissarionas (13)

Mouseio Ag Vissarionas (14)

Mouseio Ag Vissarionas (15)

Mouseio Ag Vissarionas (16)

Mouseio Ag Vissarionas (17)

Mouseio Ag Vissarionas (18)

Mouseio Ag Vissarionas (19)

Mouseio Ag Vissarionas (20)

Mouseio Ag Vissarionas (21)

Mouseio Ag Vissarionas (22)

Mouseio Ag Vissarionas (23)

Mouseio Ag Vissarionas (24)

Mouseio Ag Vissarionas (25)

Mouseio Ag Vissarionas (26)

Mouseio Ag Vissarionas (27)

Mouseio Ag Vissarionas (28)

Mouseio Ag Vissarionas (29)

Mouseio Ag Vissarionas (30)

Mouseio Ag Vissarionas (31)

Mouseio Ag Vissarionas (32)

Mouseio Ag Vissarionas (33)

Mouseio Ag Vissarionas (34)

Mouseio Ag Vissarionas (35)

Mouseio Ag Vissarionas (37)

Mouseio Ag Vissarionas (39)

Mouseio Ag Vissarionas (40)

Mouseio Ag Vissarionas (41)

Mouseio Ag Vissarionas (42)

Mouseio Ag Vissarionas (43)

Mouseio Ag Vissarionas (44)

Mouseio Ag Vissarionas (45)

Mouseio Ag Vissarionas (46)

Mouseio Ag Vissarionas (47)

Mouseio Ag Vissarionas (48)

Mouseio Ag Vissarionas (49)

Mouseio Ag Vissarionas (50)

Mouseio Ag Vissarionas (51)

Mouseio Ag Vissarionas (52)

Mouseio Ag Vissarionas (53)

Mouseio Ag Vissarionas (54)

Mouseio Ag Vissarionas (56)

Mouseio Ag Vissarionas (57)

Mouseio Ag Vissarionas (59)

Mouseio Ag Vissarionas (62)

Mouseio Ag Vissarionas (63)

Mouseio Ag Vissarionas (65)

Mouseio Ag Vissarionas (66)

Mouseio Ag Vissarionas (67)

Mouseio Ag Vissarionas (68)

Mouseio Ag Vissarionas (70)

Mouseio Ag Vissarionas (72)

Mouseio Ag Vissarionas (73)

Mouseio Ag Vissarionas (77)

Mouseio Ag Vissarionas (80)

Mouseio Ag Vissarionas (81)

Mouseio Ag Vissarionas (82)

Mouseio Ag Vissarionas (84)

Mouseio Ag Vissarionas (85)

Mouseio Ag Vissarionas (86)

Mouseio Ag Vissarionas (87)

Mouseio Ag Vissarionas (88)

Mouseio Ag Vissarionas (90)

Mouseio Ag Vissarionas (91)

Mouseio Ag Vissarionas (92)

Mouseio Ag Vissarionas (93)

Mouseio Ag Vissarionas (95)

Mouseio Ag Vissarionas (99)

Mouseio Ag Vissarionas (100)

Mouseio Ag Vissarionas (101)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να το λάβουν οι δικαιούχοι

Για να πάρει ένας ασφαλισμένος επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ χρειάζεται να έχει απολυθεί απ…