1_

Θα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες; Αλήθεια όμως, περί τίνος πρόκειται και πως λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνολογία; Και τελικά είναι τόσο ασφαλείς όσο παρουσιάζονται;

Ας προσπαθήσουμε να τα δούμε όλα αυτά αναλυτικά και να δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί, απλά και κατανοητά όπως πάντα.

Τι είναι οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα
Οι ανέπαφες συναλλαγές, όπως μαρτυράει και το όνομα τους, είναι αυτές που γίνονται χωρίς επαφή. Μάλιστα και στα αγγλικά ο όρος που χρησιμοποιείται είναι «contactless», δηλαδή χωρίς επαφή.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εύκολο και γρήγορο τρόπο για να κάνει κανείς τις αγορές του ή πιο συγκεκριμένα τις πληρωμές του με τις λεγόμενες ασύρματες τραπεζικές κάρτες.

 πόσο ασφαλείς είναι οι ανέπαφες συναλλαγές
Πολύ απλά, για να πληρώσουμε με αυτόν τον τρόπο για κάτι που αγοράσαμε, απλά πλησιάζουμε την κάρτα μας (πιστωτική ή χρεωστική) στο μηχάνημα πληρωμών (το λεγόμενο POS) με την προϋπόθεση φυσικά πάντα ότι τόσο η κάρτα μας, όσο και το μηχάνημα υποστηρίζουν την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Αυτό ήταν! Η πληρωμή μας πραγματοποιήθηκε πιο γρήγορα από ποτέ. Και μάλιστα χωρίς να βάλουμε καν το PIN της κάρτας μας! Τόσο απλά. Πως ακριβώς όμως έγινε αυτό και πόσο ασφαλές είναι για τα χρήματα μας;

Πως λειτουργούν οι ανέπαφες συναλλαγές
Οι ανέπαφες συναλλαγές βασίζονται στην παλιά και αρκετά γνωστή θα λέγαμε ασύρματη τεχνολογία μικρής εμβέλειας NFC, από τα αρχικά Near Field Communication, που σημαίνουν επικοινωνία κοντινού πεδίου.

 οι ανέπαφες συναλλαγές γίνονται μέσω NFC
Στην ουσία πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία επιτρέπει στις συσκευές που τη διαθέτουν, να επικοινωνούν με ασύρματο τρόπο με άλλες συσκευές που βρίσκονται εντός μια συγκεκριμένης εμβέλειας (συνήθως σε πολύ κοντινή απόσταση).

Με αυτόν τον τρόπο τα μηχανήματα ανάγνωσης καρτών POS που υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC, έχουν την δυνατότητα να «διαβάσουν» ασύρματα την κάρτα του πελάτη-αγοραστή, απλά πλησιάζοντας κοντά στο μηχάνημα την κάρτα του.

Πως μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανέπαφες συναλλαγές

Αν η κάρτα σας είναι ασύρματης τεχνολογίας, δηλαδή φέρει εσωτερικά ετικέτα NFC, τότε θα έχει σε εμφανές σημείο και το ειδικό σύμβολο που μοιάζει με το σήμα του wi-fi (συνήθως στην μπροστινή όψη της κάρτας).

Σε POS που υποστηρίζει ανέπαφες συναλλαγές, απλά περνάτε την κάρτα μπροστά από τον ασύρματο αναγνώστη, αφού πρώτα ο έμπορος/υπάλληλος του καταστήματος βάλει το ποσό πληρωμής.

Επίσης, εκτός από τραπεζικές κάρτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και το έξυπνο κινητό σας τηλέφωνο (αν έχετε κάποια εφαρμογή πορτοφολιού-wallet), το smartwatch σας ή ακόμη και τα ειδικά βραχιολάκια (smartbands) που άρχισαν να διαθέτουν ήδη στους πελάτες τους ορισμένες τράπεζες.

 με ποιον τρόπο γίνονται οι ανέπαφες συναλλαγές
Αν το ποσό είναι μέχρι 25 ευρώ, τότε η συναλλαγή γίνεται απευθείας, χωρίς καν να εισάγετε το PIN σας. Αν το ποσό είναι πάνω από 25 ευρώ, τότε η κάρτα περνάει μεν ασύρματα, ωστόσο πρέπει να βάλετε το PIN σας κανονικά.

