mitsotakis-29-640x426

(φρωτό:INTIME)

Σήμερα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στο δρόμο του ελληνοτουρκικού διαλόγου εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Η τέταρτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, με φόντο τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα.

Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα ΜΟΕ, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Στο δρόμο αυτό όμως η Άγκυρα σπέρνει νέες νάρκες, επαναφέροντας θεωρία “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο μετά την προαναγγελία δημιουργίας θαλασσίου πάρκου στις Κυκλάδες.

Διάλογος παρά τις προκλήσεις

Αυτό που φοβίζει την τουρκική πλευρά είναι το θετικό τετελεσμένο όσον αφορά στο ούτως ή άλλως νόμιμο δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η Αθήνα πάντως σε όλα τα επίπεδα, και δια στόματος του πρωθυπουργού, τονίζει ότι η δημιουργία των θαλάσσιων πάρκων έχει καθαρά περιβαλλοντικό στόχο. Αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δηλώνει σταθερά προσηλωμένος στο διάλογο, αλλά με τις διαχρονικές “κόκκινες γραμμές” της χώρας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι το ραντεβού με Ερντογάν στην Τουρκία έχει κλειδώσει για τις 13 Μαΐου. Είχε μόλις προηγηθεί η  “επίθεση” του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα θαλάσσια πάρκα. Αλλά και η απόφαση της έκτακτης Συνόδου της ΕΕ για διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με το Κυπριακό (που επίσης προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας).

Και ο Τούρκος πρόεδρος πάντως από την πλευρά του χαρακτήρισε την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία ένα σημαντικό σταθμό. Ο ίδιος ο Ερντογάν δηλαδή κράτησε χαμηλούς τόνους, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει το διάλογο. Ωστόσο η επιστροφή της Τουρκίας στην αναθεωρητική ατζέντα είχε ήδη εκφραστεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ και είναι δεδομένη.

Πηγή:news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη της τρομοκρατικής Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ι…