103443-vaccination31280

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που ακολούθησαν την αποκάλυψη του σκανδάλου με τους «μαϊμού» εμβολιασμούς στον Παλαμά Καρδίτσας. Η «βεντάλια» των ερευνών άνοιξε και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, αποκαλύπτοντας πως και ένας καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία έχει κάνει χρήση πλαστών ή ύποπτων πιστοποιητικών, προκειμένου να αποφύγει την αναστολή εργασίας, χωρίς να εμβολιαστεί.

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποκάλυπτε από το βήμα της Βουλής πως υπάρχουν και υγειονομικοί σε άλλες ΥΠΕ, μεταξύ αυτών που εξασφάλισαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης.

Κι αν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης η διοικητική υπάλληλος που προσκόμισε το ψευδές έγγραφο είναι αδελφή αυτουργού υπαλλήλου του Κ.Υ. Παλαμά, οι τρεις νοσηλεύτριες στο ίδιο νοσοκομείο και η νοσηλεύτρια στο Μαμάτσειο της Κοζάνης δεν προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες να είχαν κάποια συγγενική σχέση. Υπό το φως των νέων εξελίξεων, τα ερωτηματικά πληθαίνουν για το κατά πόσο το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στην θεσσαλική κωμόπολη ήταν μια «οικογενειακή» υπόθεση, όπως παρουσιάστηκε.

Κοζάνη: Στο «μικροσκόπιο» τρεις υγειονομικοί

Μια νοσηλεύτρια στο Μαμάτσειο, που κατέθεσε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, και άλλοι δύο υγειονομικοί – μια ακόμη νοσηλεύτρια και ένας γιατρός – που εμφανίζονται να έχουν εμβολιαστεί σε Κέντρα Υγείας του νομού Κοζάνης, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» έρευνας ως προς τη γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού που προσκόμισαν στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με πηγές από ανώτερα στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής ως ύποπτα, καθώς πρέπει να γίνει διασταύρωση των στοιχείων στα αρμόδια εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι η πλαστότητά τους.

Εκτός από τις πέντε υγειονομικούς, στην Κοζάνη διεξάγεται παράλληλη έρευνα για άλλα δύο άτομα που προσκόμισαν ύποπτες βεβαιώσεις εμβολιασμών, οι οποίοι φέρονται να έγιναν σε άλλες δομές Υγείας. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, από την πλευρά της, ερευνά τουλάχιστον δέκα υποθέσεις σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε στο iatronet ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μαμάτσειο, Δημήτρης Ντέντης, το ζήτημα προέκυψε έπειτα από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του νοσοκομείου, που είναι τακτικός και έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, έπειτα και από την αποκάλυψη του σκανδάλου στο Κ.Υ. Παλαμά Καρδίτσας.

«Στο Μαμάτσειο έχουμε τρεις εμβολιαστικές γραμμές και το 98% – 99% των συναδέλφων εμβολιάστηκαν εδώ, όπως είναι φυσικό. Από τον έλεγχο των πιστοποιητικών, που είναι συνεχής, βρέθηκαν τρία πιστοποιητικά που έδειχναν πως οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί έγιναν σε Κέντρα Υγείας έξω από το νοσοκομείο, κάτι παράξενο, γιατί είχαν τη δυνατότητα να τους κάνουν εδώ. Το ένα μάλιστα από αυτά έγραφε πως ο εμβολιασμός έγινε στον Παλαμά Καρδίτσας», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια είχε νοσήσει από κορωνοϊό στις 10 Δεκεμβρίου και χρειαζόταν να κάνει μία δόση εμβολίου, καθώς είχε παρέλθει το εξάμηνο από τη νόσηση. Δεν ξέρω γιατί πήγε στον Παλαμά, ούτε μπορεί κανείς να πει πως είναι πλαστά τα πιστοποιητικά, αν αυτό δεν αποδειχτεί από τον έλεγχο».

