kuleba

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ρωσία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στη χώρα του.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία», έγραψε ο Κουλέμπα στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας τόνισε ότι «οι ειρηνικές πόλεις είναι στόχος επιθέσεων».

«Είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει», είπε.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε την απόφαση να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα επιδιώξει την αποστρατικοποίηση της γειτονικής χώρας, αν και αρνήθηκε την πρόθεση να την καταλάβει.

Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος ηγέτης εξέδωσε το διάταγμα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο, στην οποία ήταν επίσης παρόντες οι ηγέτες των εδαφών, Denís Pushilin και Leonid Pásechnik.

Στη συνέχεια, ο Πούτιν υπέγραψε τις Συνθήκες Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τις δύο δημοκρατίες, οι οποίες επικυρώθηκαν την Τρίτη από τα κοινοβούλια του Ντόνετσκ, του Λούγκανσκ και της Ρωσίας.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οι επιθέσεις έχουν ενταθεί ξανά κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των πολιτοφυλακών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες των ανατολικών εδαφών της Ουκρανίας διέταξαν τη γενική κινητοποίηση και εκκένωση γυναικών, ανηλίκων και ηλικιωμένων στη Ρωσία. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 80.000 πρόσφυγες από το Ντονμπάς έχουν φτάσει στο ρωσικό έδαφος.

Πηγή:makeleio.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Σοφία Ζαχαράκη: 1.800 ωφελούμενοι θα έχουν τον προσωπικό βοηθό ως το τέλος του ‘25

Στα προγράμματα και τις πολιτικές του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που δ…