Στιγμιότυπο οθόνης 2023-11-02 114040

Μηνιαίες δίωρες διαδραστικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση γονέων για την εφηβική υγεία, την ανάπτυξη, την συμπεριφορά των παιδιών και τις σχέσεις στην οικογένεια και στο σχολείο

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων, η Περιφέρεια  Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και  το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση, με την επιστημονική – παιδαγωγική εποπτεία των Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. Τρικάλων, συνδιοργανώνουν από το σχολικό έτος 2023-24 την Ακαδημία Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η υλοποίηση της Ακαδημίας Γονέων πραγματοποιείται σε μια περίοδο ιδιαίτερα απαιτητική τόσο για τους γονείς όσο και για τους/τις  εκπαιδευτικούς, αν αναλογιστεί κανείς το δύσκολο και απαιτητικό τους έργο. Έτσι δυο χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας του SARS-CoV-2, η οποία μετέβαλε απότομα την καθημερινότητα όλων μας και διατάραξε τις υπάρχουσες κοινωνικές σταθερές, καλούμαστε να επιλύσουμε τις μετά-covid συνέπειες όπως το ψυχολογικό στρες, που περιλαμβάνει την κατάθλιψη, το άγχος, τη διάχυτη ανησυχία και τη μοναξιά. Οι σημερινοί έφηβοι/ες και νέοι/ες, όντας σε μία αρκετά σημαντική και εύθραυστη ηλικία, φάνηκαν ιδιαίτερα ευάλωτοι όχι μόνο απέναντι στην πανδημία αλλά και στις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της. 

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν ζητήματα διαχείρισης της εφηβείας, ο εθισμός στο διαδίκτυο, τα ναρκωτικά, τα φαινόμενα βίας, η διαχείριση περιστατικών με σύνδρομα και άλλα ψυχολογικά και γνωστικά προβλήματα, η τελική διαχείριση της καθημερινότητας στο σπίτι και στην τάξη γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποστηριχθούν περαιτέρω για να βοηθήσουν αντίστοιχα τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Η Ακαδημία Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων μέσα από μηνιαίες δίωρες διαδραστικές συναντήσεις έχει σαν στόχο την ενημέρωση γονέων για την εφηβική υγεία, την ανάπτυξη, την συμπεριφορά των παιδιών και τις σχέσεις στην οικογένεια και στο σχολείο.

Έτσι συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Εργαστηρίου Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Διευθυντή τον κ. Γιώργο Κλεφτάρα, Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την κ. Χριστίνα Ρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αυτή η συνεργασία είχε ξεκινήσει το σχολικό έτος 2022-23 και συνεχίζεται και το σχολικό έτος 2023-24 με την  ετήσια επιμόρφωση των Συμβούλων Σχολικής Ζωής των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων με τίτλο «Εργαστήρια Εποπτείας». Σημαντική επίσης, είναι και η συμβολή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω των αντίστοιχων καθηγητών/τριών που συμμετέχουν ως εισηγητές/τριες.

Η παιδαγωγική – επιστημονική εποπτεία και οργάνωση της Ακαδημίας Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανήκει στους Σύμβουλους Εκπαίδευσης: Δρ Αγαθοκλή Αζέλη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02, Δρ Δημήτρη Θεοχάρη,  Σύμβουλο Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ03, Γεωργία Κωνσταντία Καραγιάννη Σύμβουλο Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ06 και Δρ Δήμητρα Παπανδρέου Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ΔΠΕ-ΔΔΕ Τρικάλων-Καρδίτσας.

Η έναρξη των ομιλιών της Ακαδημίας Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 09/11/2023, ώρα 18:30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Λυκείου Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» με εισηγήτρια την Δρ Χριστίνα Ρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Έφηβοι στο Σχολείο και στο Σπίτι: συνθέτοντας τα στοιχεία του πάζλ για την κατανόηση της συμπεριφοράς τους και την προαγωγή της αυτονομίας τους και της ψυχικής τους υγείας – (Οι  Dr. Jekyll και Mr. Hyde της Ζωής μας)».

