giapi

Ποιο λάθος θα πρέπει να διορθώσουν οι ιδιοκτήτες ημιτελών κενών κτισμάτων για να εξασφαλίσουν έκπτωση 60%

Εντός του Αυγούστου το «μπουγιουρντί» του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2016 θα βρίσκεται στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Εάν είστε ιδιοκτήτες ημιτελών κενών κτισμάτων, θα πρέπει να ελέγξετε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου. Στην ουσία πρέπει να ελέγξετε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από το νόμο έκπτωση κατά 60%.

Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 του 2016, αν και οφείλατε να το πράξετε. Δηλαδή, θα έπρεπε να είχατε υποβάλει Ε9 έτους 2016 και να ξαναδηλώνατε στον πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα που έχετε, προσθέτοντας όμως στη στήλη 32 τον κωδικό 8, που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό».

Τώρα, πλέον, για να διορθώσετε την παράλειψή σας αυτή, θα πρέπει να υποβάλετε διορθωτική δήλωση Ε9, όπου θα πρέπει να ξαναδηλώσετε το ημιτελές κτίσμα σας με την προσθήκη του κωδικού 8 στη στήλη 32.

Σύμφωνα με το νόμο, ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά.

Πηγή:blog.xe.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Επίδομα ανεργίας: Πόσα ένσημα χρειάζονται για να το λάβουν οι δικαιούχοι

Για να πάρει ένας ασφαλισμένος επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ χρειάζεται να έχει απολυθεί απ…