pyli

mitronatsios

Είναι γεγονός ότι όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τον Δήμο Πύλης τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα μιλούσαν και μιλάνε για ανάπτυξη στον τουρισμό και το τι θα κάνουν για να φέρουν ξένους στην περιοχή μας. Κανείς δεν αναφέρθηκε στο τι θα κάνει για εμάς, για τους ντόπιους, που κάθε μέρα φεύγουμε….. Τι θα κάνει για να σταματήσουν οι νέοι γονείς να σκέφτονται να φύγουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μία μεγαλύτερη πόλη και όχι στην Πύλη; Τι θα κάνει για να κάνει την ζωή μας πιο ευχάριστη, δημιουργική και πιο ποιοτική.

Όσοι ζούμε σήμερα την Πύλη νιώθουμε ότι επιβιώνουμε μέσα σε μια ατελείωτη παρακμή. Στην οδό Ερμού, ο άλλοτε εμπορικός δρόμος, που οι  προηγούμενες δημοτικές αρχές επένδυσαν στην πεζοδρόμηση του (….που μόνο πεζόδρομος δεν είναι), η πλειοψηφία των καταστημάτων είναι ανοίκιαστα, λάμπες και ζαρντινιέρες κατεστραμμένες, σχεδόν το ίδιο σκηνικό και στον κεντρικό δρόμο της οδού Τρικάλων – Άρτης.

Όλα όσα προανέφερα συνθέτουν ένα καταθλιπτικό σκηνικό μιας εγκαταλειμμένης πόλης. Φυσικά με τα χρόνια η κατάθλιψη αυτή περνά και στους κάτοικους της Πύλης που όλο και λιγοστεύουν μιας και το δημοτικό μας σχολείο αποδεκατίζεται χρόνο με το χρόνο και οι τελειόφοιτοί ψάχνουν την τύχη τους αλλού.

Τι προτείνει η δημοτική μας ομάδα στα βασικά έργα υποδομής εντός του Δ.Δ. Πύλης.

Έργα οδικού δικτύου

Καταρχάς κρίνεται απαραίτητο να γίνουν μια σειρά επεμβάσεων στις εισόδους της πόλης. Οι είσοδοι στην Πύλη σε λίγο θα είναι δυο :

α) Παλαιά οδός (Τρικάλων – Άρτης). Προτείνουμε έναν όμορφο κυκλικό ή τριγωνικό κόμβο με λουλούδια και μικρό βραχοκαταράκτη στην διασταύρωση με Μουζάκι έμπροσθεν του καταστήματος οικοδομικών υλικών Χονδρού – Τάσιου με επαρκή σήμανση και κατεύθυνση σε μνημεία και χώρους ενδιαφέροντος του Δήμου.

β) Είσοδος από την νέα οδό πλησίον του παλαιού καταστήματος οικοδομικών υλικών Tσολα. Προτείνουμε κυκλικό κόμβο με έντονο αισθητικό χαρακτήρα από λουλούδια και νερά καθώς και σήμανση με προσανατολισμό σε μνημεία και κέντρο πόλεως. Τονίζουμε ότι αυτός ο κόμβος στα σχέδια του εργολάβου είναι διασταύρωση με φανάρια και καλούμαστε να το αποτρέψουμε πριν την κατασκευή του.

Ακολούθως και στην  συμβολή της οδού Τρικάλων – Άρτης με τον Περιφερειακό δρόμο πάνω από το Δημαρχείο Πύλης.

Γενικά, στη «ΠΥΛΗ ΑΞΙΩΝ», πιστεύουμε ότι η πόλη πρέπει να είναι γεμάτη με λουλούδια και αισθητικές – εικαστικές παρεμβάσεις.

Αποχετευτικό Δίκτυο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Πύλης είναι το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός. Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να πέφτουν οι βόθροι αρκετών κατοικιών στα όμβρια ύδατα εντός του κέντρου, με αποτέλεσμα τον υγειονομικό κίνδυνο την δυσοσμία κλπ (έξαρση παρουσιάζεται στο παλαιό οικισμό του Κακουρίου).

Στην περίοδο της θητείας του κ. Μαράβα έτρεξε το πρόγραμμα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι (Υπουργείο Εσωτερικών) το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών πόλεων και κοινοτήτων. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημα αλλά δεν ήταν στις προτεραιότητες του δημάρχου μας καθώς και του επιτελείου του.

