eurocorps-1320x880

(φωτό:European Union Michel CHRISTEN)

Η ευρωβουλεύτρια Hilde Vautmans (Renew Europe) απαντά στο NEWS 24/7 για ένα από τα πιο “καυτά” ζητήματα της δημόσιας ατζέντας των “27” ενόψει των κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου. Οι δαπάνες για την άμυνα, η εξάρτηση από τις ΗΠΑ και ο κοινός στρατός της ΕΕ.

Η πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν για να ενισχύσει και να στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Η όλη πρόταση προβλέπει την ίδρυση Ταμείου επιδότησης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 2025-2027 για την παραγωγή πυρομαχικών και τη συγχρηματοδότηση της κοινής αγοράς οπλισμού στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί ξανά στη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, θα ορίσει έναν Επίτροπο ειδικά για τα θέματα Άμυνας. Η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει ακόμη πως η συνεργασία αυτή θα λειτουργεί ως συμπληρωματική του ΝΑΤΟ.

Επίσης, προτρέπει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να προμηθεύονται τουλάχιστον 40% του αμυντικού εξοπλισμού με συλλογικό τρόπο έως το 2030, να διασφαλίσουν ότι οι αγορές αμυντικού υλικού εντός της ΕΕ θα αντιπροσωπεύουν το 35% της αξίας της αμυντικής αγοράς της ΕΕ, ενώ ζητά από τους “27” να σημειώσουν πρόοδο ώστε το 50% του αμυντικού προϋπολογισμού τους να αφορά ευρωπαϊκό αμυντικό υλικό μέχρι το 2030 και 60% μέχρι το 2035.

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

“Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”:  Οφειλόμενη τιμή

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδε…