mistikakipou-oktovrios-laxanokipos

Ο Οκτώβριος είναι ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου και επικρατούν αρκετά ασταθείς καιρικές συνθήκες. Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του βροχές, ωστόσο υπάρχουν και μέρες με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που μας δίνουν την ευκαιρία να φροντίσουμε τα φυτά μας και να ασχοληθούμε με την αγαπημένη μας κηπουρική.

Αυτή την εποχή, κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα και βάζουμε λίπασμα τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου. Συνεχίζουμε να φυτεύουμε και να καλλιεργούμε τα αγαπημένα μας χειμερινά λαχανικά. Μαζί με τις βροχές έρχονται και τα σαλιγκάρια στον κήπο για να γευτούν τα νεαρά φύλλα των λαχανικών μας, οπότε χρησιμοποιούμε στάχτη και άλλα οικολογικά μέσα για να τα αποτρέψουμε.

Μέσα στον Οκτώβριο, ξεκινάει νωρίς το μάζεμα της ελιάς για να βγάλουμε το πολύτιμο αγουρέλαιο με τις ευεργετικές ιδιότητες. Ο Οκτώβριος είναι κατάλληλος μήνας για να φτιάξουμε κομπόστ, καθώς και να δημιουργήσουμε νέα φυτά από μοσχεύματα και καταβολάδες. Κι αν έχουμε πεύκα στον κήπο μας, είναι εποχή για να τα προστατέψουμε από την κάμπια του πεύκου που κάνει ζημιά στο φύλλωμα και τους βαστούς. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις εργασίες που κάνουμε για να φροντίσουμε τα φυτά μας και να απολαμβάνουμε ένα όμορφο κήπο με υγιή φυτά και πλούσια συγκομιδή.

 Φυτεύουμε φθινοπωρινά λαχανικά σε κήπο και σε μπαλκόνι

Μέσα στον Οκτώβριο, συνεχίζουμε τις φυτεύσεις χειμερινών λαχανικών στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι, καθώς είναι ιδανική εποχή για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν γρήγορα. Και αν το έδαφος του κήπου μας δεν είναι τόσο γόνιμο, μία εύκολη και αποδοτική μέθοδος καλλιέργειας λαχανικών είναι η φύτευση σε υπερυψωμένα παρτέρια που μας δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε σε χώμα της επιλογής μας. Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, σπανάκια, σέσκουλα, καρότα, παντζάρια και φρέσκα κρεμμύδια.

 

Υπερυψωμένα παρτέρια στον κήπο: Κατασκευή και πλεονεκτήματα (+video)

Υπερυψωμένα παρτέρια στον κήπο: Κατασκευή και πλεονεκτήματα 

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει αρκετή φροντίδα για τον λαχανόκηπο μας. Ξεβοτανίζουμε επιμελώς τα αγριόχορτα που έχουν φυτρώσει ανάμεσα από τα λαχανικά μας και προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν. Αυτή την εποχή εμφανίζονται οι κάμπιες σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάκιλο Θουριγγίας για να τις αντιμετωπίσουμε. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τα σαλιγκάρια που μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στον λαχανόκηπο. Για να τα αντιμετωπίσουμε χρησιμοποιούμε στάχτη από το τζάκι και φτιάχνουμε οικολογικές παγίδες με μπύρα.

 

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

Συγκομίζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής

Μέσα στον Οκτώβριο, έχουμε μία πλούσια συγκομιδή λαχανικών για να χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και συνταγές μαγειρικής. Από τις όψιμες φυτεύσεις ανοιξιάτικων λαχανικών, θα μαζέψουμε αρκετές ντομάτες, κολοκύθια, πιπεριές, αγγουράκια, μελιτζάνες, φασολάκια και γλυκοπατάτες. Επιπλέον, γίνεται η πρώτη συγκομιδή των πρώιμων φθινοπωρινών λαχανικών που έχουμε φυτέψει όπως κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, μπρόκολα, παντζάρια, πράσα, ρόκα, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι και αντίδια.

 

10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μπρόκολου

10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μπρόκολου

Αυτός ο μήνας περιλαμβάνει και την παραγωγή πολλών φρούτων και καρπών. Ας ξεκινήσουμε από τα αμπέλια που συνεχίζεται η όψιμη συγκομιδή επιτραπέζιων σταφυλιών, καθώς και οινοποιήσιμων ποικιλιών σταφυλιού για την παραγωγή διάφορων κρασιών. Επίσης, αυτή την εποχή θα ασχοληθούμε και με την συγκομιδή αμυγδάλων και καρυδιών που μας δίνουν υπέροχους ξηρούς καρπούς. Και φυσικά, μέσα στον Οκτώβριο θα απολαύσουμε λαχταριστά φρέσκα φρούτα όπως μήλα, ακτινίδια, κυδώνια, ρόδια καθώς και τις πρώιμες ποικιλίες μανταρινιών.

Φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά και φυτεύουμε βολβούς

Τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας χρειάζονται φροντίδα μέσα στον Οκτώβριο για να τα ανανεώσουμε και να τους δώσουμε ζωντάνια. Αρχικά, κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα για απομάκρυνση ξερών και ασθενικών κλαδιών από τα φυτά μας, ενώ στην συνέχεια βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα για να ενισχύσουμε την φθινοπωρινή βλάστηση των φυτών πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. Επίσης είναι σημαντικό να ελέγχουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, καθώς οι βροχοπτώσεις και η αύξηση της υγρασίας διαφοροποιούν την συχνότητα ποτίσματος των φυτών.

Ο Οκτώβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε φθινοπωρινούς βολβούς λουλουδιών που θα μας δώσουν την υπέροχη ανθοφορία τους στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Αυτή την εποχή φυτεύουμε στα παρτέρια του κήπου και στις γλάστρες του μπαλκονιού μας φρέζιες, ζουμπούλια, αμαρυλλίδες και τουλίπες. Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο μπορούμε να φυτέψουμε αγαπημένα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο όπως κυκλάμινα, χρυσάνθεμα και πανσέδες.

Αντιμετωπίζουμε την κάμπια του πεύκου πριν κάνει ζημιά

Μέσα στο μήνα Οκτώβριο, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα την κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη, ένα πεταλουδάκι που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου. Η κάμπια σχηματίζει χαρακτηριστικό μετάξινο κουκούλι στα κλαδιά του πεύκου, τρέφεται από τις πευκοβελόνες, και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη βλάστηση των πεύκων, ενώ σε νεαρά δενδρύλλια πεύκων μπορεί και να τα ξεράνει. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε σκεύασμα βάκιλου που διαλύεται στο νερό για να κάνουμε ψεκασμό ολόκληρου του φυλλώματος του πεύκου.
Ξεκινάμε τη συγκομιδή της ελιάς για αγουρέλαιο

Στις νότιες περιοχές της χώρας, μέσα στον Οκτώβριο, ξεκινά η πρώιμη συγκομιδή της ελιάς, όταν ο καρπός ακόμη είναι άγουρος και πράσινος. Σε αυτό το στάδιο, παράγεται το αγουρέλαιο, το πρώιμο ελαιόλαδο που διαθέτει έντονο φρουτώδες άρωμα και πικρή γεύση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες.

Το αγουρέλαιο της ελιάς χαρακτηρίζεται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι ευεργετικές και πολύτιμες για την υγεία. Είναι σημαντικό κατά τη συγκομιδή της ελιάς, να χρησιμοποιούμε πλαστικά τελάρα που επιτρέπουν τον καλό αερισμό, ώστε να μην προκαλείται υποβάθμιση στο ελαιόλαδο και αύξηση της οξύτητας του.

 

Αγουρέλαιο, πρώιμη συγκομιδή ελιάς

Αγουρέλαιο, πρώιμη συγκομιδή ελιάς

Δημιουργούμε καινούρια φυτά με μοσχεύματα και καταβολάδες

Οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του Οκτωβρίου είναι ιδανικές για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά και να φυτέψουμε στον κήπο μας ή να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Συγκεκριμένα, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε φυτά με μοσχεύματα για να γεμίσουμε τον κήπο με τα αγαπημένα μας καλλωπιστικά φυτά, δέντρα και αρωματικά φυτά. Για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με τη μέθοδο των μοσχευμάτων, επιλέγουμε δυνατούς βλαστούς που δεν έχουν άνθη και καρπούς, από υγιή φυτά και κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών, λίγα χιλιοστά κάτω από το μάτι (οφθαλμό). Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιασμό των φυτών.

 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Επίσης, αυτή την εποχή μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε αρκετά αναρριχώμενα φυτά με καταβολάδες. Με αυτή τη μέθοδο, παίρνουμε ένα μεγάλο βλαστό και χωρίς να τον κόψουμε, τοποθετούμε την άκρη του στο χώμα μιας γλάστρας, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξέρχεται από την επιφάνεια. Μετά από 1-2 μήνες, ο βλαστός του φυτού που έχει φυτευτεί σε γλάστρα θα έχει ριζώσει, δημιουργώντας ένα νέο φυτό που μπορούμε να αποκόψουμε από το μητρικό.

Μαζεύουμε κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ

Τον Οκτώβριο ο κήπος μας έχει αρκετά αγριόχορτα (ζιζάνια) για να κόψουμε, καθώς και ξερά κλαδιά από τον κήπο που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να τα αξιοποιήσουμε και να ξεκινήσουμε τη δημιουργία κομπόστ. Το κομπόστ είναι ένα φυσικό λίπασμα που φτιάχνουμε με τα υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου. Βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα του χώματος και το εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά. Η συλλογή των κατάλληλων υλικών για κομπόστ μπορεί να γίνει σε ένα λάκκο σε μια γωνιά του κήπου ή μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ.

 

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…