euthanasia

Νόμο με τον οποίο νομιμοποιείται η υποβοηθούμενη ευθανασία πέρασε από το κοινοβούλιο της Αυστρίας. Ο νόμος αναφέρεται σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή ή ανίατη ασθένεια και ουσιαστικά είναι συμμόρφωση του αυστριακού κράτους με δικαστική απόφαση η οποία έκρινε ότι η απαγόρευση παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Πριν από έναν χρόνο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον νόμο που προέβλεπε την επιβολή ποινής φυλάκισης έως 5 ετών σε όποιον βοηθούσε κάποιον άλλον να πεθάνει. Το νομοσχέδιο που επικυρώθηκε από όλα τα κόμματα, εκτός του ακροδεξιού FPÖ, οι ενήλικες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας ή πάσχουν από ασθένεια που τους προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία επιτρέπεται να λάβουν βοήθεια για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, δύο γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να κρίνουν αν ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις, ενώ θα δίνεται περιθώριο 12 εβδομάδων μέχρι την υλοποίηση της απόφασης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αίτημα δεν υποβλήθηκε εν μέσω προσωρινής κρίσης. Εάν ο ασθενής βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας, το χρονικό περιθώριο θα μειώνεται στις δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Αυστρίας, Άλμα Τσάντις, ο νόμος αυτός σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται και ότι «κανείς δεν θα επιλέγει τον δρόμο του θανάτου αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες».

Όπως εξήγησε, για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκε προϋπολογισμός ύψους 108 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη της παρηγορητικής φροντίδας.

Στην Ευρώπη, η ευθανασία είναι νόμιμη στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Πηγή:efsyn.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…