Αυτό φυσικά γίνεται για λόγους διευκόλυνσης με τις μικροσυναλλαγές (δεν χρειάζεται να ψάχνετε για ψιλά) οι οποίες γίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ οι μεγαλύτερης αξίας συναλλαγές ζητούν κανονικά την ταυτοποίηση σας μέσω του PIN. Πόσο ασφαλής είναι όμως η όλη διαδικασία;

Πόσο ασφαλείς είναι οι ανέπαφες συναλλαγές;
Σύμφωνα με τις περισσότερες τράπεζες, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι ένας γρήγορος, εύκολος και ασφαλής τρόπος συναλλαγής. Η αλήθεια είναι ότι τα δυο πρώτα (ταχύτητα και ευκολία) ισχύουν απόλυτα. Όσον αφορά όμως το τρίτο (την ασφάλεια), καλό είναι να έχουμε και κάποιες επιφυλάξεις.

Κι αυτό γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω η τεχνολογία NFC είναι πολύ παλιά και γνωστή, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκε στις τραπεζικές κάρτες; Γιατί; Επειδή πολύ απλά δεν πρόκειται και για ιδιαίτερα ασφαλή τεχνολογία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρομάξετε και σπεύσετε στις τράπεζες να αλλάξετε τις κάρτες σας σε απλού τύπου. Κι αυτό γιατί δεν κινδυνεύετε να χάσετε χρήματα όταν κάνετε συναλλαγές σε πιστοποιημένα τραπεζικά μηχανήματα που υπάρχουν στα καταστήματα.

Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει, αν και μικρός, είναι επειδή μέχρι ενός ποσού και συγκεκριμένα μέχρι τα 25 ευρώ δεν απαιτείται PIN, μπορεί κάποιος αν βρεθεί κοντά στην «ανέπαφη» κάρτα σας να σας την χρεώσει χωρίς να το καταλάβετε!

 πως μπορούν να σας χρεώσουν ανέπαφα
Το μόνο που χρειάζεται είναι απλά ένα φορητό POS, αν και υπάρχουν ακόμη και εφαρμογές στα έξυπνα τηλέφωνα τύπου smartphone τα οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές και άρα να σας χρεώσουν.

Κι αυτό γιατί ο επίδοξος «κλέφτης» πρέπει να βρεθεί πολύ κοντά στην κάρτα σας για να την χρεώσει. Αυτό είναι δύσκολο να γίνει, εκτός κι αν συχνάζετε σε μέρη με μεγάλο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, λεωφορεία, κλπ), συναυλίες, γήπεδα κλπ.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από άσκοπες χρεώσεις των ανέπαφων καρτών σας
Όπως αναφέραμε ήδη, οι απάτες με ανέπαφες κάρτες είναι μεν ένα πιθανό φαινόμενο που μπορεί να συμβεί, ωστόσο δεν είναι πια και τόσο διαδεδομένο, αλλά ούτε και συχνό.

Οπότε, όταν βρίσκεστε σε μέρη με τόσο πολύ κόσμο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και σε αυτά τα μέρη υπάρχει τρόπος να προστατευτείτε.

Για αρχή μην έχετε σε εμφανή ή πολύ «εξωτερικά» σημεία (όπως για παράδειγμα τσέπες, μπουφάν, εξωτερικές θήκες τσαντών κλπ) τις ασύρματες κάρτες σας. Καλό είναι να τις καταχωνιάσετε στην τσάντα σας.

 αγοράστε ένα ειδικό πορτοφόλι με προστασία RFID
Επίσης υπάρχουν ειδικά πορτοφόλια (μεταλλικά, αλλά και δερμάτινα), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό ώστε να ανακόπτουν τους αναγνώστες καρτών και άρα να εξασφαλίζουν ότι οι κάρτες σας δεν θα πέσουν θύματα από ενδεχόμενες ύποπτες ανέπαφες συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνουμε τις συναλλαγές μας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και αν τις χρησιμοποιούμε σωστά και έχουμε και λίγο τον νου μας, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε.

Και ειδικά όσο αφήνουμε στην άκρη τα μετρητά και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο το πλαστικό χρήμα, οι ανέπαφες συναλλαγές είναι το μέλλον.

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…