8907

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές

Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές και κομματικοί ανταγωνισμοί κλυδωνίζουν τις τελευταίες ώρες το οικοδόμημα της «ενωμένης αντιπολίτευσης» στην υπόθεση των Τεμπών, με φόντο την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Παρότι η πολιτική πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, οδήγησε τα υπόλοιπα κόμματα επί της αρχής στην ίδια γραμμή πλεύσης, εντούτοις δεν εκλείπουν επιμέρους… κυματισμοί, με επίδικο την επικράτηση στην μάχη των εντυπώσεων.

Αφενός, γιατί οι δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη περί τοποθέτησης διεθνών παρατηρητών στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα προκάλεσαν αμηχανία και έκπληξη, ακόμη και εντός του κόμματός του, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπέγραφε το κείμενο της πρότασης μομφής. Και αφετέρου, διότι η πρωτοκαθεδρία των κινήσεων από μεριάς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη δίχασε αρχικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου, ορισμένα εκ των οποίων δεν έδειχναν αρχικά ένθερμα απέναντι στο ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες, φίλιες βολές έπεσαν χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ προήλθαν ακόμη και από εκείνα τα έδρανα της αντιπολίτευσης που έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Η συνυπογραφή της πρότασης, άλλωστε, από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας δεν εμπόδισε, καθώς φάνηκε, στελέχη κάποιων εκ των παραπάνω κομμάτων να βάλουν προσωπικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη καταλογίζοντάς του αντιπερισπασμό και διαχωρίζοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσωπικό, πολιτικό του στίγμα από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ.

Αχτσιόγλου: «Ασόβαρες» οι δηλώσεις Κασσελάκη

 Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια, η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως «σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με την εντελώς ασόβαρη του να δίνει πατήματα στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό και να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Με τις πραγματικά ασόβαρες δηλώσεις του Προέδρου του. Με τις φαιδρές δηλώσεις του για τις εκλογές». «Δίνετε άλλοθι στην κυβέρνηση να απαντάει σε άλλα θέματα. Να μην απαντάει σε αυτά που είναι το μείζον. Με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του» υποστήριξε ακόμη η κ. Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας πως «την διευκολύνετε (την κυβέρνηση) να λέει ότι αυτό που κάνουμε εδώ μέσα δήθεν είναι σόου, είναι κοκορομαχία, αντί να πιέζεται να λογοδοτήσει». «Αυτό κάνετε, κύριοι, δυστυχώς» ισχυρίστηκε και κατέληξε, λέγοντας προς την κυβέρνηση πως «δεν θα έχετε αιωνίως μια αξιωματική αντιπολίτευση παραδόρο».

Κουτσούμπας: «Μνημειώδης» η πρόταση για τους διεθνείς παρατηρητές

Λάβρος κατά των λεγομένων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας στη διάρκεια της χθεσινής τοποθέτησής του πως «ακούσαμε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πλειοδοτήσει από τη Θήβα για να μη φανεί ότι σέρνεται πίσω από τον κύριο Ανδρουλάκη, να κάνει τη μνημειώδη πρόταση για τους διεθνείς παρατηρητές στις επόμενες εκλογές που θα μας σώσουν από την νοθεία!».

«Αφέλεια; Επιπολαιότητα;» διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας και απευθυνόμενος προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συνέχισε λέγοντας πως «κι εσείς οι πιο έμπειροι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν τον προστατεύετε τον άνθρωπο; Εκτός αν ήταν ηθελημένο και αυτό το δώρο που κάνατε στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη». «Η πάσα που της δώσατε, δηλαδή, για να εκτρέψει τη συζήτηση από πρόταση δυσπιστίας και όσα αυτή αφορά, στο αν και ποιος αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν ξέρουμε τι να πούμε πια…» σχολίασε, για να καταλήξει πως «το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει…»

Γλαβίνας: «Προβαίνει σε πολιτικά λάθη, τα οποία κοστίζουν» ο Κασσελάκης

Σε αυτό το κλίμα, την ένταση μεταξύ των «συμμάχων» της πρότασης δυσπιστίας εκτόξευσε χθες η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκου Παππά, ο οποίος, μιλώντας στο Action24, ισχυρίστηκε πως υπήρχαν διεργασίες για κοινοβουλευτική σύμπλευση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολύ πριν το δημοσίευμα του Κυριακάτικου «Βήματος». «Ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης εδώ και κάποιες μέρες;» ανέφερε σχετικά ο κ. Παππάς, για να προσθέσει πως «είχε ήδη ωριμάσει η σκέψη, μπορώ να σας το πω αυτό. Αυτά δεν γίνονται, αντιλαμβάνεστε, από ένα βράδυ σε πρωί».
Συνεχίστε την ανάγνωση στο protothema.gr…
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…