thumbnail_papastergiou
  1. Στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο για την  «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»

 Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει τη σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας”.

H νέα Αρχή θα συντονίζει, θα εφαρμόζει και θα ελέγχει το ολοκληρωμένο πλαίσιο στρατηγικών, μέτρων και δράσεων για την επίτευξη υψηλού επιπέδου Κυβερνοασφάλειας στη χώρα.

Θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αποτελέσει την ενιαία και λειτουργική δομή που θα αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές.

Στόχος είναι η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.

Η νέα δομή θα επιτρέψει στη χώρα να ανταποκριθεί σε μια σειρά από εθνικές ανάγκες και ενωσιακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η  ενίσχυση των δυνατοτήτων, καθώς  και του εποπτικού και επιχειρησιακού ρόλου της Αρχής, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας 2022/2555 (Οδηγία NIS2). Σημειώνεται ότι με την ενσωμάτωση της προαναφερόμενης οδηγίας θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εποπτευόμενοι φορείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο της Οδηγίας NIS 1 είναι περίπου 70, ενώ με την ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της NIS 2, οι φορείς θα ξεπεράσουν τους 2000. Παράλληλα η Αρχή θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια.
  • Η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες.
  • H θεσμική και τεχνολογική θωράκιση έναντι των κυβερνοαπειλών και συνολική αναβάθμιση του επιπέδου της κυβερνοασφάλειας στη χώρα
  • Η προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητας άντλησης ευρωπαϊκών πόρων
  • Η ενίσχυση του οικοσυστήματος ψηφιακής καινοτομίας
  • Η προαγωγή της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και η αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων στην κυβερνοασφάλεια

Το σχέδιο νόμου αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προκειμένου η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες εθνικές ανάγκες, αλλά και τις επιτακτικές ενωσιακές δεσμεύσεις, αναβαθμίζοντας το επίπεδο εποπτείας, ενημέρωσης και υποστήριξης των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, διαμορφώντας ένα περιβάλλον με ασφαλείς υποδομές.

2. Στο Υπουργικό Συμβούλιο το Νομοσχέδιο για την «Απλοποίηση και επιτάχυνση μεταβίβασης ακινήτων και ταχύτερη επίλυση εκκρεμοτήτων κτηματολογίου»

 Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση της δυνατότητας τελικής υπογραφής στους αναπληρωτές προϊσταμένους, τους προϊστάμενους νομικής υπηρεσίας φορέα και υπαλλήλους Π.Ε. Νομικών, με υπερτοπική αρμοδιότητα, η οποία δίδεται και στους προϊσταμένους.

Προβλέπεται επίσης η επέκταση της πιστοποίησης σε Μηχανικούς Τεχνικής Εκπαίδευσης (σύμφωνα με το ΤΕΕ) ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι. Παράλληλα, καθιερώνεται και νέα πλατφόρμα Νομικού ελέγχου Εγγραπτέων πράξεων (άρθρο 18), η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική.

Στόχος αυτών των μέτρων είναι να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στη διαδικασία, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές πράξεις και σε συνδυασμό με τις Προγραμματικές Συμφωνίες του Κτηματολογίου με Δικηγορικούς Συλλόγους και τη δεξαμενή 1.000 και πλέον δικηγόρων που ξεκινούν εισηγήσεις εντός Νοεμβρίου, να πολλαπλασιαστεί η δυνατότητα καταχώρησης πράξεων πανελλαδικά. Όλα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν σε ταχύτερες μεταγραφές ακινήτων, αλλά και σε μηδενισμό των εκκρεμοτήτων σε 4-6 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Με τον νέο νόμο, προχωράει η απαραίτητη μείωση της γραφειοκρατίας με την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής ΤΑΠ στην αγοραπωλησία ακινήτου, και αντί της προσάρτησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναλαμβάνει να ειδοποιεί κάθε Δήμο για το εμβαδόν του ακινήτου σε κάθε μεταβολή κυριότητας εντός των ορίων του. Στη συνέχεια οι Δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν το τέλος και αυτό να εισπράττεται μέσω ΑΑΔΕ, ενώ  καταργείται και η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος (ΑΚΔ) για το ίδιο ακίνητο.

Όσον αφορά το πρόβλημα έλλειψης κινήτρων αποδοτικότητας εισάγονται οι εξής αλλαγές:

  • Εισάγονταιαξιοκρατικά κριτήριαόπως η καθιέρωση bonus επίτευξης στόχων για κάθε Κτηματολογικό Γραφείο, ενώ διευκρινίζεται και διευρύνεται η αναπλήρωση προϊσταμένων.
  • Τίθενταιαπολύτως μετρήσιμοι στόχοιστις μεταγραφές ακινήτων, τη διεκπεραίωση άλλων εγγραπτέων πράξεων, την Κτηματογράφηση, τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες.
  • Οι δαπάνες τουbonusθα προέρχονται αποκλειστικά από τα έσοδα του Φορέα που είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, χωρίς να επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό.

 Στις 30/11/2024 έχει τεθεί η λήξη της γενικής προθεσμίας στην κτηματογράφηση. Θα υπάρχει νέος διαδραστικός χάρτης ατομικής κτηματογράφησης, απλοποίηση των διαδικασιών δήλωσης και μεταβίβασης για τα ακίνητα του Δημοσίου και των Δήμων, αλλά και δυνατότητα διόρθωσης των ανακριβών εγγραφών για τους καλόπιστους ιδιοκτήτες 35 περιοχών.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…