456456403-06 095050

(Φωτ. INTIME)

Αποφάσισαν να μην παραστούν στο γεύμα που παραθέτει την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου – «Λυπηρή» χαρακτήριζαν κύκλοι της Προεδρίας την εξέλιξη

κληρή γραµµή υιοθετεί η Εκκλησία ως αντίδραση στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Χωρίς την παραμικρή αναφορά στο σχετικό νομοσχέδιο, η Ιεραρχία έδειξε χθες την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει σε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο την αντίδρασή της για την ψήφισή του.

Παράλληλα, μία μέρα μετά την αποστολή προσκλήσεων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Συνόδου για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους την Κυριακή της Ορθοδοξίας, οι ιεράρχες διεμήνυσαν χθες ότι δεν πρόκειται να παραστούν, επιβεβαιώνοντας την κρίση που σοβεί στη σχέση της Αρχιεπισκοπής με το Προεδρικό Μέγαρο. «Λυπηρή» χαρακτήριζαν κύκλοι της Προεδρίας την εξέλιξη.

 Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, την 24η Μαρτίου, θα γίνει στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός».

Με την απόφαση αυτή δεν αλλάζει μόνο ο τόπος εορτασμού, που παραδοσιακά γινόταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα στη Μητρόπολη, αλλά και ο πανηγυρικός χαρακτήρας, καθώς δεν θα τελεστεί η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, αλλά ένα συλλείτουργο συνοδικών αρχιερέων. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα απαγγείλει το «Πιστεύω», στο πλαίσιο του εορτασμού. Στο ανακοινωθέν δεν γίνεται καμιά αναφορά σε εκπροσώπους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Εκκλησιαστικές πηγές σημειώνουν ότι «δεν απαγορεύεται σε κανέναν να εισέλθει στην εκκλησία και να παρακολουθήσει τη λειτουργία». Διευκρινίζεται αρμοδίως, πάντως, ότι δεν θα προβλεφθεί ειδική χωροθέτηση για παρουσία επισήμων, ούτε διαδικασία επίσημης υποδοχής.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος, «μετά το πέρας της λειτουργίας, θα συμφάγει με τους συνοδικούς ιεράρχες», κάτι που συνεπάγεται ότι η εκκλησιαστική ηγεσία δεν θα παρακαθίσει στο καθιερωμένο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο. «Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΔΙΣ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΙΣ δεν συζητήθηκε το θέμα της παρουσίας εκπροσώπων της Εκκλησίας στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, με εκκλησιαστικές πηγές να αναφέρουν ότι πρόκειται για εθνική επέτειο και είναι εντελώς διαφορετικά τα δεδομένα.
Πηγή: kathimerini.gr (Δώρα Αντωνίου)
Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…