ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Από 8 έως 15 Απριλίου οριοθετείται το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα δημοσιοποιηθεί από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Οδηγός του νέου επιδοτούμενου προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» μέχρι 50 kw, στο οποίο θα εμπεριέχονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής, πέραν των αρχικών σχεδιασμών.

Σχετικά με τις αλλαγές που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για το νέο πρόγραμμα, αυτές έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των αγροτών, να μπορούν, πέραν του συμψηφισμού, να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια που περισσεύει.

Πιο αναλυτικά-ως φαίνεται-θα υπάρχει ένα διπλό μοντέλο αυτοπαραγωγής για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργεί ως εξής:

  • Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 30 Κιλοβάτ θα ισχύει το καθεστώς Νet-metering, με τη γνωστή λειτουργία του συμψηφισμού, χωρίς τη δυνατότητα πώλησης όσης παραγόμενης ενέργειας περισσεύει
  • Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα από 31 έως 50 Κιλοβάτ θα ισχύει το καθεστώς net-billing, δηλαδή, του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού και της πώλησης της παραγόμενης ενέργειας που περισσεύει

Ποσοστό επιδότησης

Σχετικά τώρα με το ποσοστό επιδότησης, αυτό θα κυμαίνεται στο 40% της σχετικής δαπάνης, ανεξάρτητα της ισχύος του συστήματος, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30 εκ. ευρώ.

Για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 50kw, «με το κλειδί στο χέρι» (Παράβολο, μετρητές, αδειοδότηση, εγκατάσταση κτλ),που με σημερινές τιμές κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ, η επιδότηση που θα λάβει ο δικαιούχος θα αντιστοιχεί σε 16.000 ευρώ.

Άμεση έγκριση χωρίς πρόβλημα κορεσμένου δικτύου 

Ένα άλλο πολύ θετικό του νέου επιδοτούμενου προγράμματος, είναι το ότι η έγκριση της αίτησης θα είναι άμεση, χωρίς κανέναν κίνδυνο λόγω κορεσμένου δικτύου, διότι με νόμο αυξάνεται άμεσα (από 3 σε 6 Μεγαβάτ) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός «χώρος» ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, που θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά μέχρι 50kw.

Έτσι λοιπόν, με δεδομένο ότι οι υποσταθμοί σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 225, ο ηλεκτρικός «χώρος» που δεσμεύεται διαμορφώνεται στα 1.350 Μεγαβάτ.

Λίγος χρόνος για αιτήσεις

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων, θα μείνει ανοικτή για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, κοντά στον  1 με 1,5 μήνα, ενώ οι εντάξεις θα γίνουν μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου κονδυλίου των 30 εκατ. ευρώ.

Με βάσει τις εκτιμήσεις και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του προγράμματος, στο νέο πρόγραμμα, αναμένεται να ενταχθούν περίπου 2.000 έως 3.000 δικαιούχοι αγροτικών φωτοφολταϊκών συστημάτων μέχρι 50kw.

Συνεπώς, δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Οδηγού του νέου προγράμματος, θα ακολουθήσει η έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ, για την υποβολή αιτήσεων ένταξης, όπου δεν θα αποτελεί προϋπόθεση η προηγούμενη υπογραφή με τον ΔΕΔΔΗΕ σύμβασης σύνδεσης του συστήματος στο δίκτυο διανομής.

Πηγή:agropublic.gr, agroekfrasi.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…