σιταρι

Κλειστή τιμή παραγωγού ανακοίνωσε για το κριθάρι και το σκληρό σιτάρι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου στην Λάρισα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώσαμε κλειστή τιμή στον παραγωγό για το σκληρό σιτάρι στα 27 λεπτά το κιλό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τιμή αφορά όλα τα σιτάρια και δεν γίνεται διαχωρισμός ποιότητας. Επίσης δίνουμε κλειστή τιμή και στο κριθάρι για ζωοτροφή στα 16 λεπτά το κιλό».

Η αλλαγή στο κλίμα της αγοράς ήρθε μετά από τις πρόσφατες δημοπρασίες (Ιουλίου) για αγορές σκληρού από Τυνησία και Αλγερία.

Συγκεκριμένα ο κρατικός εισαγωγέας σιτηρών της Τυνησίας προχώρησε σε νέο διεθνή διαγωνισμό για να αγοράσει 100.000 τόνων σκληρού σίτου.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών τιμών ήταν η Τετάρτη (5 Ιουλίου). Η αγορά σιταριού έγινε σε τέσσερα φορτία των 25.000 τόνων.

Ειδικότερα, ένα φορτίο 25.000 τόνων ανέλαβε η Viterra με 384,86 ευρώ/τόνο (418,33 δολάρια που ήταν και η χαμηλότερη προσφορά), δύο από την ιταλική εταιρεία Casillo με 386,1 και 391,81 ευρώ/τόνο (419,68 δολάρια και 425,89 δολάρια) και ένα από την Amber στα 391,92 ευρώ/τόνο (426 δολάρια).

Πρόκειται για τιμές πολύ υψηλότερες από εκείνες του προηγούμενου διαγωνισμού του Μαΐου, όταν η μέση τιμή ήταν κοντά στα 352 ευρώ/τόνο (385 δολάρια).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η υψηλή τιμή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τυνησία και, ειδικότερα, στη δυσκολία ανοίγματος πιστωτικών γραμμών για την πληρωμή των εν λόγω φορτίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμεί ακόμη η εκτέλεση των φορτίων από τον διαγωνισμό του Μαΐου, η οποία θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αλλά τώρα φαίνεται ότι πηγαίνει για τα τέλη Αυγούστου.

Στην Αλγερία ο τοπικός οργανισμός σιτηρών (OAIC) αγόρασε περισσότερους από 200.000 τόνους σκληρού σίτου, για παράδοση από την 1η Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με τιμές, σύμφωνα με εμπορικούς κύκλους, μεταξύ 354 και 356 ευρώ/τόνο (385-387 δολάρια) για φορτία με πλοία μεγέθους panamax και μεταξύ 359 και 382 ευρώ/τόνο (390-415 δολάρια) για μικρότερα πλοία handymaxes. Το σιτάρι στις συγκεκριμένες συμφωνίες προέρχεται από Καναδά και Μεξικό.

Πηγή:agrotypos.gr (Παϊσιάδης Σταύρος)
Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…