7e71bc59c1904263a33e801cfafc69b2

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως του κράτους θα ορκιστεί στις 11 το πρωί.

Κανείς δεν φαντάζονταν στις 22 Ιανουαρίου που η Κατερίνα Σακελαροπούλου εξελέγη πανηγυρικά από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία 261 ψήφων, ότι 51 ημέρες μετά, η ορκωμοσία της θα γίνονταν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ακόμα και εκείνοι που πιστεύουν στις προλήψεις και θα συνδύαζαν την σημερινή ημερομηνία (Παρασκευή και 13) με δεινά και καταστροφές, δεν θα έβαζαν στο νου τους ότι η χώρα όπως και ολόκληρη η υφήλιος θα βρίσκονταν υπό τον ασφυκτικό κλοιό του κορονιού.

 Η πραγματικότητα όμως ξεπερνά τη φαντασία ακόμα και όταν πρόκειται για εφιάλτη και έτσι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως του κράτους θα ορκιστεί στις 11 το πρωί μέσα ένα κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας για την εξέλιξη της νόσου και των εθνικών μας θεμάτων.

Κυρίως η επιδημία έχει αφήσει τα σημάδια της και στην τελετή . Παραδοσιακά η διαδικασία ήταν «ανοικτή». Κατάμεστη η αίθουσα της Ολομέλειας. Πλήθος κόσμου στα θεωρεία, διπλωμάτες, αξιωματούχοι κα. Σύμφωνα με υπολογισμούς άγγιζαν τα 1000 άτομα. Σήμερα δεν θα ξεπεράσουν τους 150 -170. Στην Ολομέλεια θα βρίσκεται μόνο ο Πρωθυπουργός και κάποιοι από τους υπουργούς, το προεδρείο της Βουλής, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων και οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι .

Ελάχιστοι θα είναι οι εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, όπως και οι οικείοι της κυρίας Σακελλαροπούλου που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Για πολίτες βέβαια ούτε λόγος καθώς έχουν ανακληθεί εδώ και ημέρες οι προσκλήσεις που είχαν επιδοθεί από τα πολιτικά κόμματα. Ακόμα και οι φωτογράφοι θα είναι μετρημένοι, ενώ μόνο έξι κοινοβουλευτικές συντάκτες θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία από τα θεωρεία.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά:

Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα αναμένουν στην κεντρική είσοδο του κτιρίου (Λεωφόρος Αμαλίας) ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα την συνοδεύσουν στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και όταν όλα είναι έτοιμα θα προσέλθει στην Ολομέλεια που θα γίνει η ορκωμοσία της.

Η κυρία Σακελλαροπούλου έχει ζητήσει να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο κάτι που προκάλεσε έκπληξη καθώς υπήρχε η εσφαλμένη αίσθηση ότι θα ορκίζονταν με πολιτικό.

Στην συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και αργότερα θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η παράδοση και παραλαβή από τον προκάτοχο της Προκόπη Παυλόπουλο.

Λόγω της πανδημίας δεν θα λάβει χώρα ούτε η παραδοσιακή τελετή επίδοσης συγχαρητηρίων που γίνεται την επόμενη ημέρα.

Πως φτάσαμε στην εκλογή της

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι μια προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήθελε με τον τρόπο αυτό να συμβολίσει όλα όσα ενσαρκώνει η κυρία Σακελλαροπούλου.

Μια γυναίκα επιστήμονας, αυτοδημιούργητη, με περγαμηνές (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) αλλά και ευαισθησίες (υπέρ της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, υπέρ της ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία), σε απόσταση από τα πολιτικά σαλόνια.

Η κ. Σακελλαροπούλου έδωσε πάντως ένα πρώτο δείγμα γραφής με την επιθυμία της να αναγραφεί στην πρόσκληση για την σημερινή ορκωμοσία το όνομα Κατερίνα που χρησιμοποιεί καθημερινά αντί του Αικατερίνη.

Η ίδια μετά την εκλογή της τον περασμένο Ιανουάριο στην πρώτη της ομιλία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη ψηφοφορία στη Βουλή, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Είχε δε θέσει τις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό είχε αναφέρει ότι προυπόθεση για να παραμείνει η χώρα παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Είχε προτάξει επίσης τη βελτίωση της εκπαίδευσης, του συστήματος Υγείας, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών ως προτεραιότητες για την πρόοδο της χώρας, όπως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι πριν την ανακοίνωση του ονόματος της από τον Πρωθυπουργό είχε προηγηθεί «παρέλαση» ονομάτων υποψηφίων. Την ίδια στιγμή το ζήτημα του ΠτΔ είχε προκαλέσει μεγάλη διαμάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό και με την αλλαγή του Συνταγματικού Άρθρου που προέβλεπε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με απλή πλειοψηφία. Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμενε έως το τέλος στο όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου προκειμένου να συμπράξει. Γκρίνιες υπήρχαν και στο εσωτερικό της ΝΔ με βουλευτές να δηλώνουν δημόσια και ιδιωτικά την αντίθεση τους σε υποψήφιο από τις τάξεις της κεντροαριστεράς. Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επρόκειτο να συμπράξει σε επιλογή μη κεντροαριστερή.

Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπερκομματική του επιλογή υποχρέωσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει στάση και το ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει τις επιφυλάξεις του.

Πηγή: thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Αγ. Βησσαρίωνας: «Εφυγε» από τη ζωή η Τριανταφυλλιά Κράλλη

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΚΡΑΛΛΗ ΕΤΩΝ 89 Θανούσα κηδε…