2

Στην σύνταξη άλλης μιας σημαντικότατης πρότασης, με εντολή του Δημάρχου Πύλης κ. Κ. Μαράβα, έχει προβεί το  Α.Τ.Π.Α.Π. (Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού Ανάπτυξης & Πληροφορικής) του Δήμου Πύλης, με την μελέτη ανάπλασης της παρόχθιας περιοχής του Πορταϊκού, να έχει συντάξει το δίκτυο «Βιώσιμη πόλη», και τον Δήμαρχο κατά πώς φαίνεται, μαζί & με τις άλλες δύο σημαντικές μελέτες(δημοσιεύσαμε σχετικά άρθρα προ ημερών) για το αποχετευτικό δίκτυο βιολογικού καθαρισμού & τη νέα σύγχρονη βιβλιοθήκη, κι άλλα που θα έρθουν, να έχει βάλει σκοπό της ζωής του, να καταστήσει την Πύλη, μία σύγχρονη πόλη, ένα «μικρό Παρίσι»!!!

Κι εδώ να αναφέρουμε πως το δίκτυο «Βιώσιμη πόλη», αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» ανάπτυξης και εξωστρέφειας  για τα μέλη της, και για τους Δήμους γενικότερα, και διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων, καθώς συμπληρώνει την έλλειψη προσωπικού & τεχνογνωσίας των Δήμων, που απαιτείται για τη σύνταξη των προτάσεων και τη διαχείριση των έργων, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα την ιδανική δικτύωση και συντονισμό που επιβάλλεται για αυτά τα προγράμματα.

Η συγκεκριμένη αφορά στο έργο που φέρει τον διακριτικό τίτλο: «Διαδρομή Πολιτισμού στο φαράγγι του Πορταϊκού ποταμού», έχει ήδη κατατεθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021- Αντώνης Τρίτσης», ενώ έχει καταφέρει να αποσπάσει και την έγκριση σκοπιμότητας από την «Επιτροπή 2021», καθώς από πλευράς Δ. Πύλης έχει στοιχειοθετηθεί με πολυσέλιδη έκθεση, η ιστορικότητα της περιοχής παρέμβασης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί προϋπόθεση για την κατάθεση στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2021» & εν τέλει εκ των βασικών στοιχείων, για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα & την οριστική του εκτέλεση.

Από πλευράς Δ. Πύλης λοιπόν, μέσω αυτής της πρότασης, επιχειρείται μια προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που έχει ανάγκη ο τόπος, για να πάψει να είναι  δυσδιάκριτος κι η πόλη της Πύλης από «πέρασμα» τελικά να γίνει ένας αξιοσημείωτος «Προορισμός».

Ο  θεματικός χώρος «Διαδρομή Πολιτισμού στο φαράγγι του Πορταϊκού ποταμού»,  σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας, εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές υπηρεσίες πολιτιστικού τουρισμού, θεωρείται ότι μπορεί να δώσει μια  δυναμική ιδιαιτερότητα στον τόπο, να βοηθήσει στην αύξηση της φήμης του, στην προσέλκυση επισκεπτών και στην διεύρυνση της ιστορικής γνώσης.

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στη δημιουργία χώρου για δασική αναψυχή, δραστηριότητες αθλοπαιδιών, περιβαλλοντική ενημέρωση στη δασική παραποτάμια περιοχή του Πορταϊκού Ποταμού μεταξύ της Γέφυρας Καμάρας και της Γέφυρας Δημαρχείου του Δήμου Πύλης, κατάντη της Εθνικής Οδού Άρτας – Τρικάλων.

Πρόκειται για σημειακές επεμβάσεις σε μία έκταση 48.501,68 τ.μ., μέρος μιας ευρύτερης έκτασης ενδεικτικής επιφάνειας 100.000,00 τ.μ. αριστερά και δεξιά στις όχθες της εξόδου της κοιλάδας του Πορταϊκού, ανάντη της πόλης της Πύλης.

Βασικός στόχος είναι η βελτίωση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, η σύνδεσή του και η κατανόησή του από τους τοπικούς επισκέπτες, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κάτοικων και των επισκεπτών της περιοχής και γενικότερα η αναβάθμιση της περιοχής και ο εμπλουτισμός της δραστηριότητας, έχοντας ως βασικό σκοπό αφενός την διαμόρφωση χώρου για δασική αναψυχή, δραστηριότητες αθλοπαιδιών, περιβαλλοντική ενημέρωση και αφετέρου την ανάδειξη και προστασία του εξαιρετικής ομορφιάς φυσικού παραποτάμιου τοπίου.

parko gefyriwn (5)

 Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν σε έργα εξωραϊσμού του χώρου και σε φυτοκομικές εργασίες.