Σύμφωνα με το kozanimedia, η νοσηλεύτρια δεν επιθυμούσε να εμβολιαστεί. Κάποια μέρα προσκόμισε το πιστοποιητικό του Κέντρου Υγείας Παλαμά και όταν ρωτήθηκε γιατί εμβολιάστηκε σ’αυτό υποστήριξε πως εκεί έχει αρκετούς γνωστούς. Σε ό,τι αφορά τον γιατρό, που φέρεται πως εμβολιάστηκε σε Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, δημοσίευμα του «Πτολεμαίου» τον φέρει να είναι «αρνητής δήλωσης προσωπικών δεδομένων», με αποτέλεσμα να έχει δοθεί ήδη φύλλο αναστολής εργασίας,

Θεσσαλονίκη: Η αδελφή της εμπλεκόμενης και τρεις νοσηλεύτριες

Τέσσερις νοσηλεύτριες και μια διοικητική υπάλληλος, που εργάζονται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, προσκόμισαν στο τέλος Αυγούστου πιστοποιητικά εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας. Τα έγγραφα έγιναν δεκτά από την υπηρεσία και οι εργαζόμενες παρέμειναν στις θέσεις τους την 1η Σεπτεμβρίου, όταν άλλοι συνάδελφοί τους παραλάμβαναν τις διοικητικές πράξεις αναστολής εργασίας, λόγω μη εμβολιασμού.

Με την αποκάλυψη του σκανδάλου στον Παλαμά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την εκεί διερεύνηση των 44 εικονικών εμβολιασμών σε 33 πολίτες, τα έγγραφα επανελέγχθηκαν.

Η διοικητική υπάλληλος είναι η αδελφή της εμπλεκόμενης στους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κ.Υ. Παλαμά και έχει διατυπώσει αντιεμβολιαστικές απόψεις, επικαλούμενη τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις. Οι τρεις νοσηλεύτριες δεν προκύπτει ότι είχαν συγγενική σχέση μαζί της και είναι άγνωστο προς το παρόν αν γνωρίστηκαν μέσω της συναδέλφου τους.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις δίνουν νέες διαστάσεις στο πολύκροτο σκάνδαλο των «μαϊμού» εμβολιασμών στον Παλαμά. Αυτό που ως τώρα παρουσιαζόταν ως «οικογενειακή υπόθεση» μιας διοικητικής υπαλλήλου του Κ.Υ. για την εξυπηρέτηση αντιεμβολιαστών συγγενών και φίλων της στις Σέρρες, τόπο καταγωγής της, τίθεται εν αμφιβόλλω, καθώς φαίνεται πως η υπόθεση έχει «ουρά» σε άλλες περιοχές που πρέπει να διερευνηθεί, και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο των υγειονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση της υπόθεσης, που μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ έχει περάσει στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, με ανοιχτό ακόμη και αυτό της ύπαρξης ευρύτερου κυκλώματος που είχε στήσει «φάμπρικα» έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πλεύρης: «Είναι θέμα χρόνου να τους βρούμε»

Το πρωί της Τρίτης, από τη Βουλή, ο νέος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αποκάλυψε πως υπήρξαν και υγειονομικοί οι οποίοι έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά από το Κέντρο Υγείας Παλαμά και μάλιστα από άλλες ΥΠΕ. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως κάλεσε τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης για συγκεκριμένα περιστατικά και του ζήτησε να διενεργήσει ΕΔΕ και να αναστείλει τα καθήκοντα υγειονομικών που έκαναν χρήση του δικτύου.

Ο υπουργός κάλεσε τους υγειονομικούς που έχουν κάνει κάτι ανάλογο να αποκαλυφθούν μόνοι τους, προειδοποιώντας πως «είναι θέμα χρόνου να τους βρούμε».

«Λυπούμαστε να βγάζουμε υγειονομικούς σε αναστολή αλλά είναι πράξη μεγίστης απαξίας να εκδίδεις πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δείχνει ροπή προς εγκληματική πράξη. Θα υπάρξουν δυνατότητες δεύτερης ευκαιρίας, αλλά θα είμαστε κάθετοι σε οποιαδήποτε πράξη πάει να δυναμιτίσει το σύστημα», πρόσθεσε.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλες περιπτώσεις ύποπτων πιστοποιητικών εμβολιασμού, και κυρίως ύποπτων βεβαιώσεων νόσησης, όπου εκτιμάται πως το εύρος της απάτης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή:iatronet.gr (Του Βασίλη Ιγνατιάδη)

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…