ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΙΚΚΗ 1

Οι  δ ι δ α κ τ ι κ έ ς  ε π ι σ κ έ ψ ε ι ς  των μαθητών σε χώρους πολιτιστικής αναφοράς έχουν ενσωματωθεί τα τελευταία χρόνια στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, καθώς αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης και εκπαίδευσης, εκτός των φυσικών συνόρων του. Ενταγμένες απόλυτα (όπως πρέπει να είναι) στην εκπαιδευτική διαδικασία, δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα βιωματικής προσέγγισης γνωστικών θεμάτων διδαχθέντων στη σχολική αίθουσα.

Στο πλαίσιο αυτό και σε άμεση συνάφεια με το μάθημα της Αρχαίας Ιστορίας καθώς και της Ιστορίας της Τέχνης, που διδάσκονται οι μαθητές μας στην Α’ Γυμνασίου, τριανταέξι μαθητές από την τάξη αυτή – αφού προετοιμάστηκαν κατάλληλα στη σχολική αίθουσα – ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τρίκκης, σε δύο διαδοχικές επισκέψεις τους.

Γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να καθοδηγήσεις παιδιά σε ένα αρχαιολογικό χώρο, όπου οι ανασκαφικές εργασίες, οι αποχωματώσεις και οι εργασίες συντήρησης είναι εν εξελίξει, εκτιμούμε αφάνταστα την υπομονή, την ευγένεια, τη μεθοδικότητα και τον χρόνο που διέθεσαν τα μέλη του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων για να φέρουν τους μαθητές κοντά στο αρχαίο και λαμπρό παρελθόν της πόλης.

Μετά την ξενάγηση στον ανασκαπτόμενο χώρο, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αρχαιολογική Συλλογή που στεγάζεται σε παρακείμενο κτήριο, να  θαυμάσουν από κοντά τις υπέροχες επιτύμβιες στήλες, τις επιγραφές, τα γλυπτά, το εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτό με την παράσταση του βασιλιά της Θράκης Λυκούργου που σκοτώνει την Αμβροσία, τα μελαμβαφή αγγεία, και να λύσουν τις απορίες τους συζητώντας με το προσωπικό.

Θερμές  ε υ χ α ρ ι σ τ ί ε ς  λοιπόν στις εκλεκτές αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, για την πρόσκληση να επισκεφθούμε τον χώρο όσο και για την αναλυτικότατη ξενάγησή τους: Στην προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων δρ. Εύη Ντάφη, στην δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ελένη Τσιμπίδα και στην δρ. Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας Αντιγόνη Μαυρομάτη. Ευχαριστίες και στον συντηρητή κ. Βλάση Τσίκουλο, που μίλησε στα παιδιά για την τεχνική και τη συντήρηση των ψηφιδωτών. 

Θεωρούμε εξαιρετική την εμπειρία που χάρισαν στους μαθητές μας αλλά και σε μας τους διδάσκοντες, να πάρουμε μία άμεση γεύση του χώρου, που πιθανώς συνδέεται με το “αρχαιότατον και επιφανέστερον ιερόν του Ασκληπιού”… Ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο τους και ανυπομονούμε να δούμε τον χώρο αυτό στην τελική του διαμόρφωση, ως επισκέψιμο και με την ίδια καλαισθησία που αναδείχθηκε και ο χώρος των Οθωμανικών λουτρών.               

Οι συνοδοί καθηγητές

Αθανάσιος Τσουκνίδας, Ειρήνη Γιγουρτάκη, Αθανασία Γαζέτα

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…