arxiki-vrontero-ok

Ενδεχομένως αρκετοί να είναι αυτοί που θα θυμούνται πως το «Προπονητικό Κέντρο» στο Βροντερό δε αποτέλεσε μύθο, αλλά ούτε & ουτοπία! Ήταν κάτι το χειροπιαστό, που με λίγη τύχη θα γινόταν πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα το έργο είχε περάσει, εγκριθεί & προχωρήσει από το Δ.Σ. του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Αιθήκων, με Δήμαρχο τότε τον κ. Μπατατόλη. Εν συνεχεία το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό 500.000€, κατατέθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού & εγκρίθηκε μάλιστα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 2009, με χρηματοδότηση το ποσό των  300.000€. Το έργο επίσης διέθετε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες αδειοδοτήσεις από Αρχαιολογία, Δασαρχείο, Μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων(ΜΠΕ) κλπ.

Τι έγινε όμως & δεν προχώρησε; Απλά το «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο ήταν ένα Αναπτυξιακό πρόγραμμα, που καταρτίστηκε βάσει του Νόμου 3274/2004, και συγκεκριμένα στα άρθρα 6 – 13, για την υποστήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού, ως προς την πραγματοποίηση επενδύσεων τοπικής ανάπτυξης, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών με γνώμονα την αρμονική, ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη, είχε πενταετή διάρκεια (2005-2011), η οποία & έληξε, μην κατορθώνοντας, το συγκεκριμένο έργο του προπονητικού κέντρου στο Βροντερό, να «προλάβει» τα χρονικά του πλαίσια, με αποτέλεσμα να μείνει στο «ράφι».

Βέβαια το «ΘΗΣΕΑΣ», μπορούσε να παραταθεί για δύο επιπλέον έτη, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι όμως  το οποίο δεν έγινε.

Επίσης από την τότε Δημοτική Αρχή, έγιναν σοβαρές προσπάθειες, το έργο να «γεφυρωθεί», δηλαδή να ενταχθεί σε κάποια άλλα παραπλήσια προγράμματα, που έτρεχαν εκείνο το χρονικό διάστημα, αλλά ούτε κι αυτό κατέστη δυνατό.

Κι ερχόμαστε σήμερα λοιπόν εν έτη 2016 & στον Καλλικρατικό Δήμο Πύλης. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο, ούτε ξεχάστηκε, ούτε εγκαταλείφθηκε. Μάλιστα είναι ενταγμένο & με τον ίδιο προϋπολογισμό, στα προτεινόμενα έργα του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου & περιμένει τη σειρά του, ήδη «ώριμο» από το 2009 ακόμη!

Βρίσκει όμως εμπόδιο στο υπάρχον, τύπου «ΘΗΣΕΑ» αναπτυξιακό πρόγραμμα που τρέχει τώρα, το γνωστό σε όλους ΕΣΠΑ. Και βρίσκει εμπόδιο, διότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν προβλέπει, στην παρούσα τουλάχιστον περίοδο, χρηματοδότηση για αθλητικές επενδύσεις-δραστηριότητες.

Η Αναγκαιότητα του έργου – Τα οφέλη

Η Αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου επιτακτική! Διότι τα οφέλη πολλά & πολλαπλών διαστάσεων. Μην ξεχνάμε τις δυνατότητες της περιοχής με τις ποικίλες δραστηριότητες, στενά συνυφασμένες μεταξύ τους, κυρίως όμως κατά την χειμερινή περίοδο. Εκείνο που λείπει είναι ο θερινός τουρισμός για να κλείσει το «πακέτο» του ετήσιου τουρισμού στην περιοχή.

Κι αυτό ακριβώς έρχεται να καλύψει, να συμπληρώσει, η πραγματοποίηση του Προπονητικού Κέντρου στο Βροντερό. Να ενεργοποιήσει δηλαδή κι ένα άλλο κομμάτι των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τον Επαγγελματικό Αθλητικό Τουρισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αθλητών(ενεργητική συμμετοχή), καθώς επίσης & την παθητική συμμετοχή, π.χ. δημοσιογράφους κλπ, που ακολουθούν.

Επίσης θα ενεργοποιήσει άλλη μια κατηγορία, αυτή του Αθλητικού Τουρισμού Διακοπών, που εδώ συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία βάσει του γεγονότος ότι η αγαπημένη τους ομάδα, κάνει την προετοιμασία της στην περιοχή, σχεδιάζουν τις διακοπές τους εξ αυτού, αλλά & άτομα που παράλληλα με την προετοιμασία της αγαπημένης τους ομάδας, θα τους δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν & περιηγηθούν την ευρύτερη περιοχή.

Απ’ όλα αυτά λοιπόν εύκολα κανείς & γνωρίζοντας την περιοχή, μπορεί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, να καταλάβει τα πολλαπλά οφέλη, που μπορεί να προσφέρει η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου & πώς αυτά δρουν πολλαπλασιαστικά στην τόνωση της γενικότερης τοπικής οικονομίας.

Στο δια ταύτα:  Ο Δήμος το θέλει & το «κυνηγάει», η κοινωνία το ζητάει & το στηρίζει, το μόνο που απομένει… η Πολιτεία από την πλευρά της, έχοντας ευήκοα ώτα & ανοιχτούς οφθαλμούς, έργα που στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη να μην μένουν απλές υποσχέσεις, αλλά κάποτε να γίνονται πραγματικότητα!

Και το «κάποτε» από το 2009 έως σήμερα, δεν σημαίνει υπόσχεση, αλλά σημαίνει «στρίβειν δια του αρραβώνος».

vrontero-5-copy vrontero-6-copy

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…