resized_zaxaraki-vouli2

Σημεία ομιλίας Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» και άλλες ρυθμίσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας – Σύσταση οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και άλλες διατάξεις». 

«Με το νομοσχέδιο ερχόμαστε να ενισχύσουμε διοικητικά και λειτουργικά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ώστε να υπηρετήσει πληρέστερα το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός ισχυρού δίκαιου και διαφανούς κοινωνικού κράτους. Που κανείς ευάλωτος συμπολίτης μας δεν θα βρίσκεται έξω από το ραντάρ του, και όσοι χρήζουν προστασίας θα τη λαμβάνουν» ανέφερε μεταξύ άλλων η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Δευτέρας.

Η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι η στήριξη της οικογένειας, των ευάλωτων, των ατόμων με αναπηρία, των αστέγων και η δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικής φροντίδας  «δεν ήταν, δεν είναι, και δεν θα είναι κάποιου είδους προνόμιο ενός μόνο πολιτικού χώρου». 

«Από τη μια πλευρά έχουμε ξανά το λαϊκισμό που πληρώσαμε ακριβά ως χώρα και ως κοινωνία να επανέρχεται και να υπόσχεται νέα θαύματα και παραδείσους και από την άλλη πλευρά μια  κυβέρνηση η οποία ξεκάθαρα έχει πει και αυτό κάνει, πως  η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, η μείωση της φτώχειας γίνεται μέσα από την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη διάθεση των πόρων για τη στήριξη των αποδεδειγμένα ευάλωτων». 

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας γνωστοποίησε ότι σήμερα Μ. Τρίτη μέσω του ΟΠΕΚΑ θα καταβληθεί ποσό περίπου 187 εκ. ευρώ σε 679 χιλιάδες δικαιούχους ενώ παράλληλα θα καταβληθούν σε 58.912 μητέρες περίπου 36 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του επιδόματος γέννας για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023. – οι καταβολές για το ‘24 θα γίνουν με το αυξημένο ποσό.

«Το επίδομα φυσικά δεν είναι η απάντηση στο δημογραφικό αλλά στήριξη στα πρώτα έξοδα της οικογένειας» ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη υπογραμμίζοντας και τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά.

 

Συγκεκριμένα 

Περισσότερα voucher στις οικογένειες: Για το έτος 2023-2024, καλύψαμε 177.146 voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, δηλαδή 7.890 voucher περισσότερα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και 55.000 περισσότερα παιδιά σε σύγκριση με την περίοδο 2018-2019. 

Κονδύλι 70 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δίνουμε τη δυνατότητα στους Δήμους της χώρας να δημιουργήσουν νέους σταθμούς ή να επεκτείνουν τους υπάρχοντες.     

Με το νέο ΤΕΒΑ: 400 εκ. ευρώ στις 13 Περιφέρειες για τη σταθερή στήριξη 303.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα, σχολικά είδη κλπ. 

Περισσότερα σχολικά γεύματα: 231 χιλιάδες παιδιά δημοτικού σε 153 Δήμους – Ειδική μέριμνα και προσθήκη 10 δήμων στην πληγείσα Θεσσαλία. Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο –

«Η αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική προϋποθέτει να ξέρεις ποιοι έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και να παρέχεις τις υπηρεσίες άμεσα με διαφάνεια» σημείωσε η υπουργός επισημαίνοντας ότι προχωράει η πλήρης ψηφιοποίηση του ΟΠΕΚΑ αλλά και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επιδομάτων με την καταβολή ορισμένων εξ αυτών σε προπληρωμένες κάρτες. 

Σε ότι αφορά στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης η Υπουργός ανέφερε ότι διατίθεται ποσό ύψους που 2.3 δισεκατομμυρίων ευρώ για μια σειρά από προγράμματα ενώ για το επίδομα στέγασης στους ευάλωτους το ποσό ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις που αφορούν το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» και προβλέπουν αύξηση του προϋπολογισμού στα 15 εκ. και αύξηση των δικαιούχων η κυρία  Ζαχαράκη είπε:  «μου κάνει εντύπωση ότι λέτε όχι σε ρυθμίσεις που ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και βρίσκεστε απέναντι σε αυτές». 

Η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε τέλος στην ενίσχυση των Κέντρων Πρόνοιας σε δομές και προσωπικό.  Οι κεντρικές δομές όπως είπε αυξήθηκαν από 239 σε 342, το προσωπικό 1.248 από 911 που ήταν το 2019.  Ενώ ο τακτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε στα 13.810.000 ευρώ από τα 7.350.000 ευρώ επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

No Farmers, no food, no FUTURE – Χωρίς αγρότες, Δεν υπάρχει τροφή, ΔΕΝ υπάρχει μέλλον»

Την πλήρη ανάπτυξη του τίτλου «No Farmers, no food, no FUTURE-Χωρίς αγρότες, Δεν υπάρχει τ…