Αναλυτικότερα:

  • Θα γίνει εμπλουτισμός του δασικού οικοσυστήματος της περιοχής με φύτευση δένδρων και θάμνων, σύστημα άρδευσης, καθαρισμός, συντήρηση και εν γένει βελτίωση του χώρου. Δασοκομικοί και φυτοκομικοί χειρισμοί για προστασία της φυσικής αναγέννησης και βελτίωση της βλάστησης: υλοτομίες ξερών δένδρων, διαχείριση της βλάστησης γύρω από μονοπάτια και χώρους συγκέντρωσης και χρήσης από το κοινό κ.α. Σε μεγάλο μέρος του δάσους, η βλάστηση αφήνεται αδιατάρακτη. Σε καίριες θέσεις θα γίνει φύτευση θάμνων για καλλωπισμό, εμπλουτισμός και αναβάθμιση του δασικού τοπίου.
  • Θα τοποθετηθούν κατασκευές με στόχο την αναψυχή (κιόσκια ανάπαυσης-πληροφόρησης, χώροι στάσης, τραπεζοπάγκοι, παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, πληροφοριακές πινακίδες, πύργοι παρατήρησης, κρήνες).
  • Ένα μονοπάτι-ποδηλατόδρομος από σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο, κυμαινόμενου πλάτους 2,50 – 4,00μ. και μήκους 1.200,00μ. θα οδηγεί τους επισκέπτες από τη Γέφυρα του Δημαρχείου στη Γέφυρα Καμάρα, με πρόβλεψη να συνδέεται με το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμου που διατρέχει τον οικισμό της Πύλης.
  • Δημιουργία χώρων υπαίθριων θεαμάτων και αθλοπαιδιών, με κατασκευή ελαφριάς κατασκευής μικρού αμφιθέατρου και χώρων άθλησης και παιδότοπων με χωμάτινο δάπεδο.
  • Η προώθηση ψηφιακών εφαρμογών νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, φιλικών στους επισκέπτες. Έτσι, εκτός από τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, προωθούνται νέες τεχνολογίες ψηφιακών μέσων και διαδραστικών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, που έχουν στόχο να εμπλουτίσουν την εμπειρία του επισκέπτη.

1

Στην συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης θα υπάρξουν κατασκευές όπως πύργοι παρατήρησης συνολικού ύψους 11.75μ, για την πανοραμική θέαση του εξαιρετικού τοπίου και την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας και θα είναι τοποθετημένοι & στα δύο ξέφωτα που υπάρχουν στον χώρο.

Σε ένα από τα ξέφωτα τοποθετείται αμφιθέατρο χωρητικότητας 100-150 ατόμων διακριτικά κάτω από τις φυλλωσιές των δένδρων, με συνολικό μήκος προβολής όψης 26μ. και προορίζεται είτε για υπαίθριες μικρές εκδηλώσεις θεαμάτων, συγκεντρώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, είτε απλά ως υπερυψωμένη πλατφόρμα στάσης και θέασης.

Μέσα στην πρόταση κατά διαστήματα χωροθετούνται Πλατφόρμες στάσης, των οποίων όλη η επιφάνειά τους θα χρησιμεύσει ως στάση, ως μικρές σκηνές μέσα στη φύση για τη ανάπαυση, την περισυλλογή, την ομαδική δραστηριότητα, (π.χ. παρέα που κάθεται και κάνει πικνίκ στο δάπεδο) ή ακόμα και για υπαίθρια γυμναστική / γιόγκα.

Κοντά στην είσοδο της Κρεμαστής Γέφυρας ο νεραύλακας αποκτά μεγαλύτερο πλάτος και δυσχεραίνει την κίνηση των επισκεπτών. Σε δύο σημεία του στο σημείο αυτό προτείνονται μικρά γεφυράκια για την επικοινωνία των χώρων ανάντη και κατάντη του νεραύλακα. Πρόκειται για ελαφριές μεταλλικές κατασκευές από οξειδωμένο χάλυβα, που ως γλυπτικά αντικείμενα «εναποτίθενται» στο τοπίο.

parko gefyriwn (1)

Σε κατάλληλες θέσεις στα ξέφωτα κοντά σε χώρους δραστηριοτήτων ή σε χώρους στάσης, έχει προβλεφθεί περιορισμένος αριθμός από κρήνες. Η ανάγκη σε πόσιμο νερό καλύπτεται επίσης από την παροχή νερού μέσα στα κιόσκια.

Στα πλαίσια της νέας τάσης δραστηριοτήτων στο δημόσιο χώρο, όπου συνδυάζεται ο συλλογικός κοινωνικός χαρακτήρας με την ήπια ενασχόληση άθλησης και ζωτικότητας, προτείνονται διάφορες δραστηριότητες αθλητισμού και αθλοπαιδιών μέσα στα ξέφωτα του δασικού τοπίου, με την χρήση οργάνων γυμναστικής εξωτερικού χώρου, τα οποία θα είναι ελεύθερα τοποθετημένα μέσα στη φύση στο φυσικό χώμα.

Επίσης από την μελέτη προβλέπονται παιδικά «παιχνίδια κορμών» & «μουσικά διαδραστικά παιχνίδια», και στα ξέφωτα στις περιοχές πικνίκ, όπου υπάρχουν και διαμορφώσεις εξεδρών με τραπεζοκαθίσματα, έχουν προβλεφθεί θέσεις για υπαίθριο barbeque.

 Η εκτέλεση του έργου θα γίνει κατόπιν ενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διατάξεις περί εκτελέσεως Δημοσίων Έργων και έργων ΟΤΑ.

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…