Η «ΠΥΛΗ ΑΞΙΩΝ» έχει ως κύριο μέλημα την υλοποίηση βιολογικού καθαρισμού τόσο στο κέντρο του Δήμου τόσο και σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Σταθμός φυσικού αεριού

Η κατασκευή σταθμού φυσικού αεριού είναι αρκετά εύκολη και βατή. Ήδη το έργο υλοποιήθηκε στην Καλαμπάκα καθώς και είναι στις προτεραιότητες του Δήμου Μουζακίου. Για να γίνει αυτό, δεν απαιτείται το φυσικό αέριο να έρθει με αγωγό από τα Τρίκαλα, αρκεί η μεταφορά του με ειδικού τύπου βυτία σε υποσταθμό και από εκεί να γίνει η διανομή στο δίκτυο. Η γειτονική Καλαμπάκα το έκανε  σε λιγότερο από έξι μήνες και το ενέταξε στο ΕΣΠΑ  2014-2020. Η χρήση φυσικού αεριού στα νοικοκυριά της Πύλης θα επιφέρει εξοικονόμηση αρκετών χρήματων καθώς και θα αλλάξει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Κάνοντας αυτό το πρώτο βήμα θα καταφέρουμε μελλοντικά να είναι εφικτή η διανομή του αερίου και σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Χώροι στάθμευσης

Προτείνεται η δημιουργία ελεύθερου παρκινγκ  στο χώρο παράλληλα  του Πορταΐκου ποταμού απέναντί από την παιδική χαρά με υπόγεια διάβαση πεζών. Είναι απαράδεκτο η πλατεία του Δημαρχείου να αποτελεί χώρο στάθμευσης. Προτείνουμε την πλήρη ανακαίνιση του αύλϊου χώρου και την μετατροπή του σε χώρο παιδικής ψυχαγωγίας ιδιαιτέρου χαρακτήρα προσβάσιμο από όλες τις κοινωνικές ομάδες (Α.με.Α.)

Κλειστή λαϊκή αγορά Πύλης

Προτείνεται η δημιουργία κλειστής αγοράς Ευρωπαϊκών προδιαγραφών με χώρους υγιεινής (δημοσιά ουρητήρια) και φιλοξενίας ζωικού κεφαλαίου.

Με απώτερο σκοπό, την καλύτερη εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού, σκεφτόμαστε να προσελκύσουμε περισσότερους παραγωγούς αλλάζοντας πειραματικά την ημέρα τέλεσης της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς. Με αυτό τον τρόπο θα  είμαστε όσο γίνετε πιο μακριά από την τέλεση λαϊκής του Μουζάκιου, των Τρικάλων και της Καλαμπάκας. Προτείνεται η ημέρα Τετάρτη σε πειραματικό στάδιο, ώστε να είναι τρεις μέρες πριν τη λαϊκή στο γειτονικό Μουζάκι, δύο μέρες μετά την λαϊκή των Τρικάλων και δύο ημέρες πριν την λαϊκή της Καλαμπάκας.

Μετεγκατάσταση Αμαξοστασίου Δήμου

Προτείνεται άμεσα η μετεγκατάσταση του χώρου στάθμευσης και των εγκαταστάσεων του Δήμου (πλησίον της πυροσβεστικής)  καθώς και η επαναφορά του χώρου σε χώρο πρασίνου.

Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε)

Τόσο ο Δήμος Τρικκαίων όσο και ο Δήμος Μουζακίου εκμεταλλεύονται τα προγράμματα Α.Π.Ε. και βρίσκονται σε φάση δημιουργίας φωτοβολταικών πάρκων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Ο Δήμος Πύλης έχει τεράστιες κατάλληλες εκτάσεις και δύναται να αναπτύξει φωτοβολταϊκά πάρκα με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση τελών από τους δημότες. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου πρόκειται ανεγερθούν νέα κτίσματα ενεργειακά αυτόνομα που θα αποτελούνε πρότυπο για την Ελλάδα. Οι περισσότεροι Δήμοι της χωράς επενδύουν στις Α.Π.Ε. ενώ ο Δήμος Πύλης κλίνει ερμητικά τα αυτιά του.

Η θέση της «ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΩΝ» και όλων όσων την στηρίζουν είναι ξεκάθαρη. Θα κάνουμε τα πάντα προς όφελος των πολιτών με σεβασμό στην φύση και το περιβάλλον. Θα αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους που προκύπτουν από τις Α.Π.Ε., που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και οι επεμβάσεις τους κρίνονται ήπιες ως προς αυτό.

