TN-performance-day-5-Nakou-Pangalou-photo-by-Panos-Kostouros

(φωτό:Πάνος Κωστούρος)

Από 16 έως τις 26 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση των επιμελητών Κωστή Πανηγύρη και Ανδρέα Νικολοβγένη, οι βραβευμένες καλλιτέχνιδες Χριστίνα Νάκου και Άννα Παγκάλου παρουσίασαν το “Transiens Nostrum” μία μεγάλης διάρκειας performance στο ελληνικό περίπτερο της 18ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Το εγχείρημα Transiens Nostrum αναπτύσσεται ως περίπλους σε λιμάνια της Μεσογείου. Σε κάθε σταθμό η εικαστικός Χριστίνα Νάκου και η Sound Performative Artist Άννα Παγκάλου, δημιουργούν μία πρωτότυπη εικαστική και ηχητική εγκατάσταση που εστιάζει στην ιστορία του λιμανιού και των ανθρώπων του. Η σύνθεση της κάθε εγκατάστασης στηρίζεται σε ενδελεχή έρευνα που προηγείται, διαμορφώνεται δε με βάση τον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό χώρο όπου αυτή παρουσιάζεται.

Στο κλείσιμο της Biennale, οι δύο εκθέσεις ενσωματώθηκαν, αναδεικνύοντας τη μεταμορφωτική, απρόβλεπτη και διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπινων κατασκευών και της φύσης, με αναφορά στις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η παρουσίαση του έργου στο ελληνικό περίπτερο, δίπλα στα κανάλια των Giardini συνέδεσε το εγχείρημα επίσης με το παλιρροϊκό φαινόμενο της Βενετίας (Acqua Alta), επισημαίνοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

«Το Transiens Nostrum, είναι το δικό μας πέρασμα»

Οι καλλιτέχνιδες αναφέρουν για το Transiens Nostrum στο NEWS 24/7 πως «Το εγχείρημα αυτό αναπτύσσεται ως περίπλους σε λιμάνια της Μεσογείου παρατηρώντας τις μεταμορφώσεις της ζωής μέσα από μια συνάντηση με την θάλασσα. Σε κάθε σταθμό, δημιουργούμε από κοινού μία πρωτότυπη εικαστική και ηχητική εγκατάσταση που εστιάζει στην ιστορία του λιμανιού και των ανθρώπων του.

Η σύνθεση της κάθε εγκατάστασης στηρίζεται σε ενδελεχή έρευνα που προηγείται και διαμορφώνεται με βάση τον συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό χώρο όπου αυτή παρουσιάζεται κάθε φορά. Σε κάθε σταθμό μας ενδιαφέρει να συνδεθούμε με τους ανθρώπους και να αναπτύξουμε συνέργειες με Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς, όπως ο Φορέας Ιστόρημα που ακολουθεί τον περίπλου καταγράφοντας προφορικά ιστορίες που αναδύονται μέσα από τις συγκεκριμένες εκθέσεις.

Στο σύνολό του ο περίπλους αναπτύσσεται ως ο διάλογός μας, καθώς επιχειρούμε τον διάπλου της Μεσογείου, αναζητώντας να γνωρίσουμε την ιστορία της μέσα από την σύνδεση των ανθρώπων και την δυναμική λειτουργία της μνήμης.

Transiens Nostrum, είναι το δικό μας πέρασμα.

Αφετηρία του περίπλου μας ήταν η έκθεση “Συν Παρουσία” στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, και δεύτερος σταθμός η έκθεση “Επιχωματώσεις” στην Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο τρίτος σταθμός του Transiens Nostrum υπήρξε η “Βενετία”».

Και συνεχίζουν μιλώντας για τη σύνδεση του έργου με τη Θεσσαλία: “Καθώς τον Σεπτέμβριο η Θεσσαλία υπέστη ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και πλημμυρών με καταστροφικές συνέπειες για την προσωπική και την συλλογική ζωή των κατοίκων της αλλά και ευρύτερα για την οικονομία της χώρας, δεχτήκαμε την προταση των αρχιτεκτόνων Κωστή Πανηγύρη και Ανδρέα Νικολοβγένη, επιμελητών της 18ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας να παρουσιάσουμε την εγκατάστασή μας μέσα στο Ελληνικό Περίπτερο.

Η έκθεση ‘Υδάτινα Σώματα’ προσεγγίζει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες της χώρας ως αντεστραμμένο αρχιπέλαγος. Εμπνεόμενες από αυτήν την ιδέα εστιάσαμε στην υπερχείλιση των φραγμάτων και στην εκτόνωση του υδάτινου όγκου τους. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου μάζες νερού άλλαξαν τη γεωγραφία τεράστιων εκτάσεων αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους, λειτούργησαν ως το έναυσμα αυτής της συνέργειας.

Η Βενετία είναι ένα λιμάνι όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε καθημερινό διάλογο με τη μεταμορφωτική συνθήκη αυξομείωσης του νερού. Προσφέρει λοιπόν έναν τόπο διερώτησης γύρω από την αμοιβαία εξάρτηση των έργων του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η εγκατάσταση του Transiens Nostrum παρουσιάστηκε μέσα στην έκθεση Bodies of Water ως μια μακράς διάρκειας performance και λειτούργησε ως ένα event λήξης της Biennale. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών δουλέψαμε μπροστά στο κοινό προκειμένου να μεταμορφώσουμε την έκθεση Bodies of Water ωσάν η αίθουσα να είχε υποστεί την δυναμική εκτόνωση μιας υδάτινης μάζας”.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο….news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Θέση εργασίας σε Φαρμακείο, στο Δ. Πύλης

Ζητείται άτομο ηλικίας 23-29 ετών με κάρτα ανεργίας, για άμεση πρόσληψη σε περιφερειακό Φα…