Noname
Δύσκολες συζητήσεις περιμένουν τους ηγέτες των 27 κρατών μελών στη διήμερη Σύνοδο. Η ατζέντα περιλαμβάνει κομβικά θέματα, όμως το μπλοκ αναζητά απεγνωσμένα κοινή γραμμή στα περισσότερα από αυτά.

Ησύρραξη Ισραήλ – Χαμάς είναι αναμφίβολα το άμεσο «καυτό» ζήτημα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει αποδείξει τις τελευταίες ημέρες πως όχι μόνο βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, αλλά παραμένει διασπασμένη μπροστά στο αιματοκύλισμα που είναι σε εξέλιξη. Οι παλινωδίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η αντίδραση του Συμβουλίου, αλλά και κρατών – μελών είναι χαρακτηριστικές του ρήγματος.

Τα υπόλοιπα θέματα στη διήμερη ατζέντα είναι το ουκρανικό, το μεταναστευτικό, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., η πορεία της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητα, με την κοινή αντίληψη και διάθεση για λήψη αποφάσεων να τίθενται εν αμφιβόλω.
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η σημερινή ανάλυση της ιστοσελίδας politico, η οποία διατυπώνει ερωτήματα για το εάν η Ε.Ε. μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύο πολέμους, που είναι σε εξέλιξη στη «γειτονιά» της.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν βάλει στην άκρη της πολιτικής επικαιρότητας το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία, με Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν κοινό βηματισμό, μπροστά σε ένα μπαράζ κρίσεων.

 Ακόμη και στο αίτημα να υπάρξει εκεχειρία (παύση ήταν η λέξη που υπήρχε στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος) προκειμένου να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα οι ηγέτες των 27 δεν φαίνεται να συγκλίνουν. O Guardian επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ότι το τελικό ανακοινωθέν, μετά από αρνήσεις κρατών όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Αυστρία, δεν θα περιλαμβάνει τη λέξει «παύση». Η αναφορά στη Γάζα θα είναι μετά βίας μια σελίδα με δηλώσεις για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» προκειμένου να μην υπάρξει η υποψία ότι η Ε.Ε. ζητάει κατάπαυση πυρός.

Δεδομένου ότι το ουκρανικό παραμένει ορθάνοιχτο και οι εξελίξεις δεν φαίνεται να λειτουργούν υπέρ του Κιέβου και των συμμάχων του, το μπλοκ καλείται να μοιράσει την προσοχή και τις οικονομικές του δυνατότητες σε δύο πολύ σκληρά μέτωπα, με το politico να υπογραμμίζει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία εντός Ε.Ε. για μακρόχρονη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Στη σύνοδο που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι οι 27 καλούνται να συζητήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η αμυντική βιομηχανία της Ε.Ε., εν μέσω αυξημένων πιέσεων από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για επιπλέον βοήθεια.

Η μέχρι στιγμής τραγική διαχείριση της κρίσης στη Μέση Ανατολή από την Ε.Ε., υποβαθμίζει και την παρουσία της στην ουκρανική κρίση, καθώς οι Βρυξέλλες έχασαν την οποία «ηθική εξουσία» μπορεί να είχε απέναντι σε αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό κόσμο με την ευθύνη να βαραίνει ιδιαίτερα την Κομισιόν και την πρόεδρό της.

Ενδεικτικές δηλώσεις ηγετών:

Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου): Όλοι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση. Είναι σημαντικό η ΕΕ να δείξει ότι είναι «ενωμένη για την υπεράσπιση των αξιών και των αρχών μας. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται πάντα και παντού. Ηστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί ενώ εξέφρασε την ελπίδα για αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου μέχρι το τέλος του έτους».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πρόεδρος Κομισιόν): Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται χρήματα για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις. Βλέπουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Βλέπουμε ότι οι απεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ τώρα βλάπτουν τον Παλαιστινιακό λαό και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή. Μετανάστες αναγκάζονται να αναζητήσουν καλύτερη ζωή και έρχονται στις ακτές μας σε μεγάλους αριθμούς. Με όλες αυτές τις προκλήσεις η Ε.Ε. πρέπει να δράσει και να είναι ενωμένη και αποφασισμένη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε ενέργειες όπως η βοήθεια στο Κίεβο, η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και η προσπάθεια διαχείρισης της μετανάστευσης, όμως όλα αυτά απαιτούν χρηματοδότηση. Για τον λόγο αυτό πρότεινα αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε..

Όλαφ Σολτς (Γερμανός καγκελάριος): Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τη διάχυση της κρίσης. Πρέπει, επίσης, να εργαστούμε για τη ανθρωπιστική βοήθεια του λαού της Γάζας που είναι επίσης θύμα της Χαμάς.

Πέδρο Σάντσεθ (πρωθυπουργός της Ισπανίας): Χρειάζεται μια ειρηνευτική σύνοδος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς και ζητάμε την απελευθέρωση των ομήρων. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά στα πλαίσια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά ακόμη. Η Ισπανία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών. Πρέπει να πιέσουμε για μια ανθρωπιστική παύση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Δέχθηκε μία πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του. Αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση η οποία, σήμερα, έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Και γι’ αυτό θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μία «ανθρωπιστική παύση», έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα. Μόνο, τελικά, μία πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Θα έχω μάλιστα, σήμερα το απόγευμα, την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Abbas και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Νίκος Χριστοδουλίδης (πρόεδρος της Κύπρου): H τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από όπου και αν προέρχεται. Η προστασία του πληθυσμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει πρόοδος. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να επαναρχίσει και η πολιτική διαδικασία, γιατί είναι μόνο μέσα από την πολιτική διαδικασία που θα μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή, ως το κράτος που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, θα μεταφέρουμε το μήνυμα από τη μια της ανάγκης για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ίδια στιγμή της σημασίας να υπάρξει αποκλιμάκωση, μια αποκλιμάκωση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε, ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα της εκκένωσης πληθυσμού από την περιοχή.

Ήδη έχουμε αιτήματα από αρκετές χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι ιδιαίτερης σημασίας και έχω μοιραστεί και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κάποιες ιδέες πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τρομοκρατικές ενέργειες. Την ίδια στιγμή και αυτή είναι και μια απάντηση προς όσους στηρίζουν τη Χαμάς. Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους και στην ουσία μέσα από τέτοιες ενέργειες επιχειρεί να υποσκάψει και την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή».

Μαρκ Ρούτε (πρωθυπουργός Ολλανδίας): Δυστυχώς, μια στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να λάβει χώρα προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, διαφορετικά το Ισραήλ δεν μπορεί να επιζήσει μακροπρόθεσμα. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με την ελάχιστη βλάβη στον άμαχο πληθυσμό.

Βίκτορ Όρμπαν (πρωθυπουργός της Ουγγαρίας): Όποιος υποστηρίζει τη μετανάστευση, υποστηρίζει την τρομοκρατία. Δεν θέλουμε να δώσουμε λεφτά σε μετανάστες. Πραγματικά ελπίζω οι ηγέτες να δουν τη σύνδεση μεταξύ τρομοκρατίας και μετανάστευσης.

Ρομπέρτα Μέτσολα (πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου): Πρέπει να σταματήσουμε τη Χαμάς. Πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση ομήρων χωρίς όρους. Την ίδια ώρα πρέπει να επιτρέψουμε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αθώους πολίτες της Γάζας.

Λίο Βαράντκαρ (πρωθυπουργός της Ιρλανδίας): Πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία ή ανθρωπιστική παύση.  Το βασικό μας θέμα δεν είναι οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά να μπει η αναγκαία βοήθεια στη Γάζα, όπου η κρίση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα.

Ουλφ Κρίστερσον (πρωθυπουργός Σουηδίας): Απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και περισσότερη δουλειά στην επιστροφή των αιτούντων άσυλο που απορρίφθηκαν.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…