IMG_2885

«Με χαρά κηρύσσω την έναρξη του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ». Αυτά ήταν τα λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης στο Ολύμπιον.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και η ΠτΔ μίλησε για το συγκεκριμένο είδος, χαρακτηρίζοντάς το ως βαθιά δημοκρατικό.

«Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό είδος που προϋποθέτει πολιτισμική ευαισθησία, δημοσιογραφική αυθεντικότητα, ηθική ακεραιότητα και πολιτική ευθυκρισία. Σε μια εποχή που η χρήση της τεχνολογίας απομακρύνει μεγάλο μέρος του κοινού από τον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ αναλαμβάνει να ανακατασκευάσει και να εμβαθύνει. Τα σπουδαία ντοκιμαντέρ αμφισβητούν τις προκαταλήψεις και δίνουν το λόγο σε φωνές που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς. Αποκαλύπτουν την αυθαιρεσία της εξουσίας. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα είδος με βαθιά δημοκρατικά χαρακτηριστικά», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα. Σακελλαροπούλου βράβευσε τον σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη. «Σήμερα βραβεύσαμε ένα σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος δημιούργησε ένα εικαστικό κομψοτέχνημα με έντονα στοιχεία πολιτικού ντοκιμαντέρ. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συγκυρία να βραβεύεται αυτή η ουσιαστικά πολιτική ταινία φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Στα 26 χρόνια της ζωής του το φεστιβάλ έχει ήδη προσφέρει πολλά και είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσει να το κάνει», είπε η πρόεδρος.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Πυροβόλησαν τον Πιανίστα», η οποία προβλήθηκε μετά από την τελετή έναρξης είπε κατά την βράβευσή του: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη, αλλά όχι η τελευταία. Νιώθω σαν στο σπίτι μου στην Ελλάδα. Ελπίζω να ευχαριστηθείτε την ταινία. Είναι ένα θέμα επίκαιρο. Στην Ελλάδα έχετε εφεύρει τα πάντα, όχι μόνο τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία. Έχετε εφεύρει και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Είναι ένα μάθημα για την ανθρωπότητα». Ο κ. Τρουέμπα παρέλαβε το βραβείο του από την ίδια την πρόεδρο.

Το παρών στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ έδωσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος υπογράμμισε πως σήμερα ξεκινά για την πόλη μια γιορτή.

«Το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης. Μια σχέση που ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ίδιας μας της ζωής. Το φεστιβάλ έχει πλέον πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. Είναι το φωτεινό σημείο αναφοράς της πόλης που οραματιζόμαστε, μιας πόλης ανοικτής, πολύχρωμης και συμπεριληπτικής, μιας πόλης που επενδύει στον πολιτισμό, που κάνει πράξη το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Φιλοξενώντας φέτος 250 ντοκιμαντέρ που αγγίζουν μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι το μεγάλο αφιέρωμα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το φεστιβάλ προτάσσει την κορυφαία εκπαιδευτική του σημασία και εξελίσσεται σε μια δυναμική, γόνιμη και δημιουργική πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού για τα μείζονα ζητήματα της εποχής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Και πρόσθεσε: «Ενόψει της φιλοξενίας του Europride σε μερικούς μήνες, επιτρέψτε μου να σας πως νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που σε αυτό το φεστιβάλ η φωνή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ακούγεται επιτέλους δυνατά και υπερήφανα».

Η πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ, Ελευθερία Θανούλη είπε από την πλευρά της:

«Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στη δεύτερη μεγάλη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η οποία είναι αφιερωμένη στις ταινίες ντοκιμαντέρ. Όλες και όλοι εργάζονται με βαθιά γνώση και αφοσίωση. Θα ήθελα να σταθώ στη σημασία του ντοκιμαντέρ στη συγκυρία που διανύουμε. Σημειώνει μεγάλη εξέλιξη ως προς τη φόρμα, με μια μεγάλη γκάμα αφήγησης. Οι σημερινοί κινηματογραφιστές δεν σταματούν να καταγράφουν την εικόνα γύρω μας. Μόνο το ντοκιμαντέρ φέρει την επιπλέον δέσμευση να περιγράψει και να ερμηνεύσει τον κόσμο της συλλογικής εμπειρίας».

Σημειώνεται πως στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Η διοργάνωση θα διεξαχθεί έως τις 17 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online.

Πέρα από την ιστορική έδρα του, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, οι φίλοι της διοργάνωσης θα παρακολουθήσουν ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.ηγή:

Πηγή:karfitsa.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να το λάβουν οι δικαιούχοι

Για να πάρει ένας ασφαλισμένος επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ χρειάζεται να έχει απολυθεί απ…