refugees-1320x880

AP Photo/Bruno Thevenin, file

Τι προβλέπει η πολιτική συμφωνία της Ε.Ε. για Μεταναστευτικό και Άσυλο. Οι πέντε κανονισμοί και οι σφοδρές επικρίσεις

Σε συμφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια μαραθώνιων συζητήσεων και μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και της οικονομικής συνεισφοράς, ενώ περιλαμβάνει επίσης μια διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, μια νέα κοινή διαδικασία στην ΕΕ για την παροχή προστασίας και έναν μηχανισμό για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης σε ένα σενάριο όπου υπάρχει εξαιρετική εισροή.

Μέσα από πέντε σημαντικές θέσεις, η ΕΕ καλείται να επικυρώσει τους κανόνες για την αποδοχή των μεταναστών, τη διαχείρισή τους και την μετεγκατάσταση, όπου και όταν αυτό απαιτείται.

Τι προβλέπει η Συμφωνία

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναμένεται να υπάρξει “υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που αναγνωρίζονται ότι βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση”, ενώ άλλα κράτη-μέλη θα μπορούν “να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της καταβολής οικονομικών συνεισφορών”, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι “άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εισέλθουν στην ΕΕ θα υπόκεινται σε διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης, συλλογής βιομετρικών δεδομένων, ελέγχων υγείας και ασφάλειας, για έως και επτά ημέρες”.

Θα υπάρχει επίσης μια κοινή διαδικασία σε ολόκληρη την ΕΕ για τη χορήγηση προστασίας. “Η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου θα πρέπει να είναι ταχύτερη -έως έξι μήνες για μια πρώτη απόφαση- με μικρότερα όρια για προδήλως αβάσιμες αιτήσεις στα σύνορα της ΕΕ”, ανέφερε το Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει νέα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αναγνώριση των αφίξεων στην επικράτεια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της “προσθήκης εικόνων προσώπου στα δακτυλικά αποτυπώματα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών από έξι ετών”, ενώ δημιουργεί έναν νέο μηχανισμό για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης σε ένα σενάριο όπου υπάρχει “εξαιρετική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου”.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Κώστας Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στόχος να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών. Η εξυγίανση του Οργανισμού αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα 

Προσωπικό του στοίχημα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσ…