1_

Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ανθεκτικό ζώο στον πλανήτη μας (και όχι μόνο) ίσως να πέφτετε λίγο έξω. Για αυτό πριν βιαστείτε να απαντήσετε, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί…

Ποιο είναι το ανθεκτικότερο πλάσμα στον πλανήτη;

Οι περισσότεροι, στην ερώτηση αυτή έχουμε έτοιμη την εύκολη απάντηση «κατσαρίδες» οι οποίες όπως ξέρουμε αντέχουν μέχρι και πυρηνική καταστροφή. Ωστόσο υπάρχει ένα ζωντανό πλάσμα ακόμη πιο σκληρό για να πεθάνει.

Ο λόγος για ένα είδος μικροσκοπικού πλάσματος συγγενικού με τα αρθρόποδα που ακούει στο όνομα βραδύπορο. Τα ζώα αυτά ονομάστηκαν έτσι γιατί κινούνται πολύ αργά, ενώ οπτικά ίσως θυμίζουν αρκούδες, για αυτό και αρχικά ονομάστηκαν μικρές αρκούδες του νερού.

τα βραδύπορα είναι τα πιο ανθεκτικά ζώα στη γη
Οι επιστήμονες και ερευνητές έχουν καταγράψει πάνω από χίλια διαφορετικά είδη βραδυπόρων, το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνάει το 1,5 χιλιοστό. Η επιστημονική ονομασία των ζώων αυτών στα λατινικά είναι tardigrada, που σημαίνει ότι και στα ελληνικά.

Οι βραδύποροι ζουν και στο νερό και στην ξηρά, ενώ αγαπούν πολύ τα βρύα και τις λειχήνες, την άμμο και τα ποτάμια.

Γιατί είναι τόσο ανθεκτικά;

Ο λόγος που τα συγκεκριμένα ζώα έχουν τόσο μεγάλη αντοχή δεν είναι γνωστός, ωστόσο είναι πολύ εντυπωσιακό το τι μπορούν να αντέξουν.

Εκτός του ότι ζουν και στο νερό και στη στεριά, όπως είπαμε παραπάνω, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες από -270 έως +150 βαθμούς Κελσίου.

Αντέχουν σε πολύ μεγάλες πιέσεις, πολλαπλάσιες από την πίεση που υπάρχει στα βάθη των ωκεανών μας, ακόμη και στο κενό. Άρα ίσως μπορούν να επιβιώσουν και έξω από τον πλανήτη μας.

υπάρχει ζώο ανθεκτικότερο από τις κατσαρίδες
Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των βραδυπόρων είναι ότι αντέχουν σε υψηλή έκθεση ακτινοβολίας 500 φορές μεγαλύτερη από όσο αντέχει ο άνθρωπος.

Το καλύτερο όμως το αφήσαμε για το τέλος. Τα «συμπαθητικά» αυτά ζωάκια, μπορούν να αντέξουν 30 ολόκληρα χρόνια χωρίς τροφή και πάνω 10 χρόνια χωρίς νερό σε κατάσταση αφυδάτωσης!

Αυτό το καταφέρουν επειδή έχουν την ικανότητα να μπαίνουν σε μια κατάσταση κρυπτοβίωσης, όπως λέγεται, κατά την οποία βρίσκονται σε καταστολή μέχρι να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Πολλοί μάλιστα, χαρακτηρίζουν αυτή την ικανότητα των βραδύπορων ως ένα ειδικό τρικ που τους επιτρέπει να ανασταίνονται!

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

«Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία δύο σημαντικών τμημάτων του έργου, ολοκληρώνουμε …