ds 1-1-20 (6)

Σε πλήρη σύμπνοια πλειοψηφούσα παράταξη «Μαράβα» & Ελάσσονα αντιπολίτευση «Τσιούτσια» με διπλό «ΝΑΙ», πέρασαν ένα σημαντικό για το Δήμο θέμα, που αποτέλεσε το έκτακτο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ & αφορούσε στην «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων» (ΤΠΣ), ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας σε όλους τους πρωτοβάθμιους οργανισμούς ΤΑ, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, υποβάλλοντας αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι & 10/7/2020.

Και λέμε διπλό «ΝΑΙ»  διότι ομόφωνη ήταν απόφαση των δύο συνδυασμών & στην προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Από την πλευράς της η Αξιωματική αντιπολίτευση επί του συγκεκριμένου, ζήτησε αναβολή του θέματος για περαιτέρω ενημέρωση επ’ αυτού.

Το πρώτο βήμα της εκκίνησης του προγράμματος έγινε με πρόσκληση που έχει αποσταλεί προς όλους τους δήμους της χώρας, όπως & στον Δ. Πύλης, για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και να προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων, έως τις 10 Ιουλίου 2020.

Η επιλογή της σειράς με την οποία θα αρχίζουν να εκπονούνται ΤΠΣ στις δημοτικές ενότητες θα βασιστεί στις προτάσεις των δήμων, σε συνδυασμό με μια σειρά κριτηρίων που έχει θέσει το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του ταμείου ανάκαμψης, είτε κι από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων & της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στον Δ. Πύλης έχουν χαρακτηρισθεί με σειρά προτεραιότητας οι Δημοτικές Ενότητες Αιθήκων & Πιαλείων ως «Πολύ Υψηλή» , οι διευρυμένες Κοινότητες Νεράϊδαςν & Μυροφύλλου ως «Υψηλή» & οι Δημοτικές Ενότητες Γόμφων, Πύλης & Πινδαίων ως «Μέση», για τον λόγο ότι οι τρεις τελευταίες διαθέτουν ήδη ΣΧΟΑΠ.

Τι είναι λοιπόν τα ΤΠΣ;

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού στην Ελλάδα με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις).

Επιπλέον, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια περιλαμβάνουν και άλλες συνιστώσες, όπως η χωροθέτηση μεγάλων επενδύσεων, η οριοθέτηση οικισμών χωρίς όρια και ο χαρακτηρισμός των τοπικών δρόμων (και στα δύο αυτά πεδία, υπάρχουν σήμερα πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, μετά από αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν παλαιότερα σχέδια ή μη νόμιμα χαρακτηρισμένους δρόμους), το τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων.

Τα ΤΠΣ συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεωλογική μελέτη και μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων και εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα, έχουν δηλαδή ενισχυμένο θεσμικό κύρος.

Όπου δεν υπάρχουν, ή είναι παρωχημένα, τέτοια ή αντίστοιχα σχέδια, καθυστερούν οι επενδύσεις, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις των πόλεων και οικισμών, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα (και υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση), και εξαπλώνονται άναρχα οι διάφορες δραστηριότητες στο χώρο μέσω της εκτός σχεδίου δόμησης, χωρίς σχεδιασμό.

Στόχος του Προγράμματος είναι σε λιγότερο από 8 χρόνια να έχει καλυφθεί με ΤΠΣ και χρήσεις γης το 100% της χώρας.

Η υλοποίησή του προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 200 μελέτες, έως ότου καλυφθούν όλες οι Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες της πρώτης φάσης αναμένεται να προκηρυχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα καλύπτουν περίπου το 18% της χώρας.

Εν ολίγοις, Σκοπός του προγράμματος είναι, μέσα σε μια 6ετία, να αποκτήσουν επίκαιρο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο όλοι οι δήμοι και οι δημοτικές ενότητες της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της πορείας της χώρας στην κατεύθυνση της πράσινης και ταχύρρυθμης ανάπτυξης.

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Δημ. Μπογδάνος στην Πύλη: Σύγχρονη μάστιγα, τα αυτοάνοσα νοσήματα. Με τεράστιο ενδιαφέρον η ενημερωτική Ημερίδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης(βίντεο)

Με τεράστιο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις 11:00 η ενημερωτική Ημερίδα, μ…