gefyra

Με το να μην συμπεριλάβει τους Γόμφους σε τουριστικό του φυλλάδιο, στο οποίο παρουσιάζονται οι αρχαιολογικοί χώροι & τα υπόλοιπα πολιτιστικά μνημεία του Δήμου, ουσιαστικά η δημοτική Αρχή, διέγραψε την Κοινότητα των Γόμφων από τον πολιτιστικό χάρτη του Δήμου.

Πρώτο «φάουλ» της δημ. Αρχής, καθώς οι αρχαίοι Γόμφοι υπήρξαν η σημαντικότερη πόλη της Εστιαιώτιδας, πόλη υψηλής στρατηγικής σημασίας, έπαιζε τον ρόλο του φρουρού, διακόπτοντας την πορεία προς την Εστιαιώτιδα, μέσα από το πέρασμα της Πύλης, καθώς & την πορεία προς την Θεσσαλιώτιδα, ανάμεσα από το όρος «Φτέρη» & τα Άγραφα. Οι Γόμφοι έκοψαν δικά τους νομίσματα, τα οποία φέρουν τις επιγραφές «ΓΟΜΦΕΩΝ-ΓΟΜΦΙΤΟΥΝ» & στις όψεις τους διακρίνονται παραστάσεις με τον Ζευς-Παλάμνιο από το 340π.Χ.

Περισσότερα για την μεγάλη ιστορία των Γόμφων, δεν θα αναφέρουμε εδώ. Άλλωστε μπορεί κανείς να βρει πολλές, σχετικά με τους Γόμφους πληροφορίες, ανατρέχοντας στις πηγές, καθώς πολλοί αρχαίοι συγγραφείς κάνουν λόγο γι΄αυτούς, όπως ο Στράβων, ο Πτολεμαίος, ο Δίων ο Κάσσιος, ο Τίτος Λίβιος, αλλά & ο Ιούλιος Καίσαρας!

Δεύτερο «φάουλ» & στο ίδιο ημίχρονο, το γεγονός ότι το τουριστικό(να το πούμε έτσι) αυτό ενημερωτικό φυλλάδιο, που κυκλοφορεί εδώ & ένα χρόνο(σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες) & το διανέμει η δημ. Αρχή σε ανάλογες περιπτώσεις πολιτιστικών διοργανώσεων & δεν ξέρουμε ακόμη & πού αλλού, αποτελεί, από εκδοτικής απόψεως & για τον ρόλο τον οποίο καλείται να επιτελέσει, ένα κακόγουστο, πρόχειρο & ημιτελές ενημερωτικό έντυπο, το οποίο προσβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά & εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Δήμο.

Κακογουστιά & προχειρότητα διακρίνεται με την πρώτη κιόλας ματιά, αντικρίζοντας κανείς την εικόνα με το «σύμβολο» του Δήμου, την τοξωτή γέφυρα, που από πέτρινη μοιάζει ως ψηφιδωτή…Ορθογραφικά, εκφραστικά, αλλά & λάθη που αφορούν στην ορολογία των όρων που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, είναι & αυτά στοιχεία τα οποία οποία συνθέτουν το άστοχο & αποκαρδιωτικό, ενημερωτικό κατά τα άλλα, έντυπο.

Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό από την ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2000 στον τύμβο «Λογγαράκος» στους Γόμφους, από την ΙΕ’ ΕΠΚΑ Λάρισας, με επικεφαλής τον τότε Προϊστάμενο αυτής κ. Αθανάσιο Τζαφάλια & επί Δημαρχίας Νικολάου Παλλαντζά.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε τότε στο φως, μοναδικής ιστορικής & αρχαιολογικής σημασίας ευρήματα, τα οποία φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο της Λάρισας. Τμήμα του τείχους(διπλού),  της αρχαίας πόλης είναι ορατό στην κορυφογραμμή του βουνού που περιέβαλε την πόλη, ενώ τμήμα της Ακρόπολης έχει βρεθεί σε θέση προς το Παλαιομονάστηρο.

Ύστερα κι απ’ αυτό, θα περίμενε κανείς από μια δημοτική Αρχή τη συνέχιση των ανασκαφικών ερευνών στον χώρο των Αρχαίων Γόμφων, την φιλοξενία(εάν είναι δυνατόν) αυτών των ευρημάτων & την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό του Δήμου & όχι μόνο, έστω & φωτογραφικά(συνηθίζεται) με την παράλληλη διοργάνωση ημερίδας & ΟΧΙ την ΔΙΑΓΡΑΦΗ & ΑΠΑΞΙΩΣΗ όλων αυτών!!!

Στο δια ταύτα: Όσα «Λορέτα» κι αν επισκεφθεί κανείς κι άλλα τόσα να διοργανώσει, μόνο χρόνο & χρήμα ξοδεύει, εάν δεν ξεκινήσει πρώτα από τα αυτονόητα…Την δημιουργία υποδομών!

 

Ιωάννης Παιδικός Τάφος Παλλαντζάς Τα σκουλαρίκια Τζαφάλιας 1 Τζαφάλιας 2

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…