KAT PAP

Φίλες και φίλοι,

Το τελευταίο δίμηνο, ως κάτοικοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας δοκιμαστήκαμε σκληρά, από τις συνέπειες της καταστροφικής πλημμύρας που έπληξε τους οικισμούς μας στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, τέθηκε σε πρώτο πλάνο, με κάθε αρμόδιο φορέα, και κάθε δύναμη να συγκεντρώνονται στην καρδιά της Ελλάδος για να συνδράμουν στο έργο των τοπικών αρχών για την διάσωση των πληγέντων, αλλά και την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Μπροστά σε έναν θλιβερό απολογισμό ζημιών, τόσο σε επίπεδο οικιακών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων, όσο και φυτικής παραγωγής, αλλά και ζωικού κεφαλαίου, επιστρατεύσαμε κάθε μηχανισμό που θα μας επέτρεπε την ταχεία ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. 

Σε έναν τιτάνιο αγώνα, ο οποίος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καταφέραμε μέχρι σήμερα, να έχουμε καλύψει πάνω από το 50% των πληγέντων, μέσω του προγράμματος της πρώτης αρωγής, ενώ οι διαδικασίες για την πλήρη αποζημίωση των καταστροφών, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, θέτουμε τις βάσεις για έναν ολοκληρωτικό επανασχεδιασμό και για την κατάρτιση ενός ολιστικού σχεδίου αναδόμησης της Θεσσαλίας, το οποίο θα προβλέπει όλα τα έργα υποδομών που απαιτούνται για τη διαχείριση των υδάτων, αλλά και για την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που μπορεί να προκύψουν, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.

Εννέα μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ο απολογισμός των θυμάτων και η ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης, στη μνήμη τους, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Με τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των πτυχών που οδήγησαν στο δυστύχημα, αναμένεται να αναδειχθούν όλες οι αδυναμίες των ελληνικών σιδηροδρόμων, αλλά και τυχόν παραλείψεις κι αστοχίες στη διαχείριση του έργου από το 1997 μέχρι και σήμερα. 

Εκπροσωπώντας έναν νομό που θρήνησε τρία εκ των θυμάτων, κι από την θέση της Αντιπροέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, η ευθύνη που αισθάνομαι είναι μεγάλη και ο στόχος, όλων των μελών που συμμετέχουν, είναι κοινός: να δώσουμε απαντήσεις και να αναγνωρίσουμε τα λάθη, ώστε να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν.

Η κυβέρνηση, βρίσκεται, άλλωστε, σε μία διαρκή προσπάθεια, διόρθωσης των διαχρονικών παθογενειών, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται κάθε νομοθετική προσπάθεια, η οποία παρουσιάστηκε τον μήνα αυτό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

‘Ετσι, στον απολογισμό του Νοεμβρίου, περιλαμβάνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου που προβλέπει την διαρκή αξιολόγησή τους.

Στον τομέα της Υγείας, σημειώνουμε ακόμα μία επιτυχία, μέσω της ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο, ανταποκρινόμενο σε μία πραγματική ανάγκη του συστήματος υγείας, δημιουργεί Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για Ασθενείς με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Τέλος, καλύπτοντας μία ενωσιακή, κατ’αρχήν, δέσμευση, φέραμε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο είχα την τιμή να εισηγηθώ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης της διάδοσης της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο. 
Συνεχίζουμε, λοιπόν, να προχωρούμε μπροστά, σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα, έχοντας αναγνωρίσει τις ανάγκες κι έχοντας επικαιροποιήσει τα μέσα.

Και το σημαντικότερο όλων… #συνεχίζουμε_μαζί.

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…