4750337554_6f601cf15d_o

Ο ρυθμός πρόσληψης του αζώτου στο βαμβάκι ακολουθεί την πορεία συσσώρευσης της ξηράς ουσίας στα διάφορα τμήματα του φυτού.

Η μεγαλύτερη ποσότητα αζώτου συγκεντρώνεται στους σπόρους. Κατά το άνοιγμα των καρυδιών πάνω από το 90% του Ν που περιέχεται σε αυτά βρίσκεται στο σπόρο. Συνεπώς κατά το στάδιο του νεαρού φυτού, πριν την εμφάνιση των χτενιών, το βαμβάκι απαιτεί σχετικά υψηλές ποσότητες αζώτου (Ν), καθώς το φυτό εισέρχεται στο στάδιο της εμφάνισης χτενιών, αλλά και στα επόμενα στάδια οι απαιτήσεις θρέψης της καλλιέργειας αυξάνονται και μεγιστοποιούνται κατά το στάδιο της καρποφορίας. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο εφοδιασμός της καλλιέργειας με τις αναγκαίες ποσότητες αζώτου, μέσω της βασικής αλλά και της επιφανειακής λίπανσης.

Η λίπανση του βαμβακιού είναι αναγκαία να ορίζεται με βάση τα αποτελέσματα των εδαφολογικών αναλύσεων, τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, την καλλιεργούμενη ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, το μήκος της βλαστικής περιόδου, καθώς και την ποσότητα και την ποιότητα του νερού.

Συνεπώς, η ορθολογική λίπανση του βαμβακιού διασφαλίζει την υψηλή παραγωγικότητα των εδαφικών πόρων και εξασφαλίζει υψηλές ποιοτικές αποδόσεις, και κατ’ επέκταση παραγωγή προϊόντων με υψηλές προδιαγραφές.

Πηγή:

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…