touch-pleasure-640x426

(φωτό:iStock Napadon Srisawang)

Eρευνητές απέκτησαν περαιτέρω γνώσεις για την περίπλοκη νευρική βάση της αντίληψης της αφής, σε μελέτη που αποκάλυψε τη σχέση συγκεκριμένης πρωτεΐνης με την απόλαυση του σεξ. Το εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για την στυτική λειτουργία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ ανήκει στα κορυφαία κέντρα ιατρικής έρευνας του κόσμου. Μια ομάδα του ανέλαβε να βρει το λόγο που το σεξ προσφέρει απόλαυση στους ανθρώπους.

Τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε θεραπείες για διάφορες διαταραχές, όπως είναι η στυτική λειτουργία.

Στη δημοσίευση που έκανε το National Institutes of Health (NIH) την Τρίτη 26/9 αναφέρεται ότι οι επιστήμονες ερευνούσαν πρωτεΐνη που έχει το όνομα PIEZO2, για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται στις νευρικές απολήξεις γύρω από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών οργάνων.

Με το άγγιγμα ή την άσκηση πίεσης, οι νευρικές απολήξεις στέλνουν ένα σήμα μέσω της σπονδυλικής στήλης ενός ατόμου στον εγκέφαλο.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, τέθηκε ως ζητούμενο να προσδιοριστεί εάν η PIEZO2 είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση.

Διαπιστώθηκε ότι αυτά που δεν είχαν την εν λόγω πρωτεΐνη, δεν μπορούσαν να διεγερθούν σεξουαλικά.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές τη συσχέτισαν με τα σεξουαλικά συναισθήματα.

Επιπλέον, βρήκαν πως τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν την πρωτεΐνη δεν μπορούσαν να παράγουν απογόνους. Ενώ έδειξαν σεξουαλικό ενδιαφέρον, δεν μπορούσαν να ζευγαρώσουν αποτελεσματικά για τη διαιώνιση του είδους.

Τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν PIEZO2 επίσης απέτυχαν να δημιουργήσουν στύση ως απάντηση στην κανονική επαφή.

Τα θηλυκά ποντίκια χωρίς PIEZO2 που στεγάζονται με κανονικά αρσενικά ποντίκια απέρριπταν τη σεξουαλική επαφή.

Πέντε άτομα που γεννήθηκαν χωρίς PIEZO2 (3 άνδρες και 2 γυναίκες) συμμετείχαν επίσης, στις μελέτες.

Ένας άνδρας εθελοντής υποβλήθηκε σε τεστ που επιβεβαίωσε την έλλειψη ικανότητας να αισθάνεται ελαφρύ άγγιγμα και δόνηση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Σε συνεντεύξεις, και οι πέντε συμμετέχοντες ανέφεραν έλλειψη ανταπόκρισης στο ελαφρύ άγγιγμα των γεννητικών οργάνων. Εν τούτοις, εξακολουθούσαν να είναι σεξουαλικά ενεργοί και ικανοί να διεγερθούν.

«Η μηχανική ευαισθητοποίηση συνδέεται άμεσα με την αναπαραγωγική υγεία» εξήγησε ο ανώτερος ερευνητής του NIH και επικεφαλής της μελέτης, Alexander Chesler.

Πρόσθεσε πως «έως τώρα ήταν λίγα γνωστά για τους υποκείμενους μηχανισμούς. Τα ευρήματα της εργασίας μας έχουν άμεσες κλινικές επιπτώσεις, καθώς εντοπίζουν έναν συγκεκριμένο μοριακό στόχο. Ευρύτερα, παρέχουν ένα σημείο εισόδου για την αποκάλυψη των νευρικών κυκλωμάτων που εμπλέκονται στη σεξουαλική αίσθηση».

Η ελπίδα των καθ ύλην αρμοδίων είναι να βοηθήσει η ανακάλυψη τους στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων θεραπειών για την στυτική λειτουργία.

Πηγή:news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…