Λίγα λόγια για την κα Χριστίνα Ρούση – Βέργου

Η Χριστίνα Ρούση – Βέργου είναι ψυχολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές της σπουδές (ΦΠΨ με ειδίκευση στην Ψυχολογία και Τμήμα Ψυχολογίας) στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ στην Αθήνα. Η μεταδιδακτορική της έρευνα, με υποτροφία από το ΙΚΥ, είχε ως αντικείμενο τη μελέτη των συναισθηματικών δυσκολιών και των προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών. Το διδακτορικό της, επίσης με υποτροφία από το ΙΚΥ, είχε ως αντικείμενο τη μελέτη της επαγγελματικής εξουθένωσης και της επαγγελματικής ικανοποίησης σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Η εξειδίκευσή της στη Συμβουλευτική Ψυχολογία πραγματοποιήθηκε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διδάσκει τα μαθήματα «Εκπαιδευτική Ψυχολογία», Συμβουλευτική Ψυχολογία στην Εκπαίδευση», «Κοινωνική και Γνωστική Ανάπτυξη του Παιδιού», «Εκπαιδευτικός και Μαθησιακή Διαδικασία». Στο ερευνητικό και διδακτικό της έργο συμπεριλαμβάνονται θέματα ενίσχυσης της αυτορρύθμισης, μελέτη των κινήτρων στην εκπαίδευση, ψυχοπαθολογία και προσαρμογή σε εκπαιδευτικά πλαίσια, μελέτη της προσωπικότητας, γονεϊκότητα και πατρικός δεσμός. Είναι μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΠΘ και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του ΠΘ. 

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Οι υπόλοιπές συναντήσεις της Ακαδημίας Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων θα πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα, ημέρα Πέμπτη  στην αίθουσα εκδηλώσεων «Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη»,  Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων). Αναλυτικότερα το πρόγραμμα όλων των συναντήσεων είναι:

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ / ΩΡΑ / ΧΩΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ/ΤΡΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
16/11/2023

18:30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων

Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη 

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)

Δρ Κων/νος Σιώμος, Ψυχίατρος παιδιών & εφήβων Εθισμός παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια: ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου
14/12/2023

18:30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων

Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη 

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)

Γεώργιος 

Παπαπροδρόμου, Αντιστράτηγος ε.α. – Πτυχιούχος Νομικής ΑΠΘ – Δικαστικός Γραφολόγος Ειδικός σε θέματα Αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος – Μέλος P.A.D.A.

Οι γονείς και ο ρόλος τους στη διαχείριση του ψηφιακού περιβάλλοντος των παιδιών τους. 
25/01/2024

18:30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων

Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη 

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)

Ιωάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας 

της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Επηρεάζει ο τρόπος ζωής της οικογένειας την απόδοση των μαθητών στο σχολείο;
15/02/2024

19:00 μ.μ
Αίθουσα εκδηλώσεων

Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη 

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)

Δρ Βασίλειος Κωτούλας Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70 ΔΠΕ Τρικάλων
Δρ Δήμητρα Παπανδρέου Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ΔΠΕ-ΔΔΕ Τρικάλων-Καρδίτσας
Υποστηρίζοντας το παιδί μου στο να ξεπεράσει δυσκολίες στο χειρισμό του γραπτού λόγου.
14/03/2024

19:30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων

Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη 

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)

Κωνσταντίνα Νταϊλιάνη, Κοινωνική Λειτουργός 
Κέντρο πρόληψης & Κοινωνικής παρέμβασης Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων
Εφηβεία – Εξαρτήσεις: Γονεϊκότητα και Ευάλωτα Παιδιά
18/04/2024

19:30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων

Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη 

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)

Ελένη Γιοβανοπούλου, Νοσηλεύτρια Τμήματος Ερυθρού Σταυρού 

Ερυθρός Σταυρός 

Περιφερειακό Τμήμα Τρικάλων

Βιωματικό εργαστήρι Βασικών Αρχών Πρώτων Βοηθειών στη σχολή Γονέων
16/05/2024

19:30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων

Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη 

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)

Αλεξάνδρα Μπεκιάρη 

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Επιθετικότητα στο σχολείο: Μπορεί η «σπίθα» να σβήσει πριν γίνει «πυρκαγιά»;

Γα πληροφορίες και εγγραφές για την Ακαδημία Γονέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Νάνσυ Οικονόμου, 2431046406, [email protected] και στην ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Τρικάλων.

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Κατανυκτική απόδοση των ύμνων της Μ. Εβδομάδας σε εκδήλωση στα Τρίκαλα

Τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας έψαλαν ιεροψάλτες στα Τρίκαλα το βράδυ της Παρασκευής 26…