Ίδρυση Χώρου Πολιτισμού

Προτείνεται η ίδρυση και δημιουργία ωδείου και χώρων εικαστικών δράσεων. Είναι υποχρέωση μας να ανακαλύψουμε τις δεξιότητες των παιδιών μας και να τις μετατρέψουμε σε δημιουργία.

Αθλητικές Υποδομές

Περιμετρικά του Πορταϊκού ποταμού προτείνουμε να κατασκευαστεί παραποτάμιο πάρκο με υπαίθριους χώρους αναψυχής (μπάρμπεκιου, βρύσες) και χώρους άθλησης (ελλειπτικά μηχανήματα κτλ)

Επίσης ένα έργο που επιβάλλεται είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει

  1. Κλειστό γυμναστήριο,
  2. Κολυμβητήριο,
  3. Υπαίθριους χώρους στίβου, καλαθοσφαίρισης, βόλεϊ και τένις

Ο καλά δομημένος αθλητικός χώρος  στο παλαιό γήπεδο του Πορταϊκού αποτελεί ιδανικό χώρο. Ένας τέτοιος χώρος θα είναι πόλος έλξης για όλο τον κόσμο, τόσο από την Πύλη όσο και από όμορους Δήμους. Θα είναι έγκλημα, προχειρότητα και θα χαθεί κάθε σοβαρότητα αν ο κύριος Μαράβας μεταφέρει σε αυτό το χώρο το νεκροταφείο της Πύλης. Σας το παραδίδω στην σκέψη και την κρίση σας.

Σκοπεύουμε να διοργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ομάδα καλαθοσφαίρισης των Γόμφων συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1 Ε.Σ.ΚΑ.Θ. με έδρα το Μουζάκι με αποτέλεσμα εκατοντάδες φίλαθλοι και αθλητές να μετακινούνται προς το Μουζάκι με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εκτός από την γνώση, επιβάλλεται να δώσουμε στα παιδιά μας διέξοδο προς τον αθλητισμό έτσι ώστε να δομήσουν ισχυρούς χαρακτήρες και να απομακρυνθούνε από κακές συνήθειες. Μην ξεχνάμε την αναφορά του Πλάτωνα «Νους υγιής εν σώματι υγιεί»

Πως θα γίνουν όλα τα παραπάνω πράξη;

Πιστεύουμε ότι τόσο μεγάλης έκτασης έργα μπορούν φέρνουν σε ρήξεις ανθρώπινες σχέσεις καθώς κάποιοι μπορεί να θίγονται και κάποιοι να ευνοούνται. Είναι χαρακτηριστικό μας γνώρισμα να θέλουμε να είμαστε ειδικοί και να ασκούμε κριτική εκ του ασφαλούς.

Γνωρίζοντας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας και για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την όψη της πόλης μας, μιας και τέτοιου μεγέθους αναμορφώσεις στιγματίζουν τους χώρους για αιώνες, καλούμαστε να συμπεριφερθούμε με την δέουσα σοβαρότητα στην πόλη και στους ανθρώπους της.

Προτείνεται ο Δήμος Πύλης να χρηματοδοτήσει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό σε πανεπιστημιακό επίπεδο για όλες τις παραπάνω επεμβάσεις, κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε ο Δήμος Τρικκαίων με την κεντρική πλατεία και το παραποτάμιο τμήμα. Οι μελέτες που θα προκύψουν και θα έχουν επιλεγεί από ειδικούς πολεοδόμους με ιδιαίτερη βαρύτητα στους παραδοσιακούς οικισμούς της Πόρτας Παναγιάς και του Κακουρίου, θα βγούνε σε δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια είναι η ιδανικότερη. Αδιαμφισβήτητα έτσι θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και σίγουρα θα αποτελεί στόχο όλων των δημοτικών αρχών η υλοποίηση ενός τέτοιου συγκροτημένου πλάνου.

Είναι εμφανές ότι όλα όσα προανέφερα αν αρχίσουν να υλοποιούνται θα κάνουν τον Δήμο ένα απέραντο εργοτάξιο που σημαίνει ότι κατά το στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούνε νέες θέσεις εργασίας και θα διακινηθούν χρήματα σε εμπορικά και καταστήματα εστίασης του Δήμου. Μετά την υλοποίηση των έργων θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας, μιας και τα κτίρια χρειάζονται προσωπικό (επιστημονικό προσωπικό, φύλακες, κηπουρούς και προσωπικό συντήρησης). Αυτά βέβαια δεν είναι επί του παρόντος.

Ποιοι θα χρηματοδοτήσουν όλα αυτά; Που θα βρει πόρους ο Δήμος.

Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός τμήματος από τεχνοκράτες επιστήμονες που θα είναι οι ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου με στόχο την εξεύρεση των εγχωρίων καθώς και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Καλούμαστε να φέρουμε στην Πύλη παράρτημα του ΚΕΝΑΚΑΠ που θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους τους δημότες.

Έτρεξαν και τρέχουν προγράμματα

ΕΣΠΑ 2014-2020 (Δήμος Πύλης μηδενική απορρόφηση)

Πράσινο Ταμείο (Δήμος Πύλης μηδενική απορρόφηση)

LΕΑDER (Δήμος Πύλης μηδενική απορρόφηση)

Φιλόδημος 1 (Δήμος Πύλης αμελητέα απορρόφηση)

Φιλόδημος 2 είναι σε εξέλιξη…..

Όλα τα προγράμματα που ανέφερα παραπάνω χρησιμοποιήθηκαν από όμορους Δήμους. Ο κ. Μαράβας και οι συνεργάτες του δεν απορρόφησαν ούτε ένα ευρώ.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι χάθηκαν τεράστια ιδία κεφάλαια από την κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Καλούμαστε την επόμενη μέρα των εκλογών να θέσουμε σε υγιή βάση την συνεργασία του Δήμου με τους ενοικιαστές των ακινήτων του Δήμου. Δεν είναι «παραμάγαζο» του εκάστοτε δήμαρχου ούτε τα σφάγια ούτε οι καφετέριες. Καλούμαστε να βρούμε τους τρόπους να ανοίξει το κλεισμένο ξενοδοχείο στη Πόρτα Παναγιά και να λειτουργήσει άμεσα στα πλαίσια του υγιή ανταγωνισμού η δεύτερη καφετέρια στην τοξότη γέφυρα. Δεν είναι δυνατόν η άλλοτε κερδοφόρα επιχείρηση των σφαγίων να παρουσιάζει συνεχώς ζημιές.

Η «ΠΥΛΗ ΑΞΙΩΝ» θα συστήσει επιτροπή με συμμετοχή όλων των εκλεγμένων συνδυασμών για να ελέγξει με διαφάνεια την ακίνητη περιουσία του Δήμου η οποία δημιουργήθηκε  από το υστέρημα των δημοτών και ανήκει σε αυτόν. Πρέπει να την σεβαστούμε και να την χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για την υλοποίηση έργων και όχι να την αφήσουμε να αποτελεί προϊόν συνδιαλλαγής ψήφων του εκάστοτε δήμαρχου και εν προκείμενης του κ. Μαράβα.

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε τον κ. Μιχαλάκη και μας ενημέρωσε για τα έργα της Περιφέρειας  που εκτελούνται εντός του Δήμου Πύλης. Ακούσαμε μια σειρά έργων όπως π.χ το αθλητικό κέντρο στο Κορπ, η αγροτική οδοποιία διευθέτησης στο Δ.Δ. Νεραϊδοχωριου και άλλα πολλά, έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είναι έργα καθαρά της Περιφέρειας. Ο κ. Μαράβας  με το μηδενικό του έργο, τα καπηλεύεται και τα παρουσιάζει σαν δικά του.

Καλούμαστε όλοι μας να στηρίξουμε από την πρώτη Κυριακή την «ΠΥΛΗ ΑΞΙΩΝ». Την πρώτη Κυριακή θα επιλέξουμε τα πρόσωπα και τους συμβούλους που θα μας εκπροσωπήσουν στα δημοτικά συμβούλια. Η  καραμέλα της αυτοδυναμίας δεν υφίσταται, η παρούσα δημοτική αρχή είναι σε κατάσταση αποχώρησης από τον Δήμο και παίζει το τελευταίο της χαρτί, αυτό των εντυπώσεων προσπαθώντας να κερδίσει τους αναποφάσιστους εξαντλώντας συγχρόνως και όλες τις μεθόδους εκβιασμών και απειλών.

Ψηφίζουμε «ΠΥΛΗ ΑΞΙΩΝ» για να μπορέσουμε να κάνουμε όσα προανέφερα πραγματικότητα. Είναι εφικτά αν και εφόσον τα πρόσωπα που θα εκλέγουν από όλες τις παρατάξεις, είναι ακέραια, με προσωπικό λόγο, άποψη και λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον του συνόλου των πολιτών και όχι με επιρροές και εξαρτήσεις.

Με τιμή στους συνδημότες μου

Μητρονάτσιος Περικλής

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…