
(Photo: Facebook)
Το πολυτιμότερο κελάρι κρασιών του κόσμου δεν το έχει ο βασιλιάς της Αγγλίας ούτε κάποιος άλλος μονάρχης, ούτε κάποιος Σαουδάραβας σεΐχης, ούτε κάποιος νεόκοπος δισεκατομμυριούχος Ρώσος ή Κινέζος.
Δίχως να έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη, αλλά διαθέτοντας μεράκι και πείσμα, κατόρθωσε μέσα στα χρόνια να αποκτήσει την απόλυτη οινική κάβα, μια κάβα που θα ζήλευε κάθε πλούσιος «bon viveur», και κάθε κορυφαίος «sommelier».
Σπάνια κρασιά
Η κάβα του κυρίου Σασέιγ, περιλαμβάνει τουλάχιστον 5.000 φιάλες εξαιρετικών κρασιών.
Πρωτοκαθεδρία έχουν τα γαλλικά κρασιά, τα οποία είναι τοποθετημένα κατά περιοχές: κρασιά του Pomerol, κρασιά του Medoc, μεγάλα κρασιά της Βουργουνδίας, κρασιά St. Emilion, ενώ η κάβα έχει ιδιαίτερες πτέρυγες για τα κρασιά άλλων χωρών, όπως της Αμερικής, της Χιλής, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής.
Σπανιότερο και απρόσιτο, ένα Αρμανιάκ του 1732, δύο φιάλες κονιάκ από την προσωπική κάβα του Ναπολέοντα, καθώς και μια ατομική φιάλη από το σπάνιο κρασί που έπινε όταν ήταν εξόριστος στη νήσο Έλβα.
Ένα άλλο σπανιότατο απόκτημα είναι ένα λικέρ με ρινίσματα χρυσού της μεγάλης φίρμας Marie Brizard, το οποίο ανήκε στην κάβα του «Τιτανικού».
Η άποψη αυτή στηριζόταν στην προσέγγιση των αλχημιστών, που επειδή ο χρυσός είναι σαν στοιχείο άφθαρτος και αμετάβλητος, τον θεωρούσαν βασικό στοιχείο του ελιξίριου για την «αιώνια ζωή». Από εκεί πηγάζει και η μόδα των εδεσμάτων και γλυκισμάτων με φύλλα χρυσού.
Κρασιά διάσημων σταρ
Ο κύριος Σασέιγ, αγόρασε σε διάφορους πλειστηριασμούς, κρασιά από τις προσωπικές κάβες διάσημων σταρ.
Έτσι, στη συλλογή του υπάρχουν κρασιά από την προσωπική κάβα του Αλαίν Ντελόν, της Σοφία Λόρεν, της Ρόμι Σνάιντερ, του αδικοχαμένου Γάλλου κωμικού Κολύς, και άλλων μεγάλων σταρ.
Όλη η γκάμα των Chateau Petrus, Romane Conti, Haut Brion, Cheval Blanc, Chateau Margot, Chateau Rothchild, Chateau D’ Yquem, και πολλά άλλα πανάκριβα και δυσεύρετα.
Την κάβα του κυρίου Σασέιγ επισκέφθηκε -κατόπιν ραντεβού- ο πρίγκηπας Αλβέρτος ΙΙ, του Μονακό, ο οποίος έμεινε άφωνος, ενώ ένας Κινέζος εκατομμυριούχος προσφέρθηκε να αποκτήσει τη συλλογή αντί 50.000.000 ευρώ.
Όταν μαθεύτηκε η προσφορά αυτή, ο κύριος Σασέιγ δέχτηκε μια αντιπροσφορά για την κάβα του από Σαουδάραβα σεΐχη ο οποίος του πρότεινε να αγοράσει τη συλλογή έναντι 100.000.000 ευρώ.
Ο Μισέλ Σασέιγ αρνήθηκε. Θεωρεί τη συλλογή του έργο ζωής και δεν την πουλά. Αντίθετα δημιούργησε ένα υπόγειο μουσείο-κάβα στο οποίο θα υποδέχεται το κοινό που θέλει να μυηθεί στην οινοποιητική τέχνη και τη συναρπαστική ιστορία της.
Ο Μισέλ Σασέιγ, έκανε ότι έκανε από πάθος για το κρασί και την τέχνη του. Δημιούργησε την ανυπέρβλητη αυτή συλλογή με επιμονή, υπομονή, κόπους και στερήσεις, φτάνοντας το χόμπι του στα άκρα.
Κι όποτε μπορεί να ανοίξει ένα από αυτά τα μυθικά κρασιά για να το γευτεί μαζί με τους φίλους και την οικογένειά του θεωρεί τον εαυτό του «προνομιούχο».
Chapeau…
Πηγή:topontiki.gr