cache_980x637_Crop_medium_696431_1774775_23_10_16_071548
Διαφορετικές αναγνώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς από το φακό του διεθνούς Τύπου

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς.

Μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στο έδαφός του από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα, προχωρώντας σε χιλιάδες αεροπορικά πλήγματα, και διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν, να κινηθούν προς νότο, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.

Το εβραϊκό κράτος κατέλαβε τη Γάζα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών, το 1967. Οι δυνάμεις του δεν αποχώρησαν από τον παραθαλάσσιο θύλακα αφήνοντάς τον στα χέρια των Παλαιστίνιων παρά το 2005.

Έναν χρόνο αργότερα, το Ισραήλ επέβαλε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στον μικρό θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που γειτονεύει με την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο.

Το 2007, το Ισραήλ κλιμάκωσε τον αφοπλισμό, αφού η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εκδιώκοντας τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο ογδοντάρης αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θεωρεί απαραίτητο» να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτόν, προσθέτοντας ότι δεν θα σταλούν ούτε στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ διαθέτει «έναν από τους καλύτερους στρατούς» στον κόσμο και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όσα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Διαφορετικές αναγνώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς από το φακό του διεθνούς Τύπου

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, στον απόηχο της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η ζοφερή και πολύπλοκη πραγματικότητα της κατάστασης αποκαλύφθηκε σε μια σειρά αναλύσεων από δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο. «Παραμερίζοντας» για λίγο το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ένταση στην Ασία και τις διάσπαρτες εστίες έντασης και σύγκρουσης σε ολόκληρη την υφήλιο, οι αναλυτές παρουσίασαν μια διαφορετική, αλλά εξίσου οδυνηρή οπτική της εξελισσόμενης κρίσης, αποκαλύπτοντας τις πολύπλευρες διαστάσεις μιας αντιπαράθεσης που έχει εκτεταμένες επιπτώσεις όχι μόνο για τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και για το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής.

Στο άρθρο «Η παγίδα της Γάζας» του R. David Harden που δημοσιεύθηκε στους New York Times, οι αναγνώστες διαβάζουν μια πολυδιάστατη ανάλυση της στρατηγικής της Χαμάς προς το Ισραήλ, στην οποία υπονοείται ότι η Χαμάς έχει στήσει στο Ισραήλ μια υπολογισμένη παγίδα με σκοπό ενίσχυση των πολιτικών της ερεισμάτων. Ο έμπειρος και διορατικός Harden εγείρει ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με το ποιες θα μπορούσε να είναι οι επιπτώσεις μιας πιθανής στρατιωτικής αντίδρασης εκ μέρους του Ισραήλ. Η διορατικότητα του Harden προσδίδει επίσης έναν αέρα βαρύτητας στις εκτιμήσεις του σχετικά με τις βαθιές επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν οι κινήσεις του Ισραήλ στις τρέχουσες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Η προσωπική αφήγηση της Daphna Baram στην εφημερίδα The Guardian, από την άλλη πλευρά, είναι μια υποβλητική απεικόνιση της στοιχειωτικής πραγματικότητας των αμάχων που παγιδεύτηκαν στις βίαιες ανταλλαγές πυρών. Η αφήγηση αποτελεί υπενθύμιση του ανθρώπινου κόστους που επιφέρουν οι παράλογοι κύκλοι βίας οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

Επιπλέον, η ιρανική εφημερίδα Kayhan και η ισραηλινή έκδοση Haaretz παρέχουν αντίθετες αλλά συμπληρωματικές απόψεις που εκθέτουν τις περιπλοκές και τη βαθιά πολυπλοκότητα μιας σύγκρουσης που χαρακτηρίζεται από καλά ριζωμένες ιστορικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες.

Ο δυτικός Τύπος

Στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Η παγίδα της Γάζας» που έγραψε ο R. David Harden και δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 11 Οκτωβρίου 2023, η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εξετάζεται μέσα από τον φακό του έμπειρου αναλυτή. Ο κ. Harden, πρώην διευθυντής αποστολής της USAID στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και σύμβουλος του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, εστιάζει στην πιθανότητα το Ισραήλ να έχει εγκλωβιστεί σε μια επικίνδυνη παγίδα που ενορχηστρώνει η Χαμάς. Η ανάλυση παρουσιάζει τη Χαμάς ως μια υπολογίσιμη οντότητα, η οποία με τη στρατηγική της υποκινεί τα ισχυρά αντίποινα του Ισραήλ σκοπεύοντας στο να ενισχύσει την πολιτική της θέση και να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία της Μέσης Ανατολής.

Η προοπτική μιας ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Γάζα παρουσιάζεται από τον αναλυτή ως πιθανό στρατηγικό λάθος, που θυμίζει την παρατεταμένη και τελικά άκαρπη εμπλοκή με τη Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο. Επιπλέον, ο Harden διευκρινίζει τις πολύπλευρες επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης, που εκτείνονται πέρα από τις άμεσες στρατιωτικές εμπλοκές στο ευρύτερο γεωπολιτικό και διπλωματικό τοπίο της περιοχής. Προειδοποιεί για τη διακοπή των αραβοϊσραηλινών προσπαθειών εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων και την πιθανή υπονόμευση των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Στο άρθρο με τίτλο «Ήμουν στο Ισραήλ όταν η Χαμάς επιτέθηκε – τώρα πρέπει να σκεφτούμε τον παραλογισμό του να σκοτώνεις και να σκοτώνεσαι», που δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου στην εφημερίδα The Guardian, η συγγραφέας Daphna Baram αφηγείται την προσωπική της εμπειρία μέσα στον τρόμο και το χάος που προκάλεσε η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς. Η κ. Baram, γεννημένη στην Ιερουσαλήμ, πρώην δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφος και stand up κωμικός, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις οδυνηρές εμπειρίες των αμάχων που δέχονται τα διασταυρούμενα πυρά των συγκρούσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρήνη και προβληματισμό. Το άρθρο αφηγείται την προσωπική εμπειρία της κ. Baram στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και απεικονίζει τον τρόμο και το σοκ που διαπερνά ολόκληρη την ισραηλινή κοινωνία.

Η αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο αίσθημα ευαλωτότητας και τρόμου που έχει καταλάβει τους αμάχους. Μέσα από τον φακό της προσωπικής αφήγησης, η κ. Baram εμβαθύνει επιδέξια στις ευρύτερες συνέπειες της βίας, επισημαίνοντας την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τους πολίτες του και τραβώντας μια υπογραμμίζοντας τις κρατικές ελλείψεις που έχουν προκύψει υπό την πρωθυπουργία του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το άρθρο τονίζει ότι η χάραξη μιας στρατηγικής με γνώμονα την εκδίκηση θα είναι αναποτελεσματική και ως εκ τούτου καλεί σε αυτοκριτική και προβληματισμό ώστε να ικανοποιηθεί η επείγουσα ανάγκη για μια βιώσιμη ειρήνη που θα σπάσει τους ατελείωτους κύκλους των συγκρούσεων και της βίας.

Στην ανάλυση με τίτλο «Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο», που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, οι αρθρογράφοι Cristoph Ehrhardt και Christian Meier περιγράφουν λεπτομερώς την αντίδραση του Ισραήλ στον τραγικό απόηχο μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς. Το Ισραήλ, ενώ βρίσκεται σε πένθος και σοκ, προετοιμάζεται ταυτόχρονα για τις αναμενόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες έφεδροι έχουν κινητοποιηθεί και οι αμυντικές δυνάμεις του έθνους βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή τόσο στο μέτωπο της Γάζας όσο και στο μέτωπο του Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, χαρακτήρισε τη σύγκρουση ως μάχη του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας. Εν μέσω της προετοιμασίας για πόλεμο, το έθνος έρχεται αντιμέτωπο με τις στοιχειωτικές εικόνες των ανταρτών της Χαμάς να προκαλούν καταστροφές σε ισραηλινές πόλεις. Ενώ ο στρατός ισχυρίζεται ότι ελέγχει την κατάσταση, την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ένα έθνος υπό πολιορκία που μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα και αντιμετωπίζει ένα πρωτοφανές επίπεδο βίας και επιθετικότητας. Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ενταθεί, προκαλώντας σημαντικό αριθμό θυμάτων.

Στο εσωτερικό της Γάζας, ο πληθυσμός αντιμετωπίζει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση, με πάνω από 200.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους και την αναστολή της προμήθειας βασικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων του ηλεκτρισμού, του νερού και των τροφίμων. Η πολύπλοκη δυναμική της κατάστασης επιδεινώνεται περαιτέρω από τις αβεβαιότητες που αφορούν τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, την κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και την εμπλοκή διεθνών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μεταφέρει πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο άρθρο με τίτλο «Mohammed Deif, ο ασύλληπτος αρχιτέκτονας της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ», που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου από το France24, ο δημοσιογράφος Sébastian Seibt διερευνά την αινιγματική φιγούρα του Mohammed Deif, του ηγέτη των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Ο Deif ο οποίος έχει ενορχηστρώσει τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπολύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας και έπιασε απροετοίμαστο το Ισραήλ, έχει αναβαθμίσει το κύρος του στη Γάζα. Ελάχιστα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή του μυστηριώδους στρατηγού της Χαμάς ο οποίος παραμένει κρυμμένος. Κατάφερε να ξεφύγει από πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας από το Ισραήλ, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο άνθρωπος με τις εννέα ζωές».

Το γεγονός ότι ο Ντέιφ έχει επιζήσει τόσων αποπειρών και έχει σημειώσει τόσες επιχειρησιακές επιτυχίες τον έχουν καταστήσει μια σημαντική προσωπικότητα της παλαιστινιακής αντίστασης. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του σε προηγούμενη ισραηλινή επίθεση, οι επιχειρησιακές του ικανότητες του παραμένουν ανέπαφες και η επιρροή του εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Οι στρατηγικές του, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής υπόγειων σηράγγων για εισβολές στο ισραηλινό έδαφος και της εκτεταμένης χρήσης πυραύλων, υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χαμάς.

Η ιδεολογία του Deif υποστηρίζει την αναζήτηση μιας στρατιωτικής λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, και την υπονόμευση κάθε πιθανής πολιτικής συνεννόησης. Ο Deif είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ του πληθυσμού της Γάζας λόγω της στρατιωτικής του δράσης αλλά και λόγω της αποσιώπησης της κριτικής που σχετίζεται με τους χειρισμούς της Χαμάς σε κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα στη Γάζα.

Ο ισραηλινός και ο ιρανικός τύπος

Στο άρθρο της Haaretz με τίτλο «Ό,τι κι αν συμβεί σε αυτόν τον γύρο του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, έχουμε ήδη χάσει», που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2023, ο Chaim Levinson παρέχει μια ζοφερή εκτίμηση της αντίδρασης του Ισραήλ στην πρόσφατη επίθεση της Χαμάς. Ο κ. Levinson υποστηρίζει ότι η ήττα του Ισραήλ έχει ήδη τσιμεντοποιηθεί, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το αρχικό σοκ που είχε προκαλέσει ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Επικρίνει τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet επειδή αιφνιδιάστηκαν από τη διείσδυση της Χαμάς, περιγράφοντας την απροετοιμασία του στρατού ως καταστροφική αποτυχία. Αυτή η απρόβλεπτη επίθεση, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος, εξάλειψε το αίσθημα ασφάλειας του ισραηλινού κοινού.

Ο κ. Levinson κατακεραυνώνει επίσης τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για τον υποτιθέμενο εφησυχασμό και την απερίσκεπτη διακυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι πάνω από μια δεκαετία αδράνειας και εξάρτησης από το status quo επέτρεψε στις εξελίξεις να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. Ο κ. Levinson σκιαγραφεί μια θλιβερή εικόνα της εσωτερικής ασφάλειας, της υποβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών και της αποδυνάμωσης του κράτους δικαίου, αποδίδοντας τα ζητήματα αυτά σε μια ανίκανη ηγεσία. Το Ισραήλ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το άρθρο, βρίσκεται τώρα σε ένα σταυροδρόμι.

Στο αισιόδοξο σενάριο την σημερινή ηγεσία θα αντικαθιστούσαν ικανά άτομα που θα επικεντρώνονταν στην ευημερία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των Ισραηλινών πολιτών. Αντίθετα, το απαισιόδοξο σενάριο προειδοποιεί για φασιστικά κυβερνητικά στοιχεία που εκμεταλλεύονται την κρίση για να στοχοποιήσουν τους θεωρούμενους εσωτερικούς εχθρούς, απηχώντας τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά από αυταρχικά καθεστώτα.

Το κύριο άρθρο της ιρανικής εφημερίδας Kayhan που δημοσιεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου, με τίτλο «Στη Γάζα ολόκληρες γειτονιές αφανίστηκαν», αναφέρει τις καταστροφικές συνέπειες των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι ξύπνησαν μπροστά σε μια μαζική καταστροφή, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν εξαφανιστεί. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari παραδέχθηκε ότι η «ακρίβεια» δεν αποτελούσε προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, εστιάζοντας αντίθετα στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Οι αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν επίσης τη ζωή σε δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη, με τις βασικές προμήθειες και την υποστήριξη να λιγοστεύουν. Το άρθρο κάνει λόγο για «υποτιμητική ρητορική του ισραηλινού στρατού προς τους Παλαιστίνιους» και για σκληρές συνθήκες που επιβάλλονται στη Γάζα. Ρουκέτες εξαπολύθηκαν ταυτόχρονα από τον Λίβανο και τη Γάζα προς ισραηλινούς στόχους, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το άρθρο υπογραμμίζει τον σημαντικό αντίκτυπο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Η επιχείρηση, η οποία περιελάμβανε τόσο επιθέσεις με ρουκέτες όσο και επίγεια επίθεση, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ισραηλινές απώλειες και σηματοδότησε μια πιθανή αλλαγή στη μακροχρόνια δυναμική ισχύος της σύγκρουσης. Διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβαν θέση, ασκώντας κριτική στην ευρωπαϊκή σιωπή και την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ αντίστοιχα, στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Ο ρωσικός και ουκρανικός Τύπος

Μετά από τη νέα επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Ο πρέσβης του Ισραήλ στη Μόσχα, Alexander Ben Zvi, σε συνέντευξή του στην Kommersant, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου αναγνώρισε το ενδεχόμενο σημαντικών απωλειών, αλλά υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Ισραήλ. Παραλληλίζοντας την τρέχουσα κατάσταση με τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, ο Ben Zvi επεσήμανε ότι ενώ ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ ήταν κυρίως εναντίον δύο αραβικών στρατών, η σημερινή κίνηση του Ισραήλ είναι η απάντηση σε μια τρομοκρατική επίθεση, όπου η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άμαχοι. Ο πρέσβης καταδίκασε τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες. Υποστηρίζει ότι εξωτερικές δυνάμεις, ιδίως το Ιράν, χρησιμοποιούν τη Χαμάς ως εργαλείο για να εξουδετερώσουν την ενίσχυση των δεσμών του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο.

Όταν ρωτήθηκε για την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ο Ben Zvi δήλωσε ότι οι πρωταρχικοί στόχοι είναι η καταστροφή της τρομοκρατικής υποδομής της Χαμάς και η απελευθέρωση των ομήρων. Επίσης, διαφώνησε σθεναρά με την ιδέα της διαπραγμάτευσης με τη Χαμάς, θεωρώντας την ως απειλή που πρέπει να καταπολεμηθεί. Όσον αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας που υποδηλώνουν την εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση για να αποσπάσει την προσοχή των ΗΠΑ από την Ουκρανία, ο Ben Zvi απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους, τονίζει την πεποίθηση του Ισραήλ στη μη συμμετοχή της Ρωσίας και υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη στρατηγική εταιρική σχέση των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

Σε ένα άρθρο του Oleksandr Kalitenko, με τίτλο «Οι προσπάθειες της Ουκρανίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκονται σε αδιέξοδο;» που δημοσιεύθηκε στις 12 Οκτωβρίου στην εφημερίδα The Kyiv Independent, αμφισβητείται η επικρατούσα αφήγηση για τη στασιμότητα των προσπαθειών της Ουκρανίας κατά της διαφθοράς. Αντίθετα με τη διάχυτη πεποίθηση ότι η Ουκρανία είναι παγιδευμένη στη διαφθορά, μια μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας Ουκρανίας (Transparency International Ukraine – TI Ukraine) αποκαλύπτει σημαντική πρόοδο στις υποδομές της χώρας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ολοκληρωμένη αξιολόγηση από την ΤΙ Ουκρανίας των πέντε κομβικών φορέων καταπολέμησης της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) και του Ανώτατου Δικαστηρίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς (HACC), καταδεικνύει αξιοσημείωτες βελτιώσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Οι νομικές αποσαφηνίσεις για την NABU και η συνέχιση της λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είναι μεταξύ των απτών θετικών εξελίξεων της τελευταίας περιόδου και αποδίδονται στις συλλογικές προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών, των κυβερνητικών φορέων και των διεθνών συμμάχων. Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης συχνά παρουσιάζουν την Ουκρανία ως μια χώρα που βρίθει διαφθοράς, ιδίως εν μέσω πολέμου, ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς (ΔΑΔ) αντανακλά αξιοσημείωτη πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία.

Η συνεχιζόμενη πρόκληση για την Ουκρανία είναι να εισακούσει το κάλεσμα των ενιαίων φωνών τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, για την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος κατά της διαφθοράς, εξασφαλίζοντας ένα ανθεκτικό κράτος ικανό να αντέξει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές πιέσεις. Το άρθρο υπογραμμίζει την ανάγκη να εκτιμηθούν τα βήματα που έχουν ήδη γίνει, ενώ παράλληλα να συνεχιστεί η αδιάκοπη επιδίωξη για μια Ουκρανία χωρίς διαφθορά, ιδίως μετά τους πολεμικούς θριάμβους.

Πηγή:politis.com.cy

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…