Arxiki

Ομόφωνη ήταν απόφαση που πάρθηκε χθες για το ΥΗΕ της Μεσοχώρας, από το ΔΣ Δήμου Πύλης, καθώς κατά την χθεσινή του συνεδρίαση & στο τελευταίο εκ των θεμάτων, κλήθηκε να διατυπώσει γνώμη επί μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελλώο, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων» της εταιρείας ΔΕΗ ΑΕ.

Μία συνεδρίαση, που μετά από αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε & διά ζώσης με είκοσι δημ. σύμβουλους να παραβρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ δόθηκε και η επιλογή της συμμετοχής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μία μελέτη η οποία υποβάλλεται από την ΔΕΗ με σκοπό την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Το έργο είναι κατασκευασμένο σχεδόν στο σύνολό του, μετά από μια σειρά εργασιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη από το 1986 έως το το 2011. Για το συγκεκριμένο έργο είχε εκδοθεί σχετική ΜΠΕ το 2017 και εκπονήθηκε το 2014 από τον καθηγητή κ. Αιμ. Κομοδρόμο, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Π.Θ., η οποία όμως ακυρώθηκε από το ΣτΕ με την απόφαση 2230 του 2020.

Να θυμίσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο έργο είναι αυτόνομα Υδροηλεκτρικό και δεν σχετίζεται με την μεταφορά και εκτροπή υδάτων από την λεκάνη απορροής της Ηπείρου στην λεκάνη απορροής Θεσσαλίας.

Σχετικά με την εκ νέου διατύπωση γνώμης για την λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας, η Δημοτική Αρχή ουσιαστικά τώρα έρχεται να επικαιροποιήσει αρχικές προτάσεις & θέσεις της, που είχαν ως κεντρικό άξονα το συμφέρον των κατοίκων.

Συγκεκριμένα η θέση της δημ. Αρχής, η οποία καταγράφηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης & έγινε γνωστή με την τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Κ. Μαράβα, έχει ως εξής…: «Προκειμένου να αποκατασταθούν οι κάτοικοι & των οποίων οι ιδιοκτησίες & κατοικίες θίγονται από τις απαλλοτριώσεις, λόγω της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας, ο Δήμος πιστεύει σε μία μόνο λύση, η οποία μπορεί να έρθει όχι με τον τρόπο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αλλά με απόφαση μέσα από την Βουλή, που θα καθορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα βήματα απαλλοτριώσεων και υλοποίησης των μελετών και έργων, ώστε να αποφύγουμε αντιδράσεις των κατοίκων και καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου».

Από την πλευρά της η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δήλωσε ΝΑΙ στην κατασκευή του φράγματος, με τον επικεφαλής της παράταξης κ. Θ. Χήρα να δηλώνει…

«Η θέση μας όλα αυτά τα χρόνια είναι πάγια και συμφωνούμε στην λειτουργία ΥΗΕ Μεσοχώρας, γι’ αυτό και συμβάλλαμε με την θετική μας γνωμοδότηση, κατά την αποψινή συνεδρίαση, η απόφαση να είναι ομόφωνη και το πετύχαμε. Θέσαμε όμως υπ΄οψιν της Περιφέρειας & του Υπουργείου, τις παρατηρήσεις μας που αφορούν στο συμφέρον των κατοίκων, τους οποίους σεβόμαστε & καταλαβαίνουμε τον πόνο τους, τη συναισθηματική τους φόρτιση που νιώθουν για την απώλεια των πατρικών τους, γι’ αυτό και το κύριο μέλημα του Σώματος απόψε, ήταν ο σεβασμός στη γνώμη των κατοίκων, ψηφίζοντας όλοι «υπέρ».

«ΝΑΙ» και από τον κ. Βαλ. Τσιούτσια, καθώς η πρόταση του Προεδρείου τον βρήκε απόλυτα σύμφωνο.

«ΝΑΙ» μεν «ΑΛΛΑ»…, από τον κ. Βάιο Καλύβα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος για το συγκεκριμένο θέμα ζητάει λύση «πακέτο», δηλ. Υδροηλεκτρικό και Εκτροπή μαζί.

Συγκεκριμένα ο κ. Καλύβας κατά την τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως… «Η θέση μας είναι ανέκαθεν ίδια για το ζήτημα αυτό. Θέλαμε λύση «πακέτο», για να λυθεί μια σειρά ζητημάτων, όπως η παρατεταμένη λειψυδρία, σε καιρούς έντονων κλιματικών αλλαγών. Δεν κρύβουμε και δεν έχουμε αυταπάτες, πως ευθύνη έχουν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις & η ΕΕ τα τελευταία χρόνια, που δεν προώθησε το έργο για μια σειρά λόγων, σε αντίθεση με άλλα έργα που τα προώθησε σε χρόνο ντε-τε.

Βλέπε…μεγάλους αυτοκινητόδρομους, Ε-65 κτλ, όπου δηλ. υπάρχουν διεθνείς μεταφορές., εκεί δηλ. που θέλουν να γίνεται η δουλειά τους, εκεί τα κάνουν μια χαρά. Ας μην κρυβόμαστε…Σε λίγα χρόνια το ΥΗΕ Μεσοχώρας θα δοθεί «πανωπροίκι» μαζί με την ΔΕΗ στον εκάστοτε επενδυτή.

Έτσι λοιπόν για εμάς, όπως και το 1987, έτσι και τώρα, αυστηρή προϋπόθεση και απαράβατος όρος της παράταξής μας παραμένει, πρώτα να γίνει ο οικισμός, χωρίς αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μετά να προχωρήσει το έργο. 

IMG_6021

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Σκοτεινές μεθοδεύσεις για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα! Καταγγελία των Πράσινων -Οικολογία στην επέτειο του Τσερνομπίλ

Στην υλοποίηση του κρυφού σχεδίου της να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο με ελληνική χρημ…