arxiki

Σε τροχιά «Ανάθεσης» , βρίσκεται το υπό σύσταση «Λαογραφικό Μουσείο» στον Αγ. Βησσαρίωνα, καθώς το θέμα έχει περάσει από το Δ.Σ., το οποίο έχει γνωμοδοτήσει θετικά.

Συγκεκριμένα το Μουσείο θα λειτουργήσει στον χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. του Αγίου Βησσαρίωνα, που μέχρι πρότινος, εξυπηρετούσε περιστασιακά τις ανάγκες διαφόρων δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για ένα μοναδικό πετρόκτιστο κτίριο 150τμ, με άπλετη θέα στον τρικαλινό κάμπο & έναν αρκετά ευρύχωρο αύλειο χώρο. Το συγκεκριμένο κτίριο διατηρείται σε άριστη κατάσταση & εσωτερικά, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι απλά ένα «φρεσκάρισμα», ενδεχομένως & μια διευθέτηση του χώρου, ανάλογα με τις ανάγκες, καθώς & εξωτερικά, αφού έχει γίνει αμμοβολή, αλλά & κατασκευή στεγάστρου σε όλο το μήκος του & καινούργια κεραμοσκεπή.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η δημ. Αρχή θα έχει στη διάθεσή της τις προσφορές των ενδιαφερόμενων πλειοδοτών, με την διαδικασίας της «Ανάθεσης», ώστε σύντομα να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες, για να ανοίξει τις πύλες του το Μουσείο στο ευρύ κοινό.

Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί την ιδανικότερη λύση, που θα μπορούσε να προκριθεί από την δημ. Αρχή, για την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου & για τους σημαντικούς παραπάνω λόγους, αλλά & του γεγονότος ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μόλις ένα χιλιόμετρο από την «πρωτεύουσα» του Δήμου.

Το εν λόγω Μουσείο θα φιλοξενήσει μοναδικά λαογραφικά εκθέματα γνωστού συλλέκτη, καθώς & εκθέματα, δωρεές συνδημοτών μας.

Το «Λαογραφικό Μουσείο» Δ. Πύλης στον Άγ. Βησσαρίωνα, θα αποτελέσει έναν µικρό «θησαυρό» για την περιοχή μας, µιας και θα παράσχει σηµαντικές πληροφορίες, µέσω των εκθεµάτων του, για τον τρόπο ζωής ,τις ενδυµασίες και τα επαγγέλµατα των κατοίκων της περιοχής μας, αρκετά χρόνια πριν.

Θα προβάλλει καταρχήν την ταυτότητα της τοπικής κοινωνίας, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, απλά και µόνο περιγράφοντας την διαφορετικότητα. Ο πολιτισµός -σε ένα πλατύ σύνολο ανθρώπων- είναι συνήθως ένα άθροισµα πολλών διαφορετικοτήτων, ένα παζλ που συνθέτει τη γενική εικόνα και υποδεικνύει τις κοινές ρίζες. Το λαογραφικό µουσείο ως ανοικτή πολιτισµική διαδικασία µέσα από τις συλλογές του, βοηθά επίσης τον επισκέπτη στην κατανόηση και τη βίωση του τοπικού πολιτισµού.

Θα αποτελέσει επίσης έναν σηµαντικό πόλο έλξης τουριστών, μεταξύ αυτών & μαθητών Σχολείων, προβάλλοντας ταυτόχρονα & ευρέως διαφορετικές πτυχές του τοπικού μας πολιτισμού & παράδοσης, αναλαμβάνοντας την διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων, µε σκοπό να προσελκύσει(το Μουσείο) περισσότερο τους συντοπίτες του και να τους φέρει σε επαφή µε τον «πλούτο των προγόνων τους».

Να σημειώσουμε ακόμη πως μία επίσκεψη σε ένα λαογραφικό µουσείο έχει µεγάλη σηµασία για όλους τους σύγχρονους ανθρώπους. Αποτελεί µια άµεση γνωριµία µε τα αρχέτυπα του πολιτισµού µας, ένα άγγιγµα της γενέθλιας γης, όπου βυθίζονται οι ρίζες µας και ενισχύει την εθνική µας ταυτότητα και συνείδηση.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την γενικότερη ανάπλαση που επιχειρείται στην περιοχή, με την δημιουργία του «Πάρκου των Γεφυριών» στον Πορταϊκό ποταμό, τις πλακοστρώσεις & τις πολιτιστικές διαδρομές στα μνημεία της περιοχής!

25-9-2017 (2) 25-9-2017 (3)

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστίες του Δημάρχου Τρικκαίων στο σωματείο “Eliza” για τη συνεισφορά του σε τρικαλινούς πλημμυροπαθείς 

Τη σημαντική συνεισφορά του σωματείου «Ελίζα» και την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα μέλη της…