2186

6η  Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία

Μήνυμα Διευθυντή Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρήστου Τρικάλη

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και δυστυχώς και στην Ελλάδα.

Ο σχολικός εκφοβισμός, προέρχεται από άλλα παιδιά, συνήθως της ίδιας ηλικίας και αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και τη διαδικασία της μάθησης. Αναφέρεται στην εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών, εντός και εκτός σχολείου, με στόχο την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου ή αναστάτωσης.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο κοινωνικό, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης καθώς τόσο τα θύματα όσο και οι θύτες έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές επιπτώσεις.

Τα θύματα νιώθουν αισθήματα απομόνωσης, φόβου, κατάθλιψης, αυτοκαταστροφικών τάσεων, ενώ οι θύτες επαναλαμβάνουν συμπεριφορές που περιλαμβάνουν απειλές, διάδοση φημών, σωματική ή λεκτική βία.

Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα, με τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες να πέφτουν θύματα μέχρι και δέκα φορές περισσότερο, ενώ δεν απουσιάζουν από τη θυματοποίηση και οι άριστοι μαθητές. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και στις μελλοντικές προοπτικές τους. Η ατμόσφαιρα του άγχους, του φόβου και της ανασφάλειας είναι ασυμβίβαστη με τη μάθηση και υπονομεύει την ποιότητα της μάθησης για όλους.

Η Διεύθυνσή μας έχει θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την πρόληψη σε θέματα Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού με αδιαπραγμάτευτη αρχή η βία να εκλείψει από κάθε σχολείο.

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Εκπαιδευτική εκδρομή στα Μετέωρα, για το Δημοτικό Σχολείο Παλαιομοναστήρου

Την Τετάρτη 24-4-24 το Δημοτικό Σχολείο Παλαιομοναστήρου επισκέφτηκε το Κέντρο Ψηφιακής